Aproximativ o jumătate de milion de copii sunt născuți prematur în Europa în fiecare an-  Aproximativ unu din zece copii.

Prematuritatea variază în Europa între 5.9% și 14.7%.

Prematuritatea și o greutate mică la naștere sunt principalele (care adesea pot fi prevenite) cauze pentru decesul infantil și morbiditate în întreaga lume.  În medie, decesele neonatale reprezintă 63% din totalul deceselor la copiii sub 5 ani.

Copii prematuri reprezintă cea mai mare populație a pacienților copii din Europa.

Multe decese infantile, dizabilități cronice și stări de sănătate pot fi prevenite prin îmbunătățirea îngrijirii  maternale și a nou născutului cât și prin servicii organizate pot îngrijire.

Definirea naşterii premature

Gravitatea naşterii premature Săptămâna de sarcină
Extrem de prematur Mai puţin de 28 săptămâni
Foarte prematur 28-31 săptămâni
Prematur moderat 32-33 săptămâni
Prematur târziu 34-36 săptămâni

 

Principalele complicaţii de sănătate

Bebelușii prematuri au un risc mai ridicat în a dezvolta complicații de sănătate pe termn scurt și lung și boli cronice, acestea având un impact în dezvoltarea lor, capacitatea de a lucra ulterior în viață și cursul vieții în general.

În multe cazuri, copii prematuri cât și familiile acestora trebuie să coopereze cu provocările fizice, psihologice, emoționale și financiare, reprezentând o greutate considerabilă asupra sistemelor noastre de îngrijire medicală și societăților mai mari.

Risc mai ridicat pentru complicaţii de sănătate pe termen scurt si lung

Paralizie cerebrală – dizabilităţi senzoriale si motorii – infectii – boli respiratorii – boli cronice (ex. astm, diabet, boli cardiovasculare) – tulburari de comportament şi de ȋnvaţare

Factorii de risc pentru naşterea prematură

În aproximativ jumătate din cazurile de naștere prematură, cauza exactă a nașterii timpurii rămâne necunoscută. Totuși, a fost identificat un număr de factori de risc care pot crește șansele de a naște prematur:

Factori ai stilului de viaţa Condiţii medicale Factori demografici
Fumatul Infecţii (tractul urinal, vaginal) Vârsta sub 17 sau peste 35 de ani
Consumul de alcool Tensiune arterială crescută Status scăzut socioeconomic
Utilizarea medicamentelor Diabet Etnicitate
Nivelul ridicat de stres & ore prelungite de lucru Tulburări de coagulare
Ingrijire prenatală târzie/lipsă Subponderabilitate
Lipsa sprijinului social Obezitate
Sarcina multiplă
Femei care s-au mai confruntat cu sarcina prematură şi inainte
Anormalităţi uterine sau cervicale
  • Datele cu privire la prevalență și costul unei sarcini premature sunt dificile de comparat din cauza mecanismelor diferite de raportare și metodologiilor, lipsa colectării datelor în întreagă Europă și chiar în țările individuale.
  • Numai câteva țări europene au vizat polița de asigurare națională pentru sănătatea neonatală. Majoritatea țărilor adresează problema în contextul mai multor polițe de asigurare de sănătate și sociale. Acolo unde polițele de asigurare de sănătate neonatală au prioritate, rata nașterii premature rămâne scăzută față de media europeană.
  • Părinții nu cunosc informații despre factorii de risc, simptome de avertizare sau stiluri de viață recomandate pentru a preveni sarcina prematură.
  • Programele de prevenție sunt în general voluntare și nu sunt organizate corespunzător, diferind în funcție de regulile spitalului sau cabinetelor individuale.
  • În general, nu există sprjin specific și/sau financiar pentru familii, excepție făcând cazul în care copilul este recunoscut că având o dizabilitate specifică.

Informatii oferite de EFCNI si Asociatia Unu si Unu