Dragii nostri,

Incepand cu luna Noiembrie 2014, perioada pe care noi am dedicat-o prematuritatii, in categoria Dialog cu Psihologul avem un nou specialist. Nina Sofian, mama de prematuri dar si specialist in psihologie, consiliere si coaching este alaturi de noi in fiecare luna cu sfaturi si incurajari pentru noi, mamele ce s-au confruntat cu fenomenul prematuritatii.

Nina spune ca ” Bebelusii mei nascuti prematur m-au invatat ca fiecare persoana este unica si ca nu exista nimic ce nu poti depasi, atunci cand realizezi ca fiecare obstacol e o oportunitate de a te dezvolta, a evolua si de a creea miracolul in viata ta. Avand o exeprienta similara cu a voastra, ma implic cu mare drag  in activitati de consiliere, suport si coaching pentru mamele care au nascut prematur. „

Astazi incepem seria de materiale semnate de Nina cu un Suport Emotional pentru mamele care nasc prematur!

Trecerea de la rolul de femeie la cel de mama este cu siguranta o etapa esentiala pe care ne dorim sa o parcurgem cu succes. Maternitatea este o stare naturala care ar trebui sa aduca in mod firesc bucurie si efervescenta. Totusi, nasterea prematura poate sa apara neasteptat in viata unei femei si sa fie o adevarata provocare, asa cum s-a intamplat in cazul meu. Pentru ca sunt atat de multe detalii care te pot coplesi in ceea ce priveste aparitia unui copil nascut prematur, astazi voi aborda un subiect care tine de tine, de emotiile tale si de a ajunge sa te simti confortabil si in siguranta in noua postura. Nu uita: a avea grija de tine este la fel de important cu a avea grija de copil.

Schimbarile pe care le vei observa nu sunt strict de natura fizica ci si emotionala. Acestea sunt firesti pentru orice perioada ce necesita adaptare, iar avand in vedere ca maternitatea presupune o adaptare usor accelerata in comparatie cu alte situatii – la fel pot fi si schimbarile in cauză. De asemenea, in ceea ce priveste starea emotionala, sunt foarte relevante schimbarile hormale care stau la baza unor stari afective mai accentuate decat cele firesti – stari care pot fi depasite cu inceredere si suport corespunzator. La nivelul familiei, vorbim despre un proces de invatare: pe de o parte invatam sa interpretam si sa raspundem nevoilor bebelusului iar pe de alta parte invatam sa functionam ca familie extinsa.

images (2)

Inevitabil exista o serie de modificari si fluctuatii ale starilor afective dupa nasterea prematura.Cu atat mai mult, nasterea prematura prin natura ei neasteptata poate determina aparitia  starilor de anxietate, manifestata prin simptome specifice:

– Ganduri negative persistente privind starea de sanatate a copilului;

– Ingrijorare excesiva privind capacitatea de a fi o mama buna;

– Dificultati de a face fata situatiei prin care treci;

– Tendinta de izolare si evitarea celorlalti;

– Senzatia de lipsa de energie psihica,de gol mental, care difera de starea de oboseala normala fizica;

– Stari de retragere in sine, durere sufleteasca;

– Sentimentul ca nimic nu mai are sens.

Melancolia post-partum care apare in prima saptamana dupa nastere este normala si o experimenteaza toate mamele.Ele tind sa planga mai usor, apare teama pentru copil, senzatia de pierdere a controlului, senzatia ca nu sunt mame suficient de bune, invinovatirea pentru nasterea prematura.

Este normal sa treci prin stari de ingrijorare, neliniste si stress imediat dupa nasterea prematura si este important daca aceste stari persista sa ceri ajutor de specialitate.Daca simptomele anxietatii nu se diminueaza ci persista sau se intensifica, trebuie luate in serios si tratate din timp, pentru ca ele indica posibilitatea aparitiei unei stari depresive.

Sindromul de stres post-traumatic, poate sa apara la mamele care nasc prematur ca o consecinta a acestei experiente traita traumatizant. Cel mai adesea este corelat cu experientele negative din timpul nasterii, dar si cu problemele de sanatate ale bebelusului aparute imediat dupa nastere.

Nici una dintre mamele care nasc prematur nu este ferita de dificultati, insa fiecare dispune, constient sau nu, de resurse diferite pentru a face fata acestui eveniment.

Din pacate insa, nu suntem invatate sa folosim aceste resurse intr-un mod care sa ne ajute sa facem fata situatiilor limita care apar in viata noastra odata cu nasterea prematura.

Aici intervine rolul psihologului care prin consiliere si coaching deschide o colaborare intre doi oameni, prin care, treptat, dificultatile cu care te confrunti devin gestionabile, pentru ca in final sa fie depasite.

Cum te ajuta, pe termen lung, suportul psihologului?

– Poti descoperi propriile resurse si modul in care sa le folosesti pentru a ajunge la echilibru fizic si emotional;

– Poți identifica propriile emotii, ganduri și comportamente si vei accesa noi deprinderi pentru gestionarea optima a acestora;

– Provocarile legate de nasterea prematura te vor afecta mai putin si vei invata sa le faci fata cu bine;

– Relațiile cu oamenii pe care ii ai alaturi vor deveni mai echilibrate, mai armonioase;

Iti vei indrepta focusul spre viitor, nu spre trecut, scopul fiind identificarea solutiilor de care ai tu acum nevoie.

Pe scurt, psihologul,te ajuta in depasirea problemelor de natura emotionala asociate nasterii premature dar si in imbunatatirea vietii tale si a relatiilor in general.

Prin intermediul Asociatiei Unu si  Unu, iti oferim consiliere psihologica si coaching, merge pas cu pas alaturi de tine iar prin comunitatea noastra ai posibilitatea sa impartasesti cu alte mamici propria experienta – poate fi foarte util si chiar relaxant sa afli ca multe alte persoane trec prin aceleasi provocari ca si tine.

Cu drag,

Nina

Pe Nina o puteti gasi si pe :

https://www.linkedin.com/profile/view?id=23952593&trk=nav_responsive_tab_profile

http://www.boneonline.ro/