Ce sunt alergiile?

O alergie este o reactie imuna  a organismului la o substanta in mediul numit un alergen. Cand un copil cu alergie intra in contact cu un alergen, fie prin respiratie, atingere, ingerare sau injectie, organismul lui il detecteaza ca fiind un inamic ce trebuie distrus si incepe sa „lupte cu alergenul”.

Ce alergeni cunoasteti?

In lista de posibili alergeni intra: alimentele, insectele, mucegaiul si acarienii, polenul, parul diferitelor animale, penele sau puful din perne, substantele chimice etc.

Semnele unei alergii la bebelusi

De multe ori poate bebelusii se confrunta cu o raceala sau e chiar o alergie pe care nu stiti sigur cum s-o recunoasteti?

Iata 5 directii in a-ti da seama daca gemenii tai sunt alergici:

  • Au nasul infundat si rosu o perioada lunga de timp;
  • Stranuta des;
  • Ochii au culoarea rosie si cu o textura apoasa;
  • Respira de cele mai multe ori pe gura;
  • Pielea prezinta o iritiatie evidenta;
  • Tuse etc.

Trebuie mentionat ca alergiile puternice le pot provoca micutilor afectiuni severe, de la imposbilitatea de a respira pana la umflarea tegumentelor, acestea fiind transpuse de medici sub denumirea de soc anafilactic.

Tendinta de a fi alergic este de cele mai multe ori mostenita.

Daca dumneavoastra  sau partenerul  aveti alergii, atunci bebelusii dumneavoastra au 30% sanse sa le aiba; daca amandoi sunteti alergici, probabilitatea creste la 60%, bebelusii putand sa prezinte alergii pe care nici unul dintre parinti nu le are (sustin medicii pediatrii).

Cum sa evitati expunerea bebelusilor la alergeni?

Exista o varietate de alergeni in mediul in care traim si in functie de sensibilitatea bebelusilor, acestia pot manifesta o alergie. Pentru a intampina aparitia acestora, medicii ofera urmatoarele sfaturi:

1. Daca  in camera copiilor exista un covor, luati in considerare eliminarea acestuia, lasand podeaua libera si curatata in permanenta;

2. Daca aveati un animal de casa, acum, odata cu venirea bebelusilor pe lume, cel mai indicat ar fi sa renuntati la animal. Copiii  pot dezvolta alergii din cauza prezentei cainelui in casa dumneavoastra.

3. Spalati lenjeria micutilor o data pe saptamana in apa fierbite la 140 de grade pentru a omori toate microorganismele existente.

4. Daca aveti zone favorite de mucegai in casa dumneavoastra, cel mai indicat ar fi ca bebelusii sa nu fie expusi, camera sa fie uscata si luminata. Curatarea mucegaiului sa se faca utilizand produse destinate eliminarii lui si introducerea in locurile respective unor umidificatoare de aer, care sa reduca gradul de umezeala existent in incapere.

5. Praful si aspirarea in camera bebelusilor sa se faca de doua ori pe saptamana, in lipsa acestora in incapere, bineinteles. Utilizati un spray pentru praf care sa nu contina parfum, substante chimice, alcool, pentru ca acestea le poate cauza alergii micutilor.

Asadar, inlaturati alergenii din viata bebelusilor dumneavoastra pentru a-I asigura o dezvoltare armonioasa, lui si tuturor membrilor din familie.

Bebelusul dumneavoastra cu ce alergii s-a confruntat pana acum?

Andra Birladeanu,

Editor Micolino.ro