Ca mama a doi copii (un baietel de aproape 6 ani si o fetita de aproape 3) stiu ca ideea de a pleca in vacanta este deosebit de incitanta, dar si un pic stresanta. Motivul: ati muncit din greu sa-i puneti pe copii pe un program de somn, poate acum chiar dorm toata noaptea. Nu vreti sa sticati totul. Dar sa stiti ca si cei mici pot deveni turisti care traiesc aventuri cu mare placere, fara a-i incarca prea mult pe parinti cu griji.

Haideti sa trecem impreuna in revista legile somnului reusit de vacanta:

  1. Daca ii punem tarziu la somn, ajungem la treziri nocturne si treziri matinale. Cu cat copilul sta mai mult treaz, cu atat corpul lui secreta mai multi hormoni care sa-i mentina alerti (cortizol si adrenalina).
  2. Personalitatea copilului conteaza. Daca se stimuleaza usor și mediul inconjurator ii influenteaza reglarea somnului, nu putem sa-l culcam cand avem noi chef. Trebuie sa-l protejam de un asediu de stimului si sa-i oferim intuneric (atat la somnul de zi, cat si la cel de noapte).
  3. Si copiii, dar si parintii au nevoie de somn. Nu trebuie sa existe restante la acest capitol.
  4. Programul de somn poate oferi ajustari de program, insa acestea necesita timp si nu se pot face decat in anumite limite.
  5. Abilitatea de adormire este una esentiala. Daca ea este una usoara, reglarea la programe noi se face foarte rapid.
  6. Somnul pierdut se poate recupera doar seara. Deci, restantele de somn din concediu pot fi recuperate acasa, cand mergem la somn mai devreme ca de obicei.

twins_thumb

Daca v-ati planificat o excursie in vacanta asta de iarna, cititi regulile de mai jos si veti sti ce aveti de facut in privinta somnului copiilor, dupa ce, in prealabil, stiti daca aveti de-a face cu niste copii cu control intern bun sau mai putin bun:

  1. luati cu voi sacii de dormit, caci variatia de temperatura trebuie sa fie ultimul lucru la care sa va ganditi;
  2. creati-le copiilor propriile spatii de dormit in casa voastra departe de casa. Luati de acasa paturicile, jucariile de somn si, eventual chiar si cearsafuri de acasa. Obiectele de somn familiare ii vor ajuta pe copii sa intareasca asteptarile legate de somn si scad riscul ca cei mici sa se cocoate pe voi noaptea;
  3. jucati-va afara, la aer si, inainte de somn, pregatiti-va vreo jumatate de ora prin relaxare, ca melatonina sa-si faca efectul si sa-l contracareze pe cel al adrenalinei;
  4. limitati numarul de somnuri pe care copiiii le au in masina. Un somnic ocazional este minunat, insa prea multe va pot aduce surpriza ca strengarii sa nu mai doarma bine in patutul lor de acasa, odata ce va intoarceti.

Iata si cateva reguli legate de ce NU trebuie sa faceti:

  1. nu obositi excesiv copiii, caci nu vor dormi mai bine. Din contra, oboseala duce la maraiala, antidotul vacantelor reusite;
  2. nu va stresati excesiv, caci copiii vor prelua o parte din incarcatura emotionala negativa;
  3. nu plecati de acasa linistite, crezand ca totul este perfect acolo unde va duceti. Cu alte cuvinte, luati cu voi jaluzele care sa va asigure intuneric in camera, sursa de zgomot alb (daca faceti asta in mod normal si acasa), eventual un pat de calatorie;
  4. nu le dati copiilor dulciuri sera, caci somnul le va fi departe de relaxant;
  5. nu impartiti patul cu copiii, daca nu faceti acest lucru si acasa.

Vacantele sunt prilejuri senzationale de reconectare si reintarire a relatiilor in familie. Bucurati-va de timpul petrecut in familie, dar nu uitati sa fiti vigilente si la somnul micutilor!

Cu drag,

Mona

Despre Mona:

Mona este mama a doi copilasi, aproape gemeni si primul specialist in somnul copilului de 0-4 ani din Romania. Gasiti detalii despre Mona si activitatea ei pe www.bebedoarme.ro