Cât trebuie să doarmă un bebeluș născut la termen? Dar un bebeluș născut prematur?

Habar nu aveam. Cat am stat in spital cu bebelusii si erau la terapie intensiva, nu stiam exact cand dormeau si cand erau trezi. Ii gaseam mereu dormind si credeam ca asa dorm bebelusii. Pana in prima zi in care i-am avut cu mine in salon. Nu stiu cum au trecut primele ore impreuna in rezerva, dar prima noapte…nu o voi uita niciodata. Au plaaans. Dar au plaaans. Cand unul, cand celalat, cand amandoi odata.

La inceput am crezut ca plang de foame, asa ca i-am hranit. Au tacut o vreme (cateva minute), apoi au inceput iar. Am crezut ca ii doare ceva, o fosta intepatura de branula (aveau atat de multe…), burtica….nu stiam de ce plang pentru ca in filmele americane sau in reclame vezi cadre in care dupa ce ii dai sa suga bebelusului, il pui in pat, pornesti caruselul de la patul copilului, il mangai, il saruti pe frunte apoi te indepartezi usor ca sa parasesti camera, nu inainte de a apropia usa, apoi pleci si te intorci peste cateva ore cand se trezeste copilul.

Nu imi spusese nimeni ca acele imagini nu sunt reale.

Asa ca i-am luat in brate si asa am ramas, imbratisati pana adormeau. Dar cum ii puneam in patuturile de la spital zici ca ii ardea cearceaful. Asa ca o luam de la capat.

A fost intr-un fel prima noastra noapte impreuna. Apoi urma sa descopar ca multe nopti urmau sa semene cu aceasta prima noapte, saptamani, luni si ani de zile. Am inceput sa caut despre somnul bebelusilor ca sa inteleg ce mi si ni se intampla.

Internetul este plin de sfaturi legate de numărul „normal” de ore de somn ale bebelușului și de tabele care spun câte ore pe zi și câte ore pe noapte trebuie să doarmă la x luni în condițiile y și z. Iar pentru părinte poate fi frustrant și îngrijorător faptul că cel mic nu doarme conform tabelului.

Și dacă un părinte obișnuit se îngrijorează destul de mult cu privire la somnului bebelușului, un părinte de prematur se îngrijorează de 10 ori mai mult.

Dar cine realizează aceste tabele? Cine sunt cei care-și scriu părerile pe forumuri? Majoritatea sunt orice altceva decât medici sau specialiști în domeniu.

Așadar, n-ar trebui să ne îngrijorăm atât de tare atunci când copilul doarme cu 2 ore mai puțin decât scrie în tabel, pentru că nu există un tipar al orelor de somn pe care bebelușii, născuți la termen sau prematuri, să-l respecte întocmai.

Informații generale despre somnul bebelușului prematur

Spre deosebire de bebelușul născut la termen, care poate dormi până la 16 ore într-o zi, prematurul nu doarme profund, decât foarte puțin timp și lucrurile diferă în funcție de gradul de dezvoltare sau tipul de alimentație.

În general, prematurul adoarme pentru câteva zeci de minute – o oră, apoi se trezește și intră într-o stare de somnolență, ca după circa 20 de minute să adoarmă iar și iar să se trezească și tot așa.

Iar, în timp ce un copil născut la termen începe să doarmă pe parcursul nopții pe la 4 luni, un prematur nu poate atinge această „performanță” decât între 6 și 8 luni, conform datelor publicate de Academia Americană de Pediatrie pe site-ul HealthyChildren.org.

Nou-născutului prematur îi este mai dificil să-și stabilească o rutină de somn și să facă diferența între zi și noapte decât bebelușilor născuți la termen, pentru că micuțul lui creier nu este suficient de dezvoltat și acum el trebuie să finalizeze procesul de dezvoltare care trebuia să aibă loc în uter dacă s-ar fi născut la termen.

infografic somn bebelus

Din același motiv, când este născut prematur, bebelușul are simțurile foarte sensibile, iar timpul petrecut în spital poate fi un alt factor care contribuie la tulburările de somn. Alarmele aparatelor, luminile și alte instrumente împiedică instalarea stării de calm necesară bebelușului pentru a putea adormi.

Ca să înțelegi mai bine cât de sensibil este prematurul, imaginează-ți că zgomotul produs de un simplu pahar așezat pe incubator are asupra lui un efect asemănător cu cel pe care l-ar avea asupra noastră o bormașină pornită la 7 dimineața în camera în care dormim.

Am intalnit specialisti in somnul bebelusilor si am discutat cu ei. Am incercat sa aplic sfaturile lor, dar era evident ca prematurii care au avut o spitalizare prelungita au un bioritm diferit si un somn sacadat, iesit din tiparele unui bebelus nascut la termen.

Voi cum v-ati descurcat cu acest capitol?

Va astept pe pagina mea de facebook:

https://www.facebook.com/DGamulescu/ si pe pagina Asociatiei Prematurilor: https://www.facebook.com/asociatiaprematurilor/ pentru a impartasi experiente ca de la parinte la parinte.