A naste un bebelus prematur implica o serie larga de emotii si trairi, schimbari psihologice dar si schimbari emotionale. Totul e firesc. Medicii sustin insa, ca ar trebui sa te gandesti de doua ori inainte, daca mai ai intentia de a naste si alti copii dupa o nastere prematura. Riscul ca urmatoarea  sarcina sa fie la fel, este destul de mare.

Care sunt sansele sa mai am inca un bebelus prematur?

O nastere prematura anterioara este cel mai are factor de risc de prematuritate pentru urmatoarea sarcina. Riscul creste atunci cand, mamele au avut mai mult de o nastere prematura și scade atunci când mamele au o sarcină pe termen dupa o nastere prematura.

O mama care a nascut un singur copil prematur are sanse de 15% ca urmatorul sa  fie tot prematur, daca a avut 2 bebelusi prematuri procentul creste la 40% iar daca a avut 3 bebelusi nascuti prematur sansele ca urmatorul sa fie tot prematur sunt de 70%, sustin majoritatea medicilor specialisti.

Este important sa amintim ca nu au fost incluse in statistici acele mamici care au avut o nastere prematura spontana si nici cele a caror nastere a fost indusa mai devreme de termen din diverse motive de sanatate.

Bineinteles ca in timp ce este bine sa stii aceste statistici, decizia de a avea un alt copil nu trebuie stearsa. Este necesar sa te concentrezi pe masurile ce pot fi luate pentru a reduce riscul unei alte sarcini premature.

Ce puteti face pentru a preveni o sarcina prematura ulterioara?

1.Aveti rabdare si invatati sa asteptati !

Este necesar ca dupa ce ati nascut prematur, sa asteptati minim 18 luni pentru pentru refacerea organismului. Riscul de a avea un alt bebelus prematur este mai mare daca sunt conceputi la perioade mici de timp .

2.Renuntati la fumat!

Fumatul creste riscul nasterilor premature. Medicii interzic fumatul atat inaintea conceperii copilului cat si dupa nastere.

3.Tratati infectiile la timp!

Netratarea diverselor infectii din timpul sarcinii poate duce la o nastere prematura. Este necesar ca orice inflamatie sau infectie bacteriana aparuta in timpul sarcinii sa fie tratata la timp, urmarind sfaturile medicilor. Nu va administrati medicamente la sfatul prietenelor, site-urilor sau dupa ureche, aceste actiuni va pot dauna atat bebelusilor cat si voua, mamicilor.

4.Spuneti NU dietelor!

In timpul sarcinii medicii interzic orice dieta. Acest regim alimentar poate afecta sanatatea mamelor dar si a bebelusilor.

Medicii sustin ca si femeile care isi pierd o cantitate mare de greutate intre sarcini au un risc mai mare de nastere prematura in timpul sarcinii a doua. Femeile cu un indice de masa corporala mai mic de 19.8 kg/m2 sunt, de asemenea, la un risc mai mare de nastere prematura. Este foarte important ca greutatea mamei sa fie una corespunzatoare si sanatoasa.

5.Incearcati sa va mentineti sanatatea sub control!

Medicii impun o atentie deosebita la eventuale riscuri de diabet zaharat, hipertensiune arteriala, boli de inima, boli de rinichi care maresc riscul de nastere prematura. O mai bună gestionare a acestor condiții poate reduce riscul prematuritatii.

In medicina nu s-au gasit inca metode 100% eficiente in combaterea fenomenului de prematuritate, insa sfaturile medicilor nu sunt de ignorat.

Dragi mamici, aveti grija de voi!

Andra Birladeanu,

Editor coordonator Micolino.ro