Am intrat cu pasi repezi in anotimpul calduros iar razele soarelui isi fac simtita prezenta de la primele ore ale diminetii. Ziua s-a marit, asadar  avem mai mult timp de petrecut in aer liber cu bebelusii. Datorita faptului ca avem gusturi diferite spre destinatii diferite fie munte, fie litoral, fie un picnic la iarba verde, efectele soarelui sunt aceleasi.

De multe ori suntem tentate sa  credem in stereotipul legat de razele soarelui, si anume ca sunt benefice pentru organism, atat pentru fixarea calciului in oase, cat si pentru fixarea vitaminei D.

Dar ce nu luam in considerare este faptul ca razele sorelui sunt foarte nocive atat pentru adulti si ingrijorator de periculoase pentru bebelusi. Sugarii, deoarece au tegumentele subtiri si cantitatea de pigment este mai mica, au risc mai crescut sa fie afectati de razele soarelui.

Intrebarea care se adreseaza frecvent medicilor din partea mamicilor: “Bebelusii mei au nevoie de protectie solara?”

Ei bine, specialistii sustin ca protectia solara adresata bebelusilor este diferita in functie de varsta acestora: intr-un fel se aplica la cei pana in 6 luni si vorbim despre altceva cand depasesc varsta de 6 luni. (sustin medicii de la American Academy of Pediatrics, the Food and Drug Administration and the American Cancer Society)

Asadar, pentru bebelusii care nu au atins inca varsta de 6 luni:

–    Trebuie sa ii tineti sub protectie in permanenta, a nu se lasa razele soarelui sa cada direct pe ei;

–   Imbracati copilasii in hainute adecvate, de culori  deschise, pe cap este obligatoriu sa poarte palarioara, caciulita etc;

–   Puteti aplica o crema speciala pentru pielea bebelusilor , cu protectie solara foarte ridicata +50, +60 factor de protectie , doar pe portiunea de piele neacoperita (manute, picioruse);

Pentru bebelusii care au implinit varsta de 6 luni:

–   Se foloseste fara restrictie crema cu factor de protectie cat mai ridicat, +30;

–   A nu se expune micutii la soare intre orele 11-16;

–  Este necesar ca bebelusii sa fie imbracati in haine corespunzatoare, cu palarie pe cap si ochelari de soare ( daca ii tine pe cap);

Pentru a evita ca pielea bebelusilor sa se irite, incercati sa utilizati doar creme care contin ingrediente anorganice, cum ar fi : oxidul de zinc, dioxid de titan.

Evitati folosirea cremelor solare care combina protectia solara cu protectia impotriva insectelor, deoarece acestea din urma contin ingrediente care pot determina aparitia unor alergii cutanate.

Crema cu factor de protectie solara trebuie aplicata cat mai des, la doua ore,  in cantitati suficiente incat sa  acopere toata suprafata pielii expuse.

Aveti grija de pielea bebelusilor dumneavoastra si ajutati-i sa se bucure intr-o maniera sanatoasa de razele soarelui!

 

Andra Birladeanu,

Editor Coordonator Micolino.ro

 

Surse :

http://www.mayoclinic.com/health/baby-sunscreen/AN02156

Dr. Spock “Ingrijirea sugarului si a copilului” revizuita si adaptata de Dr. Robert Needlman.