Bebelusul prematur necesita un tratament special si de aceea este necesar sa cunoastem ce nevoi are acesta. Nimeni nu se naste specialist si nici cu tolba plina de informatii, astfel incat venim in ajutorul dumneavoastra cu o serie de sugestii.

Va propunem o lista cu nevoile ce nu ar trebui omise:

1.       Somnul : bebelusii prematuri dorm mai mult intr-o zi, pe perioade mai scurte decat bebelusii nascuti la termen. Lucrul acesta se datoreaza faptului ca sectiunea neurologica nu este dezvoltata complet. In timpul somnului, medicii recomanda ca pozitia adoptata sa fie pe spate, pentru a reduce riscul aparitiei sindromului de moarte subita.

2.      Plansul:  medicii sustin ca pana la varsta de 6 saptamani, bebelusul prematur va plange pana la 3 ore pe zi, ceea ce se incadreaza in limitele normalului.

3.      Alimentatia: principiile alimentatiei la bebelusii nascuti inainte de termen sunt diferite in comparatie cu cei nascuti la termen. Astfel, prematurul are nevoie de lichide cam 60 ml/kg in prima zi urmand sa creasca pana la 130 ml/kg/zi in prima saptamana; De subliniat in alimentatia sugarului prematur este ca laptele matern are o deosebita importanta si este indicat sa fie combinat cu formula (2/3 lapte matern + 1/3 formula) pentru aportul necesar de proteine. Numarul de pranzuri in cazul bebelusilor prmaturi este intre 8-10.

4.      Masajul bebelusului pematur este important in dezvoltarea acestuia. Masajul poate incepe chiar din prima in care sunteti acasa cu bebelusul. Ca sugestie: incepeti cu un masaj partial, intr-o zi puteti masa usor burtica, in alta zi spatele etc. Exersand, veti putea observa ce zona ii ofera mai mult confort si ce miscari ii plac cel mai mult.

Este recomandat sa mergeti impreuna cu bebelusul la un centru specializat in care masajul, gimnastica, kinetoterapia va pot fi explicate. Acolo veti invata usor ce miscari sa efectuati, in ce sens, cu ce intensitate astfel incat masajul realizat sa fie unul eficient.

Cand ii faceti masaj bebelusului incercati sa-l priviti in ochi, sa-l alintati, sa-i cantati, sa-i spuneti povesti etc. Aceasta este o modalitate prin care va puteti manifesta afectiunea fata de micuti.

5.      Gimnastica medicala: aduce multiple beneficii bebelusilor nascuti inainte de termen prin:

–          Tonifierea musculaturii

–          Stimularea dezvoltarii

–          Un somn mai linistit

–          Formarea deprinderilor locomotorii

–          Combaterea rahitismului etc.

Masajul si gimnastica sunt proceduri ce nu supun bebelusul la vreun efort suplimentar dar atentie, masajul poate fi realizat de parinti acasa dupa baita micutului insa gimnastica medicala poate fi realizata doar de un specialist.

6.      Nevoia de dragoste, este o nevoie pe care o intalniti la toti oamenii dar bebelusii prematuri sunt cei care au nevoie cel mai mult de acest sentiment. Incercati sa le aratati dragostea prin gesturi, prin alint, voce calda si calma, atitudine zambitoare, atingeri, joaca etc.

7.      Nevoia de atentie: vorbeste cu bebelusul tau cat mai mult, in orice situatie: cand il speli, cand il imbraci, cand ii faci masaj si daca poti sa o faci pe limba lui atunci totul este mult mai productiv.

Respectarea acestor nevoi ale bebelusului asigura o dezvoltarea normala si armonioasa a micutilor.

Micolino.ro, magazin specializat in haine si accesorii pentru nou-nascuti (gemeni, prematuri, -6 luni),  importator oficial Carter’s.

 Sursa materialului :http://www.peekabooicu.net/

Andra Birladeanu,

Editor coordonator Micolino.ro