Cei mai multi bebelusi se dezvolta intr-un mod destul de previzibil. Insa avem in vedere categoria celor nascuti prematur, care impun o atentie sporita si o vizualizare in amanunt a dezvoltarii lor.

Trebuie sa mentionam ca dezvoltarea bebelusilor chiar si pentru cei nascuti la termen, se realizeaza diferit de la un copilas la altul chiar si in randul gemenilor sau multipletilor. Ca parinti trebuie sa va inarmati cu multa rabdare, intrucat primii pasi pusi de bebelus poti fi realizati chiar si intre 9-12 luni, sustin medicii.

Etapele de dezvoltare sunt pur teoretice, evaluarile si rezultatele concrete fiind vizibile la fiecare control medical.

Pornind de la ideea ca dumneavoastra va cunoasteti copilul cel mai bine, adresati-va medicului in momentul in care sesizati ca bebelusul a ramas in urma intr-una din ariile dezvoltarii umane.

Cu bebelusii nascuti prematur, lucrurile ar trebui privite un pic altfel, intrucat varsta lor este diferita fata de cei nascuti la termen.

Cate varste au bebelusii nascuti prematur?

Ei, bine doua:

varsta cronologica–  este varsta copilului din ziua de nastere( numarul de zile, saptamani etc.);

varsta corectata– in cazul unui copil care are varsta de 6luni, dar a fost nascut doua luni mai devreme, varsta sa ajustata este de 4 luni.

Ce ar trebui sa spuneti cand sunteti intrebati de varsta bebelusului?

„El este de 6 luni, dar el a fost nascut doua luni mai devreme. De aceea, el arata ca un bebelus de  4.” Sau  spune-ti, „El este de 6 luni”.

Cum arata un bebelus cu varsta corectata de 1 luna?

La nivel social: Priveste chipurile, ii place sa i se vorbeasca si sa fie tinut in brate.

La nivel cognitiv: Incepe sa reactioneze la stimuli (lumina, sunet, atingere).

La nivel de comunicare: Plange pentru a-si manifesta dorintele (tipa de foame); emite sunete laringiene (din gat), iar spre 2 luni gangureste; asculta si se linisteste la auzul vocii mamei si cand este luat in brate; mentine contactul vizual.

La nivel motor : motorii fine: Se agata bine; inchide si deschide pumnii; isi apropie mainile de gura; fixeaza cu privirea cateva secunde persoanele.

Cum arata un bebelus cu varsta corectata de 3 luni?

La nivel social: Zambeste des, rade sau emite sunete voioase, reactioneaza la oameni sau obiecte cunoscute.

La nivel cognitiv: Incepe sa isi foloseasca intentionat miscarile corpului.

La nivel de comunicare: Tipa in mod diferit in functie de nevoie (foame, durere, plictiseala); intoarce capul cand aude diverse zgomote.

Miscari motorii fine: Tine mana deschisa in somn, se agata de haine sau obiecte, spre 4 luni poate tine o jucarie de dimensiuni mici in mana.

Lista poate continua, voi ce adaugati?

 

Andra Birladeanu,

Editor coordonator Micolino.ro