Cercetarile efectuate intr-o serie de spitale de neonatologie din Chicago au dovedit eficienta terapiei prin muzica aplicata in randul bebelusilor nascuti inainte de termen.

Terapia prin muzica isi are aplicabilitate si in clinicile de neonatologie in vederea diminuarii durerii, eliminarii factorilor stresanti, imbunatatirii comunicarii dintre parinte- copil.

Rolul acestei terapii este de a-i ajuta pe micuti sa se adapteze intr-un ritm lent ( natural) la viata extrauterina.

2387_300

De cele mai multe ori bebelusii care se nasc inainte de termen sunt atat de sensibili si de fragili incat nu ii poti tine in brate, nu ii poti mangaia si nu le poti oferi nici un fel de suport afectiv, din pacate, si de aceea aceasta terapie prin muzica ii ajuta sa se linisteasca si le creeaza un ambient linistit asemenea celui din burtica mamei. Bebelusii nascuti prematur au nevoie de liniste, de conditii speciale necesare dezvoltarii lor armonioase si aceasta muzica nu face altceva deca sa le induca sentimentul de siguranta si de liniste.

Tot din randul cercetarilor reiese faptul ca vibratiile provocate de muzica ii ajuta in mod vizibil pe toti bebelusii care se afla internati la sectia de neonatologie. Din cauza problemelor de sanatate, ei sunt supusi tuturor instrumentelor existente in sectie, tuburi, incubatoare, tot felul de sunete care nu le creeaza deloc confortul iar aceasta terapie aplicata in acel spatiu reuseste sa le diminueze din stresul provocat.

Multi asiguratori nu vor plati pentru aceste terapii care sa se desfasoare in sectiile de neonatologie pentru ca au indoieli vis-a-vis de rezultatele obtinute, dar ceea ce nu inteleg unii este ca aceasta metoda este non invaziva si il ajuta pe micutul care s-a grabit sa vina mai repede pe lume sa fie calm si lininistit, 2 elemente esentiale in dezvoltarea unui prematur si face parte totodata din procesul lui de vindecare.

music-therapy_5

Medicii care au studiat acest fenomen sunt de parere ca terapia prin muzica aplicata bebelusilor nascuti inainte de termen le ofera o experienta de ascultare pasiva menita sa-l incurajeze pe pacient spre linistire, relaxare si un tonus moral in evolutie si in randul parintilor.

De cele mai multe ori parintii simt o oarecare frica in interactiunea cu micutul iar muzica pe fundal nu face altecva decat sa ii apropie si sa le ofere sentimentul de capabilitate care lipseste in acele momente.

Aceasta forma de terapie se bucura de popularitate in spitalele din SUA si incet – incet speram sa capete contur si in spitalele din Romania.

Terapia prin muzica foloseste sunete ce imita sonoritatea din uterul mamei, sunete de harpa, de vioara, pian si uneori chitara.

 Andra Birladeanu,

Editor coordonator Micolino.ro

Sursa:  http://www.musictherapy.org