Ca orice nou-nascut, si bebelusul prematur are nevoie de parintii lui atat la nenonatologie cat si acasa, pentru o dezvoltare armonioasa si pentru a depasi mai usor obstacolele prematuritatii.

Iata o serie de sfaturi de la parintii care au depasit obstacolele prematuritatii si acum impartasesc cu voi cateva sfaturi pentru a trece mai usor peste aceasta perioada grea.

Iata ce spun parintii cu un bebelus nascut inainte de termen:

  1. Fii informat

Incearca pe perioada spitalizarii sa te familiarizezi cat se poate cu aparatura medicala din jurul bebelusului, cu medicatia, maneverele si cu tot ce este legat de cel mic. Bineinteles ca un mediu strain atrage dupa sine, anxietatea si multe angoase, asa ca cel mai bine ar fi sa va obisnuiti cu mediul acesta in care bebelusul isi va petrecere timpul necesar pentru a depasi toate obstacolele impuse de nasterea prematura.

Nu-ti fie teama sa pui intrebari. O nastere prematura implica multe nelamuriri si trebuie sa afli de la echipa medicala cat mai multe raspunsuri pentru a te linisti si pentru a-ti pune informatiile cap la cap.

  1. Implica-te in ingrijirea bebelusului de la neonatologie

Chiar daca bebelusul este fragil si se afla in grija cadrelor medicale, poti si tu, ca parinte, sa contribui la ingrijirea lui, in masura in care ti se permite. Este foarte important sa fii acolo si sa intelegi cum ii schimbi un scutec, cum il alaptezi, cum il misti etc. Sunt tehnici banale, la prima vedere insa cand vine vorba de un bebelus nascut inainte de termen, lucrurile se complica si toate acestea implica niste sfaturi medicale de care este absolut obligatoriu sa tineti cont.

  1. Atinge-ti copilul

Prima forma de afectiune fata de un bebelus nascut prematur este atingerea. Atingerea are un efect terapeutic asupra sa. Ei se simt confortabil cand sunt atinsi si masati foarte, foarte usor. Din cauza tuturor aparatelor la care este conectat, si tuburilor din jurul lui si de pe corpul lui, nu poate fi infasat, asa cum se intampla in cazul unui bebelus nascut la termen iar atingerea parintilor este foarte benefica in aceasta circumstanta pentru ca ii ofera sentimentul de apartenenta, de ingrijire, de iubire, de suport, de sprijin.

  1. Mentine mediul de vindecare cat mai mult posibil

il_fullxfull.705666649_6niq

Bebelusii nascuti prematur au nevoie de un mediu linistit, fara factori stresori, fara zgomote, lumina puternica, voci galagioase, multe vizite etc. El trebuie sa se recupereze intr-un mediu cat mai aproape de cel intrauterin si de aceea trebuie pastrat cat mai mult posibil acest ambient care ii favorizeaza dezvoltarea normala.

  1. Nu uita de laptele matern

Este ingredientul de aur pentru orice bebelus nascut prematur si care poate fi digerat de acesta cel mai usor cu putinta. Chiar daca nu ai planuit sa alaptezi din diverse motive, afla ca in cazul prematurilor trebuie sa faci asta, pentru binele si pentru recuperarea micutului. Incearca sa discuti mai mult cu medicul despre acest aspect pentru a te informa despre multiplele beneficii pe care le are asupra celui mic.

6. Folositi ingrijirea tip cangur

 KCguideWHOpositioning

Este una dintre cele mai dese indemnari ale parintilor cu prematuri. Este o tehnica foarte utilizata in spitalele din strainatate si de curand si in cateva unitati din Romania.

Aceasta tehnica il ajuta pe micut sa isi stabilizeze ritmul cardiac, sa doarma mai linistit, sa planga mai putin si sa fie mai linistit per ansamblu. Ce presupune aceasta tehnica? Plasarea celui mic pe pieptul mamei sau al tatalui, pe o perioada de cel putin o ora. Se creeaza o legatura excelenta intre copil si parinte.

Mai multe despre acest subiect:

http://preemies.about.com/od/parentingyourpreemie/f/NICUCare.htm