Parintii care au copii nascuti prematur sunt pusi la curent cu faptul ca prematuritatea are stransa legatura cu dezvoltarea problemelor dentare ale copilasilor. Studiile efectuate de-a lungul timpului au aratat ca nou-nascutii prematuri au un risc mai mare comparativ cu cei nascuti la timp, de a se confrunta cu probleme dentare ca: eruptia tarzie a dintilor, decolorarea dintilor si o posibilitate mare de a avea nevoie de aparat dentar si nu numai.

Eruptia intarziata a dintilor este frecventa in randul bebelusilor nascuti prematur care au avut o greutate foarte mica la nastere si care au avut un sistem imunitar slabit, confruntandu-se cu diverse boli pe parcursul timpului.

Un studiu realizat de Berkley in 1999 in S.U.A, a aratat ca dentitia poate aparea la copiii nascuti prematur cu o intarziere de la 2 pana la 6 luni. Cauza frecventa a acestui fenomen dentar este strans legata de faptul ca micutul a avut introduse tuburi respiratorii la neonatologie pe o perioada mare de timp, acestea au presat gingiile si astfel producandu-se intarzierea aparitiei dintisorilor.

Decolorarea dintilor se refera la aparitia unei pete de culoare galbena sau maro doar pe dintii primari si nu poate fi indepartata prin periere sau la dentist prin curatare profesionala.

Posibilitatea de a purta aparat dentar nu este strans legata de fenomenul prematuritatii. Studiile efectuate in aceasta zona nu au reusit sa demonstreze legatura dintre ele.

Unii parinti se intreaba daca distantierea dintilor sau alinierea defectuoasa poate fi efectul prematuritatii insa, cel mai indicat ar fi sa consultati un medic stomatolog cu experienta in tratarea copiilor nascuti prematur si sa va explice din punct de vedere medical problemele cu care va confruntati.

Asociatia Americana de Dentitie sugereaza ca vizitele la stomatolg sa inceapa odata cu prima aniversare a copilului. Daca observati ca primul dintisor nu a aparut pana la varsta de un an, este cel mai bine sa intrebati specialistul ce se intampla si cum puteti remedia problema.

Mai multe informatii puteti afla accesand: http://www.parenting.com/article/taking-care-of-preemie-teeth