Primii ani de viata ai unui bebelus sunt foarte importanti in ceea ce priveste formarea anticorpilor si dezvoltarea unei imunitati  care sa-l puna in siguranta pe micut.

Ce ne facem cu animalele de companie?

Cu siguranta aceasta intrebare a fost prezenta si la voi odata cu venirea bebelusului pe lume. Noul membru venit pe lume nu ar trebui sa determine abandonul animalului de companie pe care il detineti. Cu toate masurile de siguranta respectate, acesta poate ramane in preajma voastra.

Ei bine, s-au efectuat numeroase studii cu privire la acest aspect. Parerile sunt pro si contra, dar ca in orice domeniu exista avantaje si dezavantaje.

In primul rand, trebuie luat in calcul faptul ca orice animal este purtator de diverse bacterii, virusi care se pot transmite cu usurinta catre bebelusul vostru. Din acest motiv este important sa acordati o atentie sporita la nivel de igiena:

–  Daca aveti un animal in casa voastra, nu uitati de controalele periodice la medicul veterinar, pentru vaccin, deparazitare etc.

– Animalele de companie nu au acces in bucatarie, camera micutilor etc.; bebelusii ar trebui feriti de contactul direct cu animalele, nu lasa cainele/pisica sa-l linga sau sa se joace in preajma bebelusului;

– Cei mici ar trebui invatati ca nu au voie sa imparta alimente cu animalele;

La cel mai mic semn de imbolnavire a animalului, acesta trebuie consultat de medic si interzis contactul cu micutii;

– Nu lasa-ti micutii nesupravegheati in timp ce acestia se joaca cu animalele, se pot intampla diverse incidente;

– Casa trebuie sa fie des aspirata, praful sters si aerisita;

– Micutul trebuie spalat pe manute dupa fiecare contact cu animalul;

–  Sa nu uitati de vasul in care mananca animalul, acesta nu trebuie sa fie la indemana bebelusilor; in primii ani de viata cei mici exploreaza totul cu manuta si cu gura, au un reflex dezvoltat in a ingera tot ce intalnesc in calea sa;

In al doilea rand, nu uitati de parul animalelor care ii poate provoca bebelusului diverse alergii, astm, viroze, etc.

Sub aspect psihologic, legatura micutilor cu un animal de companie, ii aduce beneficii in ceea ce priveste evolutia lui personala. Un copil care stie sa-si iubeasca animalul, stie sa se joace cu acesta, sa aiba grija de el ( cand este mai mare), va sti sa adopte acelasi comportament si in legatura cu oamenii.  Academia Americana de Psihiatrie si Psihologie a copilului si adolescentului sustine ca, daca un copil a crescut de mic in compania unui animal, va avea un grad mai ridicat de empatie, responsabilitate, sociabilitate,inteligenta emotionala decat un micut ce nu s-a bucurat de prezenta nici unui animal.

Ce animale de companie sunt recomandate?

Cele mai des intalnite animale sunt cainii, pisicile dar si pasarile precum papagalii. Acestea nu acopera toata paleta de animale ce pot fi detinute in casa cuiva. Broastele testoase, serpi, soparle, hamsteri,chinchila,iepuri, etc. pot fi prezente la multi dintre voi.

Medicii avertizeaza ca broastele sunt nerecomandate in casele unde exista un bebelus; acestea manifesta diverse forme de conjunctivita care se transmit foarte usor si la micuti. De asemenea, nici soparlele, serpii nu sunt recomandati ca animale de companie; sunt purtatoare de salmonella si transmise catre bebelusi.

Atentie la rasa fiecarui animal si informati-va cu privire la gradul de agresivitate pe care il detin o parte dintre acestea pentru a nu pune in pericol siguranta micutilor.

Andra Birladeanu,

Editor coordonator Micolino.ro