Vorbeam in prima parte (in articolul trecut pe care il puteti accesa aici) de existenta a 5 parti esentiale pentru crearea unei baze sanatoase a somnului, amintind  de prima dintre acestea, si anume durata somnului. Urmeaza ca, in acest articol sa “atacam“ cea de-a doua componenta.

Somnurile de zi

Somnurile de zi sunt vitale pentru buna dezvoltare a copilului dumneavoastra. Ceasul biologic, responsabil de ritmul somnurilor de zi, incepe sa se dezvolte la 3-4 luni de viata ale copilului (varsta corectata fata de saptamana a 40-a de sarcina). Somnurile de zi care au loc la momentele oportune pentru corp si care sunt suficient de lungi duc la o stare optima de invatare intre somnuri. Fara somnurile de zi, copilul dumneavoastra ar fi prea obosit sau prea distras sa invete in conditii optime.

Primul care se maturizeaza este somnul de dimineata, dar, pe de alta parte, este si primul care dispare, la care copilul renunta. Somnuld e dimineata include o cantitate mai mare de somn tip REM decat somn profund, spre deosebire de cel de-al doilea somn. Prin urmare, oamenii de stinta au tras concluzia ca somnul de dimineata ajuta mai mult odihna creierului, iar al doilea somn ajuta la odihna corpului.42093607a9e8e2868dc7a9d1a5aad9fe

Mai trebuie sa stiti ca, in timpul somnurilor de zi, nivelul de cortizol (un hormon asociat cu stresul) scade. Cu alte cuvinte, daca nu doarme, corpul copilului este ‘stresat’. La varsta de 4 luni, cei mai multi copii au 3 somnuri, al treilea fiind mai scurt. Intre 6 si 9 luni, copiii raman doar cu primele 2 somnuri de zi. La varsta de 1 an, peste 80% dintre copii au inca 2 somnuri si, pana la 1 an si 3 luni, doar 44% dintre copii mai au 2 somnuri.

Este adevarat ca sunt gemeni care dorm mai mult ziua si altii care dorm mai putin, iar ora lor de culcare va diferi. Cei care dorm ziua mai putin vor avea o ora de culcare mai timpurie fata de gemenii cu somnuri de zi mai lungi. Daca aveti vreo petrecere si trebuie sa sariti peste vreun somn, nu va ingrijorati, trebuie insa sa stiti ca recuperarea de noapte este partiala, fiecare secventa de somn avandu-si propriul rol.

Somnul consolidat

Somnul consolidat inseamna somn continuu, neintrerupt. Cand apar trezirile, discutam de somn fragmentat. Somnurile de zi pot sa fie fragmentate, cand ne bazam pe miscare pentru a le realiza. Si cu totii stim ca 8 ore de somn nocturn consolidat nu este acelasi lucru cu 8 ore de somn fragmentat (cel consolidat este mult mai odihnitor).

Efectul fragmentarii somnului este acelasi cu al unui somn de o cantitate redusa: creste somnolenta diurna si scade performanta. Chiar si o noapte de somn fragmentat poate sa duca la reducerea flexibilitatii mentale si la o stare de spirit “proasta”. Este normal sa avem mini treziri in timpul noptii si, daca ne trezim, ne intoarcem pe partea cealalta si adormim la loc nu este nicio problema. Daca insa nu putem sa facem singuri trecerea de la un ciclu la altul, au loc trezirile care fragmenteaza somnul.

02newborn-twin-photographer

Exista studii care arata ca cei mici se pot concentra mai mult la joaca daca au somnuri de zi mai lungi. Cu cat somnurile de zi sunt mai scurte, cu atat scade si capacitatea de atentie. De exemplu, un copil de 3 ani care doarme ziua mai mult este mai adaptabil, accepta mai usor schimbarile de mediu (lucru esential pentru succesul la scoala).

Programul de somn/ora de somn

Exista 4 ritmuri biologice care influenteaza somnul:

  1. Primul ritm este cel al ciclului trezie/somn. Nou-nascutii alterneaza perioadele de somn si de trezie, ciclul modificandu-se pe masura ce creierul se maturizeaza.
  2. Al doilea ritm biologic are legatura cu temperatura corpului. Tuturor ne creste temperatura in timpul zilei si scade noaptea. La un copil de 6 saptamani, temperatura corpului la ora culcare este mai mare decat mai tarziu in noapte. Dupa aceasta varsta, temperatura scade pe masura ce somnul se lungeste. Pana la 12-16 saptamani, toti copiii arata un ritm de scadere/crestere temperatura. La 6 saptamani, incepe sa se organizeze noaptea si, la 12-16 saptamani, incepe sa se organizeze ziua.
  3. Al treilea ritm este cel al cortizolului, care apare intre 3 si 6 luni, cu concentratii mai mari dimineata si atingand nivelul cel mai mic la miezul noptii. Nu uitati ca nivelul cortizolului scade in timpul somnului de zi.
  4. Ritmicitatea melatoninei este cel de-al patrulea ritm. Initial, un nou nascut are un nivel bun de melatonina, care vine de la glanda pineala a mamei prin placenta. Intr-o saptamana, melatonina primita de la mama dispare. La 6 saptamani incepe sa apara odata cu maturizarea glandei pineale. Dar nivelurile de melatonina par sa fie destul de mici pana la 12-16 saptamani.

Daca somnul are loc in acelasi timp, sincronizate cu cele 4 ritmuri biologice atunci calitatea somnului este mai buna. Programul de somn al bebelusului este esential dupa varsta de 4 luni si, da, sunt copii care ignora nevoia de somn a corpului si se lasa antrenati de mediu. Voi stiti ce fel de copil aveti?

Cand va ganditi la programul de somn al bebelusului si al prescolarului, aveti in vedere ca somnul este “mancare” pentru creier asa cum este laptele pentru corp.

Regularitatea somnului

Ajutati-i pe gemeni sa-si sincronizeze somnurile atat cele de zi, cat si cele de noapte. Trebuie sa mearga la culcare dau semne de somn, nu de oboseala. Daca urmariti sa dea semne de oboseala, sa stiti ca deja ati depasit ora de somn.

O sa inchei reamintind de asemananarea somnului cu mancarea: odata ce aceste elemente sunt puse la punct, gemeniii vostri vor avea parte de somnul nutritiv de care au nevoie atat de mult pentru a creste sanatos.2a8620ee0ec27eaf47caa28e3b17ede2

Mona este mama a doi copilasi, aproape gemeni si primul specialist in somnul copilului de 0-4 ani din Romania. Gasiti detalii despre Mona si activitatea ei pe www.bebedoarme.ro

Regularitatea somnului

Ajutati-i pe gemeni sa-si sincronizeze somnurile atat cele de zi, cat si cele de noapte. Trebuie sa mearga la culcare dau semne de somn, nu de oboseala. Daca urmariti sa dea semne de oboseala, sa stiti ca deja ati depasit ora de somn.

O sa inchei reamintind de asemananarea somnului cu mancarea: odata ce aceste elemente sunt puse la punct, gemeniii vostri vor avea parte de somnul nutritiv de care au nevoie atat de mult pentru a creste sanatos.

Cu drag,

Mona

Despre Mona:

Mona este mama a doi copilasi, aproape gemeni si primul specialist in somnul copilului de 0-4 ani din Romania. Gasiti detalii despre Mona si activitatea ei pe www.bebedoarme.ro