Bebelusul tau s-a grabit sa vina mai repede pe lume si sa-si cunoasca parintii ?

Cu totii stim, ca prima escala din calatoria vietii copiilor nascuti prematur, este la spital. Aici are parte de cele mai amanuntite ingrijiri, de atentia intregului personal calificat si de emotiile puternice ale parintilor.

A doua escala, si cea mai asteptata este sosirea in sanul familiei. Externalizarea si venirea lui acasa, in mediul in care se va dezvolta din toate punctele de vedere, este o alta lectie pe care trebuie s-o invete parintii. Inca din spital, trebuie sa stiti o serie de lucruri esentiale in cresterea acestuia:

mybebe.md

1. Fii pregatit/a din toate punctele de vedere sa ai grija singur/a de micut, fara ajutorul asistentelor din spital!

Inainte de a parasi spitalul, cere toate indicatiile de la medicul tau, privind administrarea medicamentelor si folosirea adecvata a intregului echipament de care are nevoie bebelusul si cereti informatii cadrelor medicale referitoare la tehnicile de prim ajutor.

2. Calatoreste in siguranta!

Transportul bebelusului externat, se face cu o masina, pozitionandu-l pe bancheta din spate intr-un scaun special creat pentru acesta. Daca bebelusul este foarte mic, pentru acel scaun, intereseaza-te de altul creat special pentru copii cu greutate mica, ori de solutii pentru a securiza pozitia acestuia in sistemul de transport ales  (landou, scoica etc). Poti rula un prosop si pozitiona in jurul capului bebelusului pentru a evita miscarile bruste din timpul calatoriei sau cauta o perna speciala de gat pentru bebelusi.

Inainte de a iesi din spital, copilului i se fac o serie de teste, privind pozitia lui in scaunul respectiv: daca respira adecvat, daca pozitia corpului este corecta, daca inima ii bate in mod normal, fara variatii.

De retinut: datorita problemelor de respiratie pe care le au cei nascuti prematur, este necesara supravegherea acestora in permanenta calatoriei; durata mersului cu masina sa nu depasesca o ora ( sustin medicii pediatri).

3. Alaptarea

Laptele matern este o cale esentiala in dezvoltarea armonioasa a bebelusilor; este considerat a fi singurul lapte care-i ofera nutrientii necesari evolutiei, care contine anticorpii necesari tuturor nou-nascutilor, in special celor prematuri, datorita fragilitatii si sesnsibilitatii lor ridicate.

Prematurilor le lipseste aceasta capacitate de a suge laptele, astfel incat mamica este nevoita sa-si extraga laptele si sa-l hraneasca pe cel mic prin intermediul unui biberon cu tetina speciala. Continua si acasa sa faci lucrul acesta; extrage de 6 pana la 8 ori pe zi laptele matern.

4. Odata ajunsi acasa, bucuria nu se poate masura cu niciun instrument si vizitele din partea familiei, prietenilor curg. Asigurati-va ca vizitatorii sa se spele pe maini, sa fie perfect sanatosi ( sa nu fie raciti, gripati etc.) iar durata vizitei sa nu fie prea mare pentru a nu-i deranja pe cei mici.

5. Sarbatoreste!

Cu toate incertidunile, parintii copiilor nascuti prematur simt uneori ca au ratat sansa de a sarbatori venirea pe lume a micutului, find coplesiti de problemele si stresul din maternitate. Nu va lasati influentati de tristete si ganduri negative: Face-ti un efort constient si pretuiti fiecare clipa alaturi de micut!

Faceti fotografii in spital, la venirea acasa, si nu in ultimul rand pastrati un jurnal cu progresele facute de bebelus.

Nu uitati: Orice copil venit pe lume este un miracol iar bebelusii prematuri par a fi un miracol si mai mare!

 

 

Andra Birladeanu,

Editor Coordonator Micolino.ro