Sunt convinsa ca, atunci cand ati aflat ca veti avea gemeni, ati fost un pic socati. Fericiti, dar socati.

Doua seturi de manute care sa va stranga in brate, doua inimioare calde care sa bata fericite dar si un pic de panica privind viata ce va urma cu atatea suflete. Sigur v-ati gandit ca nu veti mai dormi in vecii vecilor.

Nu va temeti, dragi parinti de gemeni, caci principiile fundamentale ale unui somn sanatos sunt aceleasi, fie ca aveti un bebe, fie doi. Trebuie in continuare sa ne concentram pe 5 elemente de baza: rutina de somn, o ora timpurie de mers la somn, somnicurile de zi, administrarea asociatiilor de somn si consecventa.

In cazul gemenilor/tripletilor, totul consta in modul de executare al unui plan, dar consecventa si organizarea nu au fost niciodata mai importante ca in cazul vostru.

Iata deci cateva sugestii/sfaturi pentru a va ajuta pe drumul pe care va aflati pe care le-am experimentat cu clientii mei cu gemeni.

1.                  Tineti-i pe amandoi pe aceeasi rutina!

Sunt sigura ca ati mai auzit asta si inainte. Ei bine, este adevarat. Da, este indicat sa va faceti un obicei din a-i pune la culcare la aceeasi ora si de a-i hrani conform aceluiasi orar.

 Daca unul se trezeste, atunci treziti-l si pe celalalt nu mai tarziu de jumatate de ora pana la o ora mai tarziu. Veti vrea sa-i puneti la culcare la aceeasi ora, caci, daca nu va doriti sa-l treziti pe somnoros pentru a-i inculca acelasi program ca celui care are somnul mai usor, veti avea tot timpul un copil treaz. Si nu-mi spuneti ca aceasta perspectiva va surade foarte tare!

Multe mame de gemeni spun ca se lupta din greu, caci sunt singure la ora de culcare, sotul fiind cel care este plecat mai mult de acasa. Cand esti singurul parinte responsabil cu adormirea pruncilor, nu te ingrijora peste masura cu respectarea la minut a orei de somn si de mancare.

O jumatate de ora diferenta nu este un capat de lume, atunci cand copii sunt odihniti.

2.                  Fii organizata!

Unii dintre voi pot sa nu fie de acord si sa creada ca nu este necesar, dar, daca esti una dintre persoanele care au nevoie de ceva mai mult control in viata lor, este imposibil de obtinut acest lucru daca nu esti organizata. Sa stii ca fiecare jumatate de ora este importanta pentru a face lucrurile mai usoare. Programeaza gatitul cinei, curatenia prin casa, spalarea hainelor (inclusiv impachetarea, calatul si asezatul in dulap), SOMNUL, dusul, spalatul dintilor (nu rade!), hranirea bebelusilor, adormitul bebelusilor, jucatul cu bebelusii. TOTUL trebuie programat.

Desi este recomandabil, poate tu nu vei vrea sa te speli zilnic pe dinti sau sa-ti calci si tricourile. Este in regula. Trebuie sa-ti convina tie.

3.                  Tine-i in aceeasi camera!

Daca vreti sau nu puteti sa-i separati, atunci este in regula sa-i tineti in aceeasi camera. Recomand insa sa aiba patuturi separate dupa varsta de 4 luni.

 In acest punct al dezvoltarii, incep sa se miste si sa se rostogoleasca si se pot trezi unul pe celalat. Daca unul plange, nu te panica!  Nu trebuie sa-i separi. Se vor obisnui unul cu sunetele celuilalt, inclusiv cu plansetele atunci cand cand din diverse motive apar, si acest lucru este ceva ce trebuie incurajat. In mare parte a timpului, celalalt va dormi in continuare.

4.                  Cere ajutor!

Nu am cuvinte sa subliniez cat este de important acest lucru. Sotii trebuie sa se implice cand vine vorba de gemeni. Nu poti fi mereu singura cu cei doi bebelusi. Ai nevoie de ajutor si de pauze din cand in cand.

Bebelusii tai si restul membrilor familiei trebuie sa fie puternici si sanatosi, dar nu prelua singura intreaga responsabilitate. Daca esti norocoasa si ai parinti si prieteni, pune-i si pe ei pe lista!  Mai ales daca mai ai si copii mai mari. Bunicii pot iesi cu cel mare in parc, sa stai tu cu cei mici acasa. Sau invers.

5.                  Intr-una din zile, trebuie sa-ti faci “un salt de credinta”

Ti-e teama sa lasi noaptea sa curga de la sine. Dar totusi asta le spun tuturor parintilor sa faca. Nu trezi un bebe in timpul noptii pentru a-l hrani. Copiii singuri isi spatiaza orele de hranire, numai ca trebuie sa-i lasam sa faca asta. Ti-e teama sa nu se trezeasca  amandoi in acelasi timp si sa urle de foame de mama focului. Un copil urland – o imagine deloc distractiva. Doi copii urland – cosmar.

Daca, de exemplu, ii trezesti la ora 2 noaptea sa-I hranesti, gata. Chiar daca asta inseamna ca vei dormi mai prost cateva nopti, pentru ca nu au acelasi program de hranire nocturna. Vei vedea ca, in cateva nopti, ora de 2 a.m va disparea din programul de papa. Da-le o sansa sa se linisteasca singuri si nu le mai intrerupe somnul!

Acestea sunt sfaturile mele in ceea ce priveste primele cateva luni de viata (fericita) alaturi de gemeni. Amintesteti-le si vei trece cu bine de ele.

E munca dubla, dar si iubirea este la fel. Poate nu crezi, dar iti vei aminti cu drag de perioada in care gemenii tai dormeau mult.

Peste vreun an, vor merge mult, se vor catara la nesfarsit, vor vorbi fara oprire si se vor bate intre ei. Dar vei trece si de asta.

Pana la urmatorul articol dedicat gemenilor sau tripletolor, va doresc sa dormiti bine,

Mona

 

 

Despre Mona:

Mona este mama a doi copilasi, aproape gemeni si primul specialist in somnul copilului de 0-4 ani din Romania. Gasiti detalii despre Mona si activitatea ei pe www.bebedoarme.ro