Cand afli ca esti insarcinata, fericirea este foarte mare, lumea ti se schimba si devii alt om cu alte responsabilitati. Ce te faci cand in loc de un copil vin doi? Totul se dubleaza iar fericirea nu poate fi masurata cu nici un instrument de masura.

Gemenii atrag atentia pentru ca sunt inediti si pentru ca sunt rari. Acest fapt a contribuit major la formarea unor mituri a caror personaje sunt chiar ei. Aceste mituri nu au facut altceva decat sa contureze etichete si scenarii privind imaginea gemenilor.

Iata care sunt cele mai vehiculate mituri despre gemeni:

1. Gemenii sar o generatie

Probabil ai auzit de multe ori lucrul acesta, insa este doar un mit. Nu exista inca dovezi care sa explice lucrul acesta intr-un mod clar. Exemplul situatiei ar fi: daca tatal tau are un frate geaman, probabilitatea ca tu sa ai copii gemeni este mare. Mit sau realitate? Studiile inca nu certifica acest lucru.

2. Daca ai mai multe dimineti in care te trezesti si nu te simti bine, inseamna ca esti insarcinata cu gemeni

Ramane sub eticheta unui mit, deoarece nu este o certitudine iar femeile insarcinate pot avea dimineti in care nu se simt prea bine si daca au un singur copil.

3. Gemenii detin un limbaj secret al lor!

Aceasta este o realitate, pentru ca au o intelegere innascuta si pot comunica foarte usor intre ei folosindu-se de propriul cod. Petrecand foarte mult timp impreuna se nasc niste comportamente si un atasament incredibil pe care doar gemenii il inteleg.

4. Toate sarcinile incep cu gemeni?

Nu este adevarata ipoteza, desi daca se face un ecograf inainte de 12 saptamani de sarcina se vor observa bataile a doua inimi fetale iar dupa 12 saptamani ramane doar o inima. Acest lucru se intampla datorita faptului ca unul din embrioni nu a reusit sa prospere si este cunoscut sub numele de sindromul gemenilor, fara a avea vreun efect asupra copilului supravietuitor.

5. Unul din gemeni este mai cuminte, celalalt mai obraznic?

Comparatia este absolut sanatoasa si fireasca. Chiar daca sunt gemeni asta nu inseamna ca sunt identici si la comportament, trebuie sa fie diferiti asa cum suntem toti. Niciodata nu s-au intalnit doi oameni la fel, suntem unici fiecare dintre noi.

6. Cel nascut primul il va conduce pe al doilea?

Aceasta ipoteza intra tot in categoria miturilor, deoarece diferenta intre momentul nasterilor poate fi de cateva secunde, ceea ce nu afecteaza in nici un fel evolutia personalitatii celor doi, sustin psihologii.

7. Mama nu-i poate alapta pe amandoi?

Este o idee mult vehiculata si care le influenteaza pe proaspetele mamici de gemeni. Evident ca ramane la stadiul de mit, deoarece mamicile de gemeni au ajuns sa suplimenteze ratia de lapte de la san cu cel formula, nefacand altceva decat sa prelungeasca perioada de alaptare.

Voi ce alte mituri mai adaugati listei?

Andra Birladeanu,

Editor coordonator Micolino.ro