Aceasta este intrebarea frecventa adresata medicilor. Parintii sunt nerabdatori sa-si tina copilul in brate, sa–l hraneasca, sa-l spele, sa-l adoarma etc. In spital, nu au acces la nici o activitate de genul acesta, ba mai mult se instaleaza un sentiment de instrainare si de teama ca nu va face fata situatiei.
Daca bebelusul tau nascut prematur se afla inca la terapie intensiva, inainte de a-l aduce acasa, el trebuie sa fie stabil din mai multe puncte de vedere:
1. Respira fara ajutor?
Este foarte important pentru bebelusii prematuri sa-si pastreze saturatia mare de oxigen, astfel incat sa nu fie nevoie de oxigen suplimentar sau alt suport respirator. Multi dintre bebelusii nascuti prematur au nevoie de suport respirator imediat dupa nastere, in timp ce altii altii au nevoie de oxigen suplimentar pentru o perioada lunga de timp.
2. Apneea de prematuritate a disparut?
Apneea de prematuritate este o disfunctionalitate comuna intalnita la bebelusii prematuri si consta in episoade scurte de oprire a respiratiei. Acestia in perioada in care sunt internati sunt monitorizati cu atentie pana la disparitia acestor faze respiratorii. Daca odata adus acasa, revin aceste episoade, parintii sunt sfatuiti sa mearga iarasi la spital. Pentru a evita recurenta apneei, parintii trebuie sa tina cont ca, dupa ce sunt externati din spital sa asigure nou- nascutului un mediu cat mai propice dezvoltarii, sa evite fumatul in prezenta copilului sau sa-l supuna la diverse mirosuri apasatoare.
3. Isi mentine temperatura corpului stabila?
Bebelusii prematuri nu au capacitatea de a-si pastra temperatura corpului constanta, fapt pentru care ei sunt tinuti la incubator, cand sunt inca internati. Odata externati, acestia trebuie sa aiba capacitatea aceasta, de a-si optimiza temperatura corpului si de a fi calzi si in spatii deschise.
Alaturi de toate aceste indicatii, este absolut necesar sa pastrati o legatura stransa cu medicul, sa realizati controlul medical la timp si sa va inzestrati cu perseverenta, calmitate, optimism si rabdare pana la intrarea lucrurilor pe fagasul normal.
Nu uitati : chiar daca drumul pare lung si anevoios, nimic nu este imposibil!
Andra Birladeanu
Editor coordonator Micolino.ro
Comenteaza