Capitolul ce starneste o serie de controverse, este baita bebelusului, unde mai puneti cand vorbim despre mai multi bebelusi?Unii bebelusi sunt indragostiti de apa, ceea ce determina ca procesul de imbaiere sa fie unul foarte placut, altii sunt foarte irascibili si nervosi cand iau contact cu apa.

Ce aveti nevoie pentru baita bebelusilor?

Este important ca mamica impreuna cu un alt ajutor, sa fie pregatita cu toate „instrumentele de lucru”, deoarece bebelusii nu au rabdare, nu asteapta sa-ti organizezi pe loc intreaga procedura. Pe o masa, la indemana mamicilor sa existe toate cele necesare desfasurarii baitei.

Iata o serie de lucruri ce nu ar trebui sa lipseasca din acest capitol:

  1. O cadita sau doua, sau trei pentru bebelusi. Aceasta este special conceputa pentru micuti, este usor de manipulat, o puteti aseza in cea mai calduroasa incapere, nu neaparat in baie. De mentionat aici, cadita trebuie sa fie asezata pe un plan la inaltimea dorita de mamica, pentru a nu se apleca foarte tare. Procesul de imbaiere ar trebui sa fie unul usor, confortabil si placut, nicidecum unul chinuitor , in urma caruia febra musculara sa-si spuna cuvantul.
  2. Prosoape din bumbac, in care va fi asezat bebelusul dupa baita;
  3. Scutece;
  4. Inainte de scutece, se aplica o crema special conceputa pentru bebelusi;
  5. Hainute curate.

Apa pentru baita bebelusilor trebuie sa fie la o temperatura optima. Ce inseamna acest lucru?

Medicii, sustin ca pentru bebelusul care are sub varsta de o luna, apa sa fie fiarta si racita si apoi utilizata in baita micutului. Este bine ca apa sa nu fie luata direct de la robinet, pentru baita bebelusilor sub o luna.

Temperatura optima este cea de 37 de grade Celsius. Daca nu dispuneti de un termometru, atunci verificati cu mana temperatura apei; pielea de pe partea inferioara a antebratului este aceea care ne indica confortul termic al apei.

Inainte de baie sau dupa baie ( in functie de preferinta fiecarei mamici), se dezbraca bebelusul, se aseaza pe un prosop si i se face un masaj cu ulei special conceput pentru pielea micutilor.

In incaperea unde are loc procesul de imbaiere, temperatura camerei ar trebui sa fie undeva intre 23-25 de grade.

Introducerea bebelusului in cadita cu apa, trebuie sa se faca intr-un mod bland, deoarece contactul micutului cu apa il poate speria. Este util sa asezati un prosop in cadita cu apa, pe care sa fie asezat copilul.

Se sustine ceafa si spatele bebelusului cu mana stanga, iar cu mana dreapta aveti libertatea sa va desfasurati dupa bunul plac. In timpul baitei, puteti masa usor fiecare particica a corpului micutului, realizandu-se astfel un moment de relaxare pentru bebelus. La final, este bine sa aveti un ibric cu apa pregatita pentru clatirea capului.

Baita ajunge la final, se ia bebelusul in pozitia materna, si se aseza pe un prosop. Atentie, pielea bebelusului nu se freaca ci se tapoteaza usor.

Bebelusii vostri cum reactioneaza la baita?

 

Andra Birladeanu,

Editor coordonator Micolino.ro