Masajul pentru bebelusi este un mod de a te apropia foarte usor de bebelusul tau si de a-i cunoaste nevoile. Tuturor bebelusilor le place sa fie atinsi, sa simta afectiune si sa ii masezi pe spate, pe burtica, pe picioare si pe maini.

In randul bebelusilor nascuti inainte de termen si care sunt inca internati la neonatologie, trebuie sa stiti ca masajul implica mai multe aspecte decat cel aplicat bebelusilor nascuti la termen.

Exista o tehnica anume de masaj pentru bebelusii prematuri?

Da. Cel mai indicat ar fi ca un terapeut specializat sa va ofere cateva indrumari in directia aceasta si sa va arate exact ce miscari sa folositi, cu ce intensitate, ce frecventa si ce anume sa nu faceti, mai ales ca trupul prematurului este atat de fragil iar acest masaj ar trebui sa fie placut pentru el si nu sa fie simtit ca un factor stresor si dureros.

Exista mai multe locuri in care puteti intreba de acesti specialisti: in primul rand in spitalul unde sunteti internati, in al doilea rand puteti apela la cabinete private de specialisti care sa va ofere cateva tehnici.

50_1illust_spababy1

Elementele de baza intr-un astfel de masaj aplicat bebelusilor prematuri sunt simple:

-sa aveti intotdeauna mainile curate si dezinfectate

– camera in care se efectueaza masajul sa fie calduroasa sau in incubator

-bebelusul trebuie sa fie stabil inainte de inceperea unui masaj, asftel incat nu uitati ca aveti nevoie de acordul medicului, altfel nu poate fi vorba

– o presiune mica asupra trupului este perfecta pentru micut, deoarece  trupul lui fragil atat suporta

– utilizati un ulei cat mai natural ( de sofran, de cocos)

– incercati sa le indoiti usor-usor membrelee superioare si inferioare

– atingeri sa fie circulare sau de sus in jos

InfantMassage_310

Cat de des pot sa ii fac masaj bebelusului meu?

Specialistii considera ca este benefic pentru cel mic daca ai putea efectua 2-3 sesiuni scurte pe zi. Durata unui masaj pentru bebelusii prematuri nu trebuie sa depaseasca 15 minute.

Care sunt beneficiile masajului?

Un dozaj cat de mic de masaj aplicat bebelusilor prematuri are efecte pozitive atat pentru mama cat si pentru copil. Pe cel mic in ajuta vizibil:

  • In cresterea greutatii: studiile au demonstrat ca bebelusii care au fost masati mai des de mamele lor sau de specialisti au luat in greutate mai repede, avand in vedere faptul ca luarea in greutate este un lucru esential in dezvoltarea prematurilor si ac este un proces anevoios si de durata;
  • O sedere mai scurta terapie intensiva: sejururile de la neonatologie pot fi scurte sau pe perioade luni de timp, in functie de afectiunile bebelusului, astfel incat nu doar timpul petrecut aici dar si costurile impuse de acest sistem medical sunt mari si afecteaza intreaga familie. S-a deminstrat ca bebelusii care primesc masaj pe perioada de spitalizare pot fi xternati mai repede cu 6 zile decat ceilalti;
  • Reactii ordonate la mediul inconjurator: ei percep mai repede si raspund mai concret la stimulii din jurul lor, se adapteaza mai repede mediului extrauterin
  • Cresterea masei osoase: prematurii care primesc masaj la spital nu prezinta riscuri atat de mari in dezvoltarea unor borli de oase, atat de frecvente in randul celor care vin mai repede pe lume.

Voi, mamici care ne cititi si sunteti alaturi de noi, ne puteti spune cat de mult vi s-a recomandat masajul in spitalul in care ati fost internate?

Surse:

Ang, J., et at. „A Randomized Placebo-Controlled Trial of Massage Therapy on the Immune System of Preterm Infants.”Pediatrics. Nov. 2012: 130, e1549-e1558.

Field, T., Diego, M., and Hernandez-Reif, M. „Preterm Infant Massage Therapy Research: A Review.” Infant Behavior and Development. Apr. 2010: 33, 115-124.