Venirea timpurie pe lume a bebelusului vostru aduce pe langa griji si intrebarea: Oare ma voi descurca? O intrebare fireasca ce intervine in orice moment nou din viata fiecaruia. Accepta-i pe cei care iti sar in ajutor pentru ca nevoia este mare.

Iata doar 4 directii din care poti invata cum sa valorifici ajutorul primit:

  1. In primul rand, spune doar da

Pot face ceva pentru tine? Este o intrebare pe care o poti auzi destul de des dupa ce nasti prematur pentru ca timpul este foarte limitat iar concentrarea ta este doar asupra bebelusului.

Rezista totusi impulsului de a spune repede „Nu, multumesc”. Un raspuns foarte bun ar fi: „Nu stiu cu ce ma poti ajuta momentan insa, voi tine cont de disponibilitatea ta si iti solicit ajutorul la momentul oportun, cu siguranta voi avea nevoie”.

  1. Sunt multe arii in care poti cere ajutorul

Pe moment ai senzatia ca mintea nu-ti sta decat la ceea ce se intampla in spital cu micutul tau insa realitatea este ca toate celelalte lucruri isi urmeaza cursul.

TPPHeaderPhoto2

Alimentatie: sigur ai nevoie de cel putin un ajutor in ceea ce priveste un pachet cu mancare la spital pe perioada spitalizarii dar si dupa externare.

Un sofer: multe mame nu pot conduce masina imediat dupa nastere si chiar la cateva saptamani dupa, asa ca daca aveti un ajutor in sensul acesta ar fi minunat ca cineva sa va poata duce si aduce din diverse locuri pentru a va misca mai repede si pentru a va rezolva cu usurinta treburile.

Ingrijirea copilului: in primele zile de la externare te poti simti foarte aglomerata si ca timpul nu-ti ajunge si pentru celelalte lucruri in afara de ingrijirea propriu-zisa a copilului, asa ca accepta inca un ajutor pe langa tine in ceea ce priveste ingrijirea micutului.

Animale: daca aveti animale acasa, pe perioada in care sunteti la terapie intensiva cu bebelusul nascut prematur, trebuie sa aiba grija cineva grija si de ele, nu-i asa? Daca aveti iubitori de animale printre prietenii vostri, le puteti accepta ajutorul in aceasta directie.

  1. Cere ajutor si la terapie intensiva

In functie de problemele cu care se confrunta bebelusul prematur si in functie de timpul spitalizarii, poti simti la un moment dat ca esti singura la spital si ca ai nevoie de un sprijin fizic dar si moral, asa ca accepta compania mamei, soacrei sau a unei prietene de a petrece cu tine la spital cateva ore pe zi. O simpla discutie cu cineva te va detasa si te va ajuta sa iti incarci bateriile pentru urmatoarea zi

Da-le sansa de a-ti ajuta starea de spirit!

  1. Raspunde la telefon si la mesaje cand poti

Chiar daca pe perioada spitalizarii simti ca lumea se sfarseste si ca totul nu a iesit asa cum ti-ai fi dorit, accepta mesajele celor din jur, telefoanele si mesajele pe care le primesti. Este dovada clara ca nu esti singur/a pe lume si ca cei apropiati iti ofera sprijinul si sustinerea lor. Este sanatos sa se intample asa si in felul acesta ii simti aproape de tine si de micutul tau.

Daca avem printre utilizatori si mamici care au trecut prin aceste clipe, va asteptam opiniile si sfaturile pe care le aveti si pentru mamicile care se confrunta acum cu fenomenul prematuritatii!

Mai multe detalii despre acest subiect: http://www.babycenter.com/0_4-smart-ways-to-harness-offers-of-help-after-your-preemie-is_10371022.bc