Ati auzit, probabil, de un milion de ori pana acum: gemenii inseamna un numar dublu de probleme, dar si un numar dublu de momente de fericire (cei care tripleti, cvadrupli sau si mai multi, schimbati numerele in consecinta). Este insa greu sa-ti amintesti de partea cu distractia cand trebuie sa-ti pui bebelusii plangaciosi la somn. Pentru a te ajuta pe tine si pe gemenii tai (sau pe bebelul tau nascut prematur) sa dormiti bine, am trecut in revista cele mai importante lucruri pe care trebuie sa le stii.

In primul rand, toti copiii plang: de foame, de frig, de oboseala, caldura sau din cauza  scutecului ce trebuie schimbat. Se poate chiar intampla ca bebe sa planga si dupa ce este hranit, infasat, ingrijit si culcat. Daca insa un copil are episoade repetate de plans necontrolabil, dar pare sanatos, atunci este posibil sa fie vorba despre colici.

40b146cb25a796cce1a6d34e7dd229f3

Dupa cum bine stiti, colicii sunt un atac de plans care pare sa insoteasca durerile abdominale in primele 3 luni ale bebelusului. Colicii sunt o problema des intalnita care afecteaza 20% dintre copii.

Si, desi unii bebelusii pot sa planga mult si foarte tare, expertii spun ca accesele de colici nu au efecte pe termen lung, iar copiii mananca si cresc normal. Este foarte adevarat ca, pentru un parinte, este sfasietor sa-si auda copilul plangand. Poate ajunge sa se intrebe daca nu cumva este vina lui, daca nu cumva a esuat in meseria de parinte. Nu, nu ati gresit cu nimic. Este doar o perioada care va trece si, in plus, exista cai de (contra)atac.

Cand apar colicii?

Colicii apar, de regula, la 2-3 saptamani dupa nastere si tin pana cand copilul face 3-4 luni, avand varful in jurul varstei de 6-8 saptamani. In cazul prematurilor, tineti cont, atunci cand calculati varsta, de cele 40 saptamani de sarcina: daca s-a nascut la 36 de saptamani, mai adaugati inca 4 saptamani pentru a obtine varsta reala la care se manifesta simtomele.

Simtomele colicilor includ:

– plans intens, pana cand fata bebelusului devine rosie. Episoadele de plans tind sa se intample cam la aceeasi ora in fiecare zi, de obicei dupa amiaza tarziu si seara. Episodul poate dura de la cateva minute pana la cateva ore. Medicii vorbesc despre regula celor 3 ore, minimum 3 zile pe saptamana, cel putin 3 saptamani;

– postura corpului: copilul se flexeaza de la burtica, isi ridica picioarele;

– somnul poate fi neregulat si intrerupt de plans;

– cand mananca, bebelusul se poate opri plangand, insa nu se modifica cantitatea totala de mancare pe care o ingera;

–  bebe poate avea gaze pe care le elimina in timpul acceselor de plans;

– la unii copii simptomele sunt mai moderate decat la altii. Poate exista o variatie a plansului in timpul episodului de plans care se poate opri la fel de brusc cum a inceput.

Diagnosticarea colicilor este facuta de medic, dupa ce elimina celelalte posible probleme care pot sa aiba aceleasi simptome, cum ar fi intoleranta la lactoza, probleme de absortie a carbohidatilor, migrene sau refluxul gastric.

Care sunt cauzele colicilor?

Exista multe teorii in aceasta privinta, printre care:

–  gaze abdominale;

–  sistem digestiv imatur;

–  depresia mamei;

–  imaturitatea creierului bebelusului.

Teoria pe care o impartasesc si eu este cea a dr. Weissbluth. Acesta sustine ca, spre seara, serotonina are un “varf”. In concentratie mare, acest hormon poate cauza crampe musculare, prin cresterea contractiilor musculare. Melatonina are efectul contrar serotoninei, relaxand musculatura intestinala. Atat serotonina, cat si melatonina prezinta un ritm circadian cu varfuri ale concentratiei dupa amiaza spre seara. Cu toate acestea, contractiile intestinale provocate de serotonina nu sunt contracarate de melatonina in primele 3-4 luni de viata, pentru ca, in aceasta perioada, doar ritmul circadian al serotoninei este matur, nu si cel al melatoninei. Maturizarea ritmurilor circadiene apare la bebelusi dupa 3-4 luni de viata.

16c5cc8ed33c1b7f8c5d7722225fa3b0

Cumulati aceasta teorie cu cea a dr. Karp ce sustine ca primele 3 luni de viata ale bebelusului sunt, in fapt, al patrulea trimestru de sarcina. Ergo, ceea ce il linistea in uter trebuie imitat si in afara acestuia, pentru a declansa reflexul de linistire.

Cum ajutam copiii in perioada colicilor?

Putem actiona pe doua planuri: copiem conditiile din uter si ii ajutam sa doarma.

Pentru linistirea plansului, puteti folosi regula celor 5S al dr. Karp: Swaddle/ infasat, Side/asezat intr-o parte/pe burta, Shhhhh/zgomot alb, Swinging/ Leganat si Sucking/Suptul. Important este sa le facem pe toate si in ordinea corecta. Daca nu stiati, Harvey Karp spune ca aceasta este metoda ‘cel mai fericit bebelus’ (asa se numeste cartea in care a proiectat utilizarea celor cinci S-uri). Astfel, in primele luni dupa nastere, in ‘cel de-al patrulea trimestru’, bebelusii sunt in afara pantecului, dar nu sunt gata sa faca fata lumii noastra.

Bebelusii au nevoie de atentie speciala, pentru ca sunt imaturi la nastere (fata de puii altor mamifere). Un singur exemplu edificator: un manz poate merge imediat, dar bebelusilor le ia luni bune sa devina mobili.

‘Nou nascutii nostri sunt niste creaturi pufoase ce trebuie evacuate din uter cu trei luni inainte ca ei sa fie gata, pentru ca capetele lor mari sa nu se blocheze in canalul nasterii’, spune dr. Karp. Presupunem ca nou nascutii au nevoie de calm si liniste, dar locul de unde tocmai au iesit este cat se poate de activ si zgomots.

Bebelusii sunt leganati in uter. Sunt bombardati cu sunetele organelor interne ale mamei si protejati de peretii uterului. Nu este deci de mirare ca se simt lipsiti de siguranta si foarte nefericiti cand stau singuri intr-o camera foarte luminoasa si goala, cu bratele si picioarele libere…

In afara de dormitul pe o parte sau pe burta, putem sa folosin restul de S-uri si pentru somn. Asadar, pentru a creste durata si calitatea somnului, puteti sa folositi urmatoarele ‘ajutoare’:

sunete care aduc aminte de sunetele din burtica. Exista aplicatii pe telefon cu tot felul de sunete, de la cele aspirator, la cele de uscator de par sau de apa curgatoare. Si pe „shhhh”-ul pe care toate mamele il au in repertoriu este bun;

infasatul: sacul de infasat care nu tine strans picioarele, ci doar manutele pe langa corp. Acesta trebuie sa fie dintr-un material putin elastic, care sa-i permita copilului sa se miste, dar sa nu-si poata scoate mainile. Infasatul il face sa se simta in siguranta. Ideea este ca micutul sa nu se sperie de miscarea involuntara a propriilor maini, sa nu se apuce de ‘joaca’ sau sa se trezeasca dupa ce se loveste cu manutele;

leganatul. Si acesta este o reminescenta din „burtica”. Amintiti-va cum mergeati cand erati insarcinata, leganandu-va odorul nenascut. Nu leganati copilul in somn, caci somnul nu va trece in faza profunda si nu va fi, deci, unul calitativ;

– suptul: puteti sa folositi o suzeta. Ideal este sa fie folosita pentru calmare, pana la 6 saptamani. Mare grija dupa aceasta varsta, caci creeaza dependenta.

Mona

Despre Mona:

Mona este mama a doi copilasi, aproape gemeni si primul specialist in somnul copilului de 0-4 ani din Romania. Gasiti detalii despre Mona si activitatea ei pe www.bebedoarme.ro