In burtica mamei este cald, liniste si intuneric iar lumea de afara este galagioasa si plina de surprize. In mediul intrauterin bebelusul se poate dezvolta cel mai bine, atat la nivel neurologic cat si la celelalte niveluri de dezvoltare.

Este de preferat sa ramana cat mai mult timp aici pentru a se naste fara complicatii dar viata uneori este imprevizibila.

Prematurii se nasc intr-o lume haotica, intr-o lume galagioasa, poluata cu voci puternice, lumini obositoare si mult stres in jur. Toate aceste lucruri le dauneaza dezvoltarii sistemului nervos si le este foarte dificil sa absoarba toti acesti stimuli si sa reactioneze intr-un fel la ei.

Plasarea bebelusului intr-o zona linistita, izolata fonica, calduroasa ii ofera sentimentul de securitate si se simuleaza astfel mediul intrauterin in care acesta s-a simtit cel mai confortabil, cel mai securizat.

Cand vorbim despre un bebelus nascut inainte de termen, trebuie sa punctam despre faptul ca sistemul nervos central nu este pe deplin dezvoltat si de aici toate reactiile pe care le asteptam de la copilas intarzie sa apara. El pare a fi dezorganizat in gestica si nu reuseste sa raspunda prompt si corect la toata varietatea de stimuli din jurul lui.

Ca parinti, trebuie sa invatam sa promovam un comportament organizat pentru copilas pentru ca asta aduce un real ajutor in modelarea si dezvoltarea sistemului neurologic. Sa nu uitati sa respectati ciclurile de somn, programele de mancare etc.

Somnul este cel mai important aspect ce il ajuta pe un bebelus nascut prematur sa se dezvolte cat mai sanatos posibil.

Integrarea senzoriala este un alt aspect de luat in considerare si de punctat faptul ca totul are o evolutie mai lenta decat in cazul unui copil nascut la termen. Toti am invatat despre mediul in care traim prin simturile noastre; noi vedem, auzim, atingem, iar sistemul nostru nervos este capabil sa proceseze orice stimul si sa reactioneze cat de repede cu putinta.

Ceea ce urmeaza este o lista cu indiciile necesare penru a ne da seama de starea bebelusului si de faptul ca in mediul sau nu se simte foarte confortabil. Este necesar sa cunoastem limbajul prematurilor pentru a descifra astfel mesajul transmis de ei.

Indicii de stres:

-iritabilitate,

-pozitie a corpului dezordonata in somn,

-incruntare,

-cascat,

-stranut,

-sughitat,

-respiratii neregulate,

-apnee,

-cerinte sporite de oxigen,

-tendinta de a scuipa in sus etc.

Un bebelus prematur are insa si zile mai bune cand se simte fercit in mediul sau. Cum ne dam seama de acest aspect? Prin:

-miscari line ale corpului,

-privire concentrata,

-muscultura relaxata,

-respiratie regulata,

-ritmul cardiac regulat,

-tendinta de a atinge lucruri si de a apuca,

-poate fi consolat cu usurinta etc.

Bebelusii prematuri sunt extrem de sensibili la sunete, atingere, miscare, lumina, chiar daca vorbim si de al doilea an de viata.

Cei mai multi bebelusi nascuti inainte de termen, au nevoie de gimnastica sau fizioterapie pentru un bun echilibru ortostatic.Interventia din timp este cheia spre o dezvoltare normala a bebelusului.

Mai multe informatii puteti citi si pe: http://www.peekabooicu.net/2012/03/neurobehavioral-developmentinfant-communicationand-sensory-integration-in-the-premature-baby/

Andra Birladeanu,

Editor coordonator Micolino.ro