Cu siguranta cunoasteti mitul conform caruia se afirma ca gemenii sau multipletii au un limbaj al lor, pe care doar ei il inteleg. Pornind de la acest lucru, trebuie mentionat ca toti bebelusii au un limbaj al lor deoarece la inceputul dezvoltarii limbajului ei fac niste vocalize, apoi rostesc doar niste „balbaieli’’ nicidecum cuvinte. Toate acestea fac parte din procesul firesc al dezvoltarii umane.

Cu toate acestea, gemenii pot crea impresia ca ei isi inteleg murmurul reciproc, si pe masura ce cresc ei isi repeta balbaielile si se formeaza falsa impresie de limbaj secret.

In general, limbajul in cazul gemenilor sau multipletilor se dezvolta mai greu datorita faptului ca ei se nasc inainte de termen si nu au toate functiile dezvoltate complet.

Limbajul se devolta in urma unei comunicari in mod cat mai des de parinti, bunici sau de persoane care stau cat mai mult timp in preajma bebelusilor.

Uneori, parintii de gemeni sau multipleti sunt coplesiti de oboseala acumulata in urma cresterii copilasilor si uita sa mai si vorbeasca cu acestia.

Parintii sunt cei mai capabili de a intelege gesturile acestora, balbaielile, si vocalizele pe care le fac la inceput de drum in lumea cuvintelor.

Gemenii sau multipletii au deseori tendita sa scurteze cuvintele in incercarea de a le rosti, de a contopi doua cuvinte cu ses diferit sau de a vorbi peste ceilalti din dorinta de a atraga atentia mamei, sau oricarui alt personaj aflat langa ei.

Oricum majoritatea gemenilor sau multipletilor isi vor cosmetiza limbajul in momentul in care vor merge la gradinita si vor relationa cu ceilalti colegi. Pana atunci, faze comice de tot felul in casa dumneavoastra.

Ce sfaturi sau sugestii se pot oferi parintilor cu gemeni sau multipleti in legatura cu dezvoltarea limbajului celor mici?

Iata o serie scurta:

1.      Vorbiti, vorbiti, vorbiti! Este foarte important sa comunicati cu bebelusul inca din primele zile de viata.

2.      Incercati pe cat posibil sa ii expuneti si in fata altor copii nu doar in fata altor gemeni sau multipleti.

3.      Cititi-le! Beneficiile cititului sunt multiple si de aceea sunt recomandate si de specialisti. Cititi-le cate o poveste pe zi, macar.

4.      Motivati-i pe copilasi sa isi exprime toate nevoile si dorintele, in felul in care pot ei. Incepand cu lucruri elemenare: Multumesc, te rog frumos, Iarta-ma etc. Nu le luati in considerare mormaielile si alintaturile ci doar expresiile ce contin cuvinte, pentru a-i determina sa vorbeasca folosind cuvinte.

5.      Nu incurajati nici unul din gemeni sau multipleti sa devina purtatorul de cuvant al unuia din ei. Fiecare trebuie sa stie sa isi exprime ceea ce doreste.

6.      Pentru a-i angaja pe gemeni in discutii, este absolut obligatoriu sa veniti cu o serie lunga de  intrebari. Pregatiti-va……acum le adresati voi, dar vine si vremea cand  lista intrebarilor din partea lor va deveni infinita:)

7.      Nu intrerupeti copilul cand doreste sa va zica ceva si observati ca este gresit. Asteptati sa termine si apoi repetati impreuna forma corecta a cuvantului.

Despre Micolino

Micolino.ro s-a nascut din dragoste pentru bebelusi si din dorinta de a oferi un sprijin real parintilor prin produsele vestimentare, accesoriile si instrumentele de informare pe care le pune la dispozitia clientilor sai. Micolino.ro este singurul magazin care comercializeaza haine pentru bebelusii nascuti prematur sau parintii cu multipleti. Micolino.ro este marca inregistrata a SC Twinsight SRL si comercializeaza marci de prestigiu din SUA precum Carter’s, Medibottle, The First Years, Bottle Sling, San Diego Bebe,  care beneficiaza de certificate de calitate recunoscute in intreaga lume si care au castigat respectul pe piata, prin standardele sale de calitate. Incepand din octombrie 2013 Micolino este membru in cadrul Asociatiei Unu si Unu (www.unusiunu.com).

Pentru mai multe informatii puteti accesa:  http://multiples.about.com/od/twintoddlers/a/twintalk.htm

Andra Birladeanu,

Editor coordonator Micolino.ro