Esti insarcinata cu gemeni? Un moment plin de incarcatura emotionala dar si de teama pentru ca nu poti fi niciodata pe deplin pregatita sa ai grija de amandoi.
In Statele Unite ale Americii, 3 din 100 de nasteri sunt cu gemeni sau multipleti iar numarul acestora este in plina crestere, sustin cercetarile realizate in domeniu. Bucuria este dubla sau tripla odata cu venirea pe lume a acestor micuti, insa si o mama cu experienta nu stie exact la ce anume sa se astepte in momentul in care ajunge acasa cu micutii.
A avea gemeni sau mulptileti implica automat un dublu sau multiplu ajutor oferit mamei.
A avea gemeni sau multipleti este un exercitiu de supravietuire pentru parinti. Cheia pentru a nu te simti depasita de situatie este sa-ti faci o planificare. Iata ce spun expertii si ce sfaturi utile ofera in cresterea bebelusilor gemeni sau multipleti:
- Nici un program inseamna nici o viata pentru tine!
Este dificil sa ai un singur copil, dar cand vine vorba de gemeni sau multipleti lucrurile trebuie sa fie puse intr-o oarecare ordine, pentru ca totul sa decurga in limitele normalului. Copiii ar trebui sa aiba aceeasi alimentatie si acelasi program de somn, de exemplu. Cu timpul vor invata sa se adapteze, insa este important ca la inceputul dezvoltarii lor totul sa fie programat, pentru o mai buna manageriere a situatiilor.
- Poti alapta copiii in acelasi timp?
Daca e vorba de gemeni se poate cu multa rabdare si coordonare, insa cand vorbim despre multipleti, in nici un caz. Cele mai multe mamici alapteaza unul la san si restul sunt hraniti cu biberonul. Intregul proces de alaptare poate dura pana la 45 de minute.
- Un sigur pat este suficient pentru toti?
Pentru gemeni un singur pat pentru inceput este suficient. Ei sunt micuti si incap fara probleme, in plus se simt mult mai bine impreuna asa cum au fost si in burtica mamei. Daca ne descurcam cu un singur pat la inceput, avem nevoie de 2 scaune pentru masina si de un carucior dublu pentru plimbari.
La multipleti avem nevoie de aceste accesorii separat, in functie de numarul bebelusilor.
- Gemenii sau multipletii sunt cei mai suspecti de problemele respiratorii!
In cele mai multe cazuri gemenii sau multipletii sunt nascuti inainte de termen, prematur avand greutati mici si dezvoltand o serie de disfunctionalitati. Problemele respiratorii sunt cele mai intalnite cu care se confrunta micutii, din cauza faptului ca plamanii lor nu au fost pe deplin dezvoltati. Daca gemenii nascuti la 32 de saptamani se confrunta cu probleme respiratorii, trebuie sa avem in vedere faptul ca nu amandoi vor avea nevoie de oxigen pentru a respira, unul dintre ei poate avea plamanii mai buni decat celalalt.
- Gemenii ofera totul- inclusiv germenii/virusii/bolile etc.
Gemenii sunt ca toti fratii care-si transmit bolile de la unul la celalalt. Daca unul dintre ei are o infectie contagioasa, celalalt frate este clar vizat sa se confrunte cu ea. La fel se intampla si cu bolile copilariei. Se transmit foarte usor de la unul la celalalt.
Puteti totusi sa minimalizati riscul imbolnavirii tuturor copilasilor prin separarea acestora. Riscul nu este minimalizat la zero insa se poate controla la mai bine.
- Gemenii pot fi la fel dar atat de diferiti!
Incercati pe cat posibil sa incurajati diferentele dintre gemeni si sa nu faceti comparatii intre ei, sustin specialistii. Evitati expresiile de genul :” Sora ta se comporta asa…tu de ce nu esti la fel?”
Separarea gemenilor este utila de-a lungul dezvoltarii lor, deoarece implica un grup de prieteni pentru fiecare, independenta in luarea deciziilor, evolutie personala. Asadar, incurajati-i sa meraga separat la petreceri, scoala, excursii etc.
- Discuta cu alti parinti de gemeni sau multipleti!
Incercati sa intrati in discutii cu alti parinti de gemeni sau multipleti pentru a va impartasi experiente si a va oferi diverse sfaturi. Este foarte util pentru confortul psihologic al fiecareia sa stii ca nu esti singura care trece printr-o astfel de experienta.
Daca nu ai mamici in cercul tau de prieteni, internetul iti poate fi de folos. Exista comunitatile pentru mamici cu gemeni, multipleti la care poti fi activa si de unde va puteti informa cu privire la multe situatii.
Voi cum va descurcati cu gemenii sau multipletii vostri? Ce sfaturi ne puteti oferi?
Andra Birladeanu,
Editor coordonator Micolino.ro
Comenteaza