Atunci cand alaptati, medicii sustin ca urina sugarului se modifica si capata culori diverse de la galbui spre portocaliu si textura moale. Este normal acest lucru si mai ales cand intra in discutie un bebe nascut inainte de termen?

Medicii pediatrii sustin ca, sunt normale si sanatoase aceste modificari produse la nivelul digestiei micutului fiind influentate de laptele matern.

Iata un ghid al culorilor care te ajuta sa extragi o concluzie:

  1. verde-negru este culoarea, pe care o vedeti imediat dupa nastere si este considerata normala din punctul de vedere al specialistilor;
  2. verde-maroniu este culoarea intalnita imediat ce bebelusul incepe sa manance lapte matern;
  3. galben, de aproximativ 5 zile de la nastere bebelusii suporta o serie de transformari biologice, astfel incat se modifica si nuanta urinei, iar textura devine moale;
  4. maroniu, apare in momentul in care introduceti in alimentatia bebelusului hrana sub forma unei paste;
  5. alte culori apar odata cu hrana solida consumata de bebelus, nuanta de maro inchis este frecventa;
  6. rosu, apare daca ii introduce in alimentatie sfecla rosie iar dungile albastre sunt evidente in urma consumului de afine;

In momentul in care ii schimbati scutecul, este necesar sa fiti atente la aceste detalii, deoarece va indica normalitatea sistemului digestiv al bebelusului.

Micutii hraniti la san pot suporta modificari dese ale scaunelor, care pot fi moi, apoase etc, dar cele apoase ar putea indica o eventuala diaree iar daca intalniti scaune sub forma unor mici pietricele, atunci putem vorbi despre o posibila constipatie.

Daca sunteti preocupata de consistenta si culoarea tranzitului intestinal al micutului, nu ezitati sa contactati doctorul, acesta va v-a oferi toate explicatiile necesare starii dumneavoastra de liniste si starii de sanatate a bebelusului.

Un semnal de alarma este atunci cand:

  • scaunul copilului este de culoare neagra in primele zile dupa nastere;
  • rosu sau sangeros;
  • alb sau gri;
  • in mod constant apos;
  • in mod constant greoi;

In oricare din cazurile prezentate este obligatorie vizita la medic, pentru ca este o problema cu sistemul digestiv al bebelusului.

Voi cu ce probleme v-ati confruntat?

 

Surse:

http://www.mayoclinic.com/health/baby-poop/AN02044

 

Andra Birladeanu,

Editor coordonator Micolino.ro