Primele cateva luni petrecute cu bebelusii poate fi perioada de acomodare a parintilor cu multipleti. O meserie contracronometru, cu urcusuri si coborasuri, cu bune si cu rele, cu lacrimi si cu veselie…cam asta implica meseria de parinte cu gemeni sau multipleti.
De precizat ar fi ca in aceste capcane pot sa cada chiar si parintii cu o experienta deja formata in cresterea copiilor. Aventura cu multipleti nu cunoaste limite si de aceea e nevoie sa cunoastem si experienta altora, si greselile altora pentru o mai buna indemanare.
Iata cateva situatii in care parintii de gemeni sau multipleti pot gresi:
1. Cumparaturi multiple
Cu cereri si responsabilitati duble sau multiple, aprovizionarea bebelusilor se finalizeaza intr-un ritm alert. Incercati sa va concentrati atentia spre lucrurile de care intr-adevar aveti nevoie: scutece, lapte formula, biberoane.
2. Lipsa de somn
Poate parea un sfat pe care toti parintii il ofera insa somnul este absolut necesar in odihna dumneavoastra. Cand aveti in grija multipleti, starea de epuizare intervine foarte repede, fapt pentru care nu va privati de somn. Asadar, profitati de orice moment pe care il aveti la dispozitie pentru a va odihni.
3. Carucioare pentru multipleti
Cand vorbim despre multipleti, mainile nu iti sunt deajuns iar orice situatia careia nu ii vezi solutia poate deveni un cosmar pentru orice parinte. Astfel, alegerea corecta a carucioarelor pentru multipleti trebuie sa-ti fie de un real ajutor.
Unii parinti prefera modelele fata-spate pentru o mai buna manevrabilitate, in timp ce altii prefera side-by-side pentru un confort mai mare al bebelusilor. O varianta fara batai de cap ar fi alegerea unui carucior special conceput pentru multipleti, adaptat tuturor nevoilor dumneavoastra.
4. Confundati bebelusii?
Cat a mancat ea ultima data? Cand a avut scutecul ud baietelul? Care dintre ei a stranutat? Ideea este simpla: trebuie sa va realizati un sistem bine pus la punct cu toate indiciile care sa va trimita la bebelusul care trebuie. Faceti o diagrama pentru a urmari : ora mesei, cantitatea de alimente consumata, schimbarea scutecelor, administrarea medicamentelor, etc.
Sugestie: daca inca aveti probleme in identificarea gemenilor sau multipletilor dumneavoastra, puteti sa-i colorati o unghie cu oja rosie:)
5. Amestecarea prioritatilor
Este timpul ca din momentul venirii pe lume a multipletilor sa va luati gandul de la curatenia de primavara, organizarea unor mese festive, practicarea unor hobby-uri in mod frecvent etc. Acum familia dumneavoastra a capatat un alt contur.
Acum este momentul sa va concentrati pe nevoile familiei si pe o buna dezvoltare a micutilor. Restul activitatilor pe care le desfasurati inainte de venirea lor pe lume, le puteti relua, cu aceeasi frecventa cand micutii vor creste si vor avea un program stabilit.
6. Refuzul unui ajutor
Oamenii sunt atrasi de bebelusii gemeni sau multipleti, vor sa se implice in cresterea lor, fie ca vorbim de cineva din familie sau din exterior.
Incercati sa profitati de aceste oportunitati si va fi mult mai usor sa va concentrati si pe alte prioritati.
7. Lipsa pauzelor de relaxare
Chiar daca rolurile in cadrul sistemului vostru de familie s-au schimbat, asta nu inseamna ca trebuie sa va neglijati. Meseria de parinte implica o paleta larga de responsabilitati si de aceea este necesar sa va concentrati si asupra nevoilor dumneavoastra. Timpul liber pentru dumneavoastra si pentru partenerul de viata este absolut necesar. Te gandesti tot timpul la bebelusi? Este normal, insa nu ezita sa ceri ajutorul cuiva (o bona, mama, o vecina, o prietena) astfel incat sa poti beneficia de cateva momente de relaxare, de detasare astfel incat sa iti intri in rolul de parinte cu forte noi.
Mergeti la o scurta plimbare, luati un pui de somn, o baie relaxanta si vei ramane uimita cat de mult conteaza pentru psihicul tau aceste momente.
8. Izolarea
Majoritatea parintilor cu bebelusi gemeni sau multipleti au tendinta de a se izola, odata cu venirea pe lume a bebelusilror. Timpul nu le mai ajunge, responsabilitatile sunt prea mari si parca prea multe, astfel incat notiunea de socializarea nu exista pentru o perioada buna de timp.
Incercati sa nu deveniti propriul „ostatic” si sa cunoasteti si alte familii cu gemeni sau multipleti, cu care sa va intalniti si sa faceti schimb de experiente. Este modalitatea excelenta de a impartasi cuiva niste situatii cu care va confruntati si care va intelege. Sfaturi solide si utile puteti afla de la acestia.
9. A deveni inflexibil
Va este cunoscuta expresia: ”Copiii nu se cresc din carti?” , probabil ca da. Daca esti parinte de gemeni sau multipleti, cartile sunt doar o sursa de inspiratie dar nu un real ajutor. Viata capata cu totul alt contur iar solutiile care se aplica difera de la copil la copil. Ceea ce functioneaza in cazul unuia este foarte posibil ca celalat sa nu raspunda acelorasi stimuli.
Asadar, este foarte important sa va creati un un set de reguli, principii, tehnici de abordare in educatia gemenilor sau multipletilor. Fiecare familie detine sau isi contureaza asa ceva.
10. Pierderea perspectivelor
Primii ani de viata cu gemenii sau multipletii sunt foarte grei si majoritatea parintilor nu stiu cum sa mai faca fata situatiei. Ramaneti realisti. Toate acestea vor trece, sunt chestiuni temporare care tin strict de stadiile dezvoltarii umane. Bebelusii vor incepe sa doarma, sa manance mai mult, sa reactioneze la stimuli etc. Cu fiecare zi ce trece vei fi mai aproape de a tine sub control lucrurile.
Savureaza momentele copilariei: momentele cand bebelusii sunt somnorosi, cand incep sa zambeasca timid, mirosul dulce al fiecarui bebelus. Aceste momente vor deveni niste amintiri pretioase.
Mai multe informatii puteti gasi pe: http://multiples.about.com/od/twinfants/tp/twinfantmistake.html
Andra Birladeanu
Editor coordonator Micolino.ro
Comenteaza