Parintii cu bebelusi nascuti prematur se intreaba adesea cand pot imbraca nou nascutul, mai ales daca  acesta se confrunta cu probleme de natura medicala si necesita o spitalizare prelungita. „Ce hainute ar trebui sa aiba la spital? Dar dupa? Care ar fi factorii pe care ar trebui sa ii am in vizor?”sunt intrebari pe care si le pune orice mamica care traverseaza aceasta experienta. Ei bine, medicii pediatrii sustin ca un bebelus isi poate purta piesele din garderoba in formare, atunci cand:

pielea bebelusul este dezvoltata: bebelusii prematuri se nasc cu o piele foarte subtire si de aceea sunt necesare cateva saptamani pana cand pielea isi schimba structura si micutul poate purta hainute;

– starea copilului este stabila: sistemul cardiac, cel digestiv si caile respiratorii sunt stabile;

 Care sunt hainele potrivite pentru bebelusii prematuri care ies de la terapie intensiva?

Odata indeplinite conditiile mai sus enumerate, hainutele esentiale pentru cei mici sunt:

caciulitele, care  joaca un rol foarte important deoarece,  ajuta pe micuti sa-si pastreze o temperatura constanta in corp. Caciulitele pot fi tricotate sau impletite manual.

scutecelul– bebelusii aflati la terapie intensiva trebuie sa fie in permanenta infasati.

sosetele– chiar daca par a fi greu de purtat, datorita dimensiunilor mici cu care se nasc si datorita fragilitatii acestora, sosetele  au o contributie aparte deoarece le mentin piciorusele calde.

pijamalutele (body-uri), confectionate din bumbac, materiale moi si calduroase, cu maneci lungi si picioruse, cu sistem de inchidere in fata, cu nasturei, capse; a se evita fermoarele, pentru ca sunt suportate mai greu de bebelusi. Lana, penele sau puful pot provoca mancarimi, iar cele din material sintetic sunt de multe ori alergene.

Pijamalutele pot fi purtate de catre acei bebleusi ale caror linii ombilicale s-au retras,iar pielea este pe deplin dezvoltata.

Cum spalati hainele bebelusului prematur?

Bebelusii prematuri au o piele sensibila si un sistem respirator foarte delicat, de aceea trebuie sa aveti mare grija la detergentii utilizati in curatarea hainelor deoarece le pot dezvolta  numeroase alergii, iritatii. Din acest motiv,medicii pediatrii recomanda  folosirea detergentilor fara parfum si fara coloranti, pe baza de aloe vera sau detergentii tip gel, care se dizolva imediat in apa, sunt foarte potriviti pentru spalarea hainutelor bebelusului, si mai usor de clatit.

Din considerente igienice, hainele bebelusilor nou cumparate, ar trebui spalate inainte de a fi purtate, pentru a elimina orice bacterie.

Nu luam in considerare doar aspectul estetic, bebelusii imbracati sunt absolut adorabili, ci si aspecte care tin de:

constanta temperaturii corpului, bebelusii imbracati isi pastreaza temperatura corpului pentru o perioada mai lunga de timp.

imbunatatirea imaginii in ochii parintilor, de copil adevarat si nu de simplu pacient la terapie intesiva. Parintii tind sa se simta mai confortabili in jurul bebelusul nascut prematur, daca acesta poarta hainute, le ofera  o valoare mai mare a statutul de parinte si nu de simplu vizitator al unui pacient al spitalului.

elimina stresul din viata parintilor: acestia se simt mai destresati in jurul bebelusului imbracat in hainele adecvate, tind sa se concentreze mai mult pe copil decat pe afectiunile medicale si le ofera un simt mai ridicat al comunicarii cu bebelusul.

Asadar, hainele sunt elemente obligatorii, cu impact atat estetic cat si psihologic si este important sa tine-ti cont de parerea specialistilor, mai ales in primele luni de viata ale bebelusului.