Ai trecut deja peste cea mai importanta si grea etapa din hranirea gemenilor si anume alaptarea la san sau cu biberon a doi copii simultan? Esti o mamica de la care se pot invata o sumedenie de lucruri.

Inceperea diversificarii iti va parea floare la ureche pe langa ceea ce ai intampinat pana acum. Iata cateva trucuri care te vor ajuta sa fii sigura ca toate alimentele vor fi mancate de catre gemeni si nu aruncate peste tot in bucatarie:

1.      Alege momentul potrivit pentru luarea mesei. Sfatuieste-te cu medicul tau cand anume sa incepi diversificarea cu gemenii tai. Poate unii incep la 4 luni, altii la 6 luni. Datorita faptului ca majoritatea gemenilor se nasc prematur, diversificarea acestora va fi undeva pe la 6 luni, sustin cei mai multi medici pediatri. Incearca sa tii cont de recomandarea specialistilor pentru o dezvoltare armonioasa a bebelusilor tai.

2.      Incearca sa-ti achizitionezi 2 scaune inalte speciale pentru masa gemenilor.

3.      Alimentarea gemenilor sa se faca impreuna. Incepeti cu aceleasi alimente pentru amandoi, fie ca este vorba despre piure, legume sau cereale, dar nu-l forta  pe micutul ce da semne ca nu este pregatit pentru acest tip de hrana.

4.      Urmariti programul de masa al gemenilor: daca unul din gemeni este mai mancacios si celalalt nu, cine mananca mai multe fructe, legume sau cereale, la ce ore, in ce cantitati etc. Organizati un grafic prin care sa verificati aceste aspecte pentru o mai eficace organizare si o cunoastere a gustului alimentar al gemenilor si pentru a preveni o serie de reactii alergice la diverse alimente etc.

5.      Cate o lingura pentru fiecare copilas. De preferat sa fie identice la forma, culoare  la fel si in cazul recipientelor de mancare pentru a observa ca ambii primesc acelasi timp de hrana si nu se fac diferentieri.

6.      Asteptati-va la mizerie si dezordine cand vine vremea mesei pentru gemeni.Aceastia vor fi cu manutele in piureul de mazare, in cel de banane, vor arunca pe jos sau vor intinde peste tot ce prind in mana. Incearca sa nu te enervezi prea tare si sa accepti situatia. Esential ar fi sa ai la indemana un prosop umed si aparatul de fotografiat pentru ca sunt niste momente delicioase acum la masa cu gemenii.

7.      Rabdare..rabdare si iarasi rabdare… daca unul din gemeni a descoperit bucuria de a imprastia mancarea, de a arunca si de a-si modela manutele prin ea, asteapta-te ca in secunda urmatoare si celalalt sa faca la fel. Gemenii se incurajeaza reciproc in majoritatea lucrurilor. Cu siguranta este mai greu la masa cu gemeni decat cu un singur copil. Cand situatia iti scapa de sub control nu-ti ramane decat sa-i cobori din scaunele pentru masa si sa spui: Masa s-a terminat.

Mesajul: „Daca arunci pe jos nu-ti mai dau nimic si te las flamand”, n-o sa-l determine pe copilas sa se cuminteasca pentru ca va sti ca mama este langa el tot timpul si ii va oferi tot ce are el nevoie.

8.      Programul de masa trebuie respectat. Incercati pe cat posibil ca masa  sa se intample cu regularitate la aceeasi ora in fiecare zi.

Pofta buna sa aveti!

Andra Birladeanu

Editor coordonator Micolino.ro