Tocmai ce s-au terminat sarbatorile de Craciun, iar una dintre problemele care se adauga pe lista voastra este un bebelus agitat, sau doi, sau trei?
Nu-i de mirare ca bebelusii vostri sunt agitati dupa ce, in jurul lor, multe persoane incercau sa le capteze atentia, se strambau sau faceau cine stie cate alte giumbuslucuri in preajma lor. Desi intentiile lor sunt bune, uneori trebuie sa luati masuri speciale, pentru a evita stresul, dar si iritarea si agitarea bebelusilor. Insa ce e de facut cand faptul este deja consumat si nu reusiti sa va intelegeti cu ei?
Iata cateva metode prin care v-ati putea linisti micutii:
1. Leganatul
Nou-nascutii au nevoie sa se simta la fel de in siguranta cum erau si in burtica mamei. Asa ca o prima solutie ar fi sa ii inveliti intr-o paturica care sa le tina de cald si sa ii tineti in brate pe langa umar pentru a recreea aceeasi senzatie.
Insa aceasta solutie nu este valabila in toate cazurile! Unii copii se pot simti constransi daca incercati metoda descrisa mai sus, asa ca cel mai bine este sa ii observati comportamentul si sa va adaptati in consecinta.
2. Zgomotul poate ajuta!
Viata intrauterina nu este chiar una scufundata in liniste. In interiorul pantecului, bebelusul este inconjurat tot timpul de sunete: bataile ritmice ale inimii tale, sunetul sangelui circuland prin tot corpul mamei, bolboroselile stomacului si ale intestinelor . Acesta este motivul pentru care, majoritatea nou-nascutilor nu apreciaza deloc linistea absoluta.
Poate ca zgomotele produse de un aspirator, ventilator, aer conditionat nu vi se par cine stie ce linistitoare, dar pentru un copil mic, zgomotul alb este foarte linistitor.
Atentie! Sunetele nu trebuie sa depaseasca 75 de decibeli.
3. Aerul curat
Uneori, simpla deschidere a usii si iesirea la aer curat va poate linisti imediat micutii. Daca este asa, atunci savurati momentul, priviti cerul si natura impreuna cu ei si va fi bine.
4. Oglinda face minuni cu un bebelusii agitati
Oglinda pare sa-i fascineze pe cei mici. Faptul ca vad „celalalt” bebelus ii amuza copios si ii face sa uite motivul pentru care au fost nervosi. Oglinda magica functioneaza de fiecare data!
5. Ceva de supt
Suptul poate stabiliza pulsul unui copil, ii poate relaxa stomacul si in general il poate linisti asa ca uneori, o suzeta sau un deget pot face minuni. Chiar daca, in general, nu sunteti de acord cu aceasta metoda de linistire a bebelusului, trebuie sa stiti ca, in unele cazuri, functioneaza si nici nu este daunatoare. Unii bebelusi au instinctul suptului foarte puternic, iar suzeta le poate implini aceasta nevoie.
6. Bebelusii agitati se calmeaza imediat dupa o baita calda
Puneti in cadita gel de dus sau ulei volatil cu miros de levantica si imbaiati bebelusii. Daca sunt mai mari si stau singuri in fundulet, ii puteti lasa sa se joace putin in apa.
Bebelusii se vor distra si vor uita de suparare. In plus, mirosul de levantica ii ajuta sa aiba un somn linistit.
7. Masajul
Multor bebelusi, contactul cu mainile mamei, miscarile repetitive si uleiurile relaxante le asigura confortul si ii linisteste. Frecati-va mainile pentru a le incalzi, apoi porniti masajul de la frunte, apoi spre nas, pe obrajori, pe barbie, pe gat, pe burtica, mainute si picioruse. Incet-incet se va calma. Bebelusii adora masajul!
8. Jucaria preferata
Cand bebelusul este agitat, scoateti arma secreta: jucaria preferata! Toti copiii au o jucarie preferata. Transformati-o in arma secreta de fiecare data cand este agitat si jucati-va impreuna, distrageti-i atentia, iar in cele din urma, bebelusul se va calma.
9. Tata este maestru!
Tata este cel mai mare maestru specializat in linistirea bebelusilor plangaciosi. Sau cel putin asa sustin multe mamici atunci cand sunt intrebate cum isi opresc bebelusii din plans. Nu se stie inca de ce, dar in foarte multe cazuri tata reuseste sa linisteasca mai repede bebelusul care plange. Poate pentru ca are brate mai puternice si poate sa legene bebelusul mai repede si mai mult timp, poate pentru ca este mai mare si invaluie bebelusul cu mai multa caldura decat mama. Important este sa cereti ajutorul si sa luati o pauza.
10. Somnul
Respectati programul de somn al copiilor. Acestia au nevoie de cateva ore de somn si dupa-masa, insa nu prea mult, altfel vor fi hiperactivi toata seara si nu vor dori sa mearga la culcare. Nici prea putin somn nu le prieste, intrucat devin hiperactivi din cauza iritarii.
Surse: http://www.mamicamea.ro/bebelusi/11-motive-pentru-care-plang-bebelusii.html#ixzz2SVoIvodD;http://sfatulparintilor.ro/bebelusi/ingrijire-bebelusi/ce-sa-faci-si-ce-sa-nu-faci-cand-bebelusul-este-agitat/#ixzz2SVpJlJ72;http://www.qbebe.ro/bebelusul/ingrijirea_bebelusului/plange_bebe%3A_15_strategii_eficiente_pentru_a-l_linisti;
Editor coordonator Micolino.ro
Comenteaza