In articolul de astazi am decis sa va povestesc despre o varsta importanta, varsta dintre 4 si 6 luni. Ea poate veni cu multe bune, insa si cu rele. Nu uitati ca varsta o calculam raportandu-ne la termenul de nastere de 40 de saptamani (de exemplu, un copil nascut la 36 de saptamani care acum are 4 luni, din punctul de vedere al somnului, al dezvoltarii din perspectiva somnului, are de fapt are 3 luni).

Intre 4 si 6 luni de viata, nevoia de somn a gemenilor vostri va fi de 14-15 ore in 24 de ore. Fata de perioada anterioara, creste nevoia de somn pe timpul noptii (creste inclusiv numarul de ore de somn consolidate, adica mai multe ore legate) si scade cea de somn in timpul zilei. Dar, chiar daca nevoia de somn nu s-a modificat per total foarte mult fata de luna anterioara, aceasta varsta aduce o noua evolutie: somnurile de zi ale gemenilor tai se vor lungi. Daca, pana acum, aveau somnuri mai multe si mai scurte, cele doua somnuri principale vor fi fiecare intre 1-2 ore, desi unii gemeni au somnul de dimineata mai lung, iar altii somnul de pranz.

Daca vorbim despre hranirea de peste noapte, la aceasta varsta exista o mare variatie. Sunt gemeni care au nevoie sa manance de 2 ori, altii o data si altii nicioadata. Inainte sa va grabiti sa-i hraniti noaptea, va recomand sa luati in considerare urmatoarele: somnul de noapte a suferit modificari in care apar cicluri de somn intre somnul profund si cel superficial si ca, in timpul somnului superficial, pot parea oarecum treji, emitand sunete. Daca va grabiti la primul scancet sa le dati sa manance sau sa-i adormiti, puteti pune bazele unui comportament nedorit, a unei dependente de voi care ii va face sa se tot trezeasca noaptea.

Pe masura ce gemenii devin sociali, vei putea citi clar pe chipul lor: “Multumesc ca ai venit la mine, hai sa ne jucam”. Oricat de frumosi si adorabili sunt si de cat de imbietoare sunt aceste invitatii, este bine sa intelegeti ca somnul intrerupt de treziri repetate este nesanatos. Bucatile mici de somn nu sunt la fel de odihnitoare ca somnurile lungi neintrerupte, chiar daca, per total, durata de somn ramane aceeasi. Daca atunci cand ei incearca sa-si gaseasca calea sa se culce la loc singuri tu intervii, ei se invata ca trebuie sa faca cineva ceva sa se culce si nu au incredere in ei ca pot sa se culce singuri la loc.

Ora vrajita

Daca gemenii tind sa adoarma seara prea tarziu si au parte de somn intrerupt din cauza primirii unei atentii prea mari in cursul noptii sau nu sunt pusi la somn intr-un loc intunecat la momentele potrivite, vor ajunge sa arate semne de oboseala. Iar oboseala inseamna privare de somn. Copiii pot deveni putin nervosi, maraiti, cer mai multa atentie si au tendinta sa se agite si sa planga. Aceasta se intampla cel mai des seara, inainte de culcare, cand gemenii nu mai au energie. Este ca si cum s-a terminat benzina masinii. Noi o numim”ora vrajita”.

Daca sunteti vigilenti si ii puneti la culcare cand sunt somnorosi, atat la somnurile de zi cat si la cel de seara, va creste durata somnului sau va disparea aceasta “Ora vrajita”. Mai trebuie sa stiti ca unii copii pot sa nu arate ca experimenteaza efectele acestei ore, deoarece corpul le da din nou adrenalina si cortizol pentru a rezista mai mult. Atunci devin si mai energici si riscam sa tragem concluzia ca nu sunt destul de obositi sa doarma.

Aceasta este varsta la care unii copii care dormeau bine noaptea inainte incep sa se trezeasca mai des. Acest fapt este cauzat si de schimbarea structurii somnului. In acelasi timp, asocierile de somn pot creste in importanta si pe masura ce cresc. Asa se face ca, in loc sa se trezeasca mai rar, copiii incep sa se trezeasca mai des, fara ca voi sa va dati seama exact de ce.

Programul

Daca pana la patru luni de viata, creierul copilului a fost prea imatur pentru a se sincroniza cu ceasul sau intern. Din acest motiv, corpului ii este usor sa adoarme oriunde si oricand, dupa patru luni insa, copilul are nevoie de un program care respecta ritmul intern, inclusiv o ora de culcare care ii asigura somnul inainte de a deveni epuizata.

Daca bebelusii tai dorm atunci cand corpul lor este in modul de somn, vor obtine cel mai bun somn posibil. Vor avea insa nevoie de metode de autolinistire, asa ca invata-ti copilul sa doarma singur.

Ora de culcare seara trebuie sa fie aproximativ la 90-120 de minute dupa ce s-a trezit din al treilea somn de zi, care nu este bine sa treaca de ora 17, pentru a nu-i bulversa noaptea. Este gresit sa crezi ca, daca pui copilul la somn prea devreme, se va trezi devreme. Nu e deloc adevarat. In mod normal, un copil de aceasta varsta poate ajunge sa doarma 11-12 pe noapte, daca are somnuri mai scurte ziua, si 10 ore, daca are somnuri mai lungi, ajungand la un total de 14-15 intr-o zi.

Va doresc sa dormiti bine,

Mona

Despre Mona:

Mona este mama a doi copilasi, aproape gemeni si primul specialist in somnul copilului de 0-4 ani din Romania. Gasiti detalii despre Mona si activitatea ei pe www.bebedoarme.ro