In cazul in care gemenii au fost prematuri, efectele prematuritatii s-au diminuat deja considerabil pana acum, asa ca puteti sa considerati acest interval ca varsta lor reala (fara a va mai raporta la varsta corectata, calculata in functie de data probabila a nasterii).

Un copil de 1 an are nevoie cam de 14 ore de somn in 24 de ore si cei mai multi parinti de gemeni spun ca acestia dorm 11 ore si jumatate noaptea si 2 ore si jumatate ziua. In acest interval de varsta (1 si 2 ani) apare reducerea somnurilor de zi de la 2 la unul, unicul somnic fiind plasat la amiaza. Conform Dr. Weissbluth, la varsta de 1 an, 80% dintre copii inca au 2 somnuri pe zi. Pana la varsta de 1,3 ani doar 40% dintre ei mai au 2 somnuri ziua, urmand ca, la varsta de 1,9 ani, procentul lor sa scada la doar 10% dintre acestia.

Intre 1 si 2 ani este varsta la care diferenta intre somnul biologic al gemenilor “asemenatori” (nu identici) este vizibila. Mutarea la un singur somn se poate face la varste diferite. Chiar si asa, este mai bine si mai practic sa pastrati acelasi program si sa incercati sa corelati programul, fortand tranzitia in cazul unuia dintre gemeni.

download (1)

Gemenii intre 1 an si 3 ani pot fi ajutati sa faca faza tranzitia impreuna chiar la mai multe somnuri pe zi, chiar daca suspectati ca unul dintre ei nu doarme bine sau doarme putin la somnul al doilea. Smecheria este sa-i puneti mai devreme seara la somn pe amandoi. Se vor trezi dimineata mai odihniti si vor avea un somn de dimineata mai scurt. Gradual acel somn va disparea. Sau puteti muta somnul de dimineata cat mai aproape de pranz, ajungand treptat sa inlocuiasca somnul de pranz.

Daca incercati sa ajutati un geaman somnoros sa faca tranzitia la unul dintre somnicuri, la fel ca fratele/sora lui, este bine sa va pregatiti pentru un proces de tranzitie ce poate dura chiar si o luna.

Daca gemenii au aproape 2 ani (intre 1,3 ani si 1,9 ani), puteti incerca o mutare mai abrupta, punandu-i pe amandoi o singura data la somn, la pranz, chiar daca unul dintre gemeni este mai somnoros dimineata. Eventual expune-I la multa lumina si stimuli suplimentari pe ora veche de somn, pentru ca ceasul sau biologic sa primeasca mesajul potrivit si sa grabeasca procesul de tranzitie.

Daca aveti multe ajutoare si va permiteti 2 programe diferite pentru gemenii, nu-i fortati si lasati-i pe fiecare in parte sa-si stabileasca ritmul si sa renunte la un somn atunci cand se simt pregatiti.

Parintii cu gemeni identici trec, de obicei, usor prin aceasta perioada de tranzitie, deoarece controlul genetic al ritmului somn/veghe ii tine pe gemeni pe acelasi program.

Puteti sa va dati seama daca gemenii au parte de somn suficient in functie de comportamentul afisat la ora 4-5 dupa amiaza. Daca se comporta si arata odihniti la aceasta “ora  vrajita”, au parte de somn suficient. Daca insa sunt morocanosi si usor iritabili, inseamna ca nu au avut parte de somn suficient si ar fi bine sa-i puneti seara la culcare mai devreme. Asta pentru a recupera somnul pierdut si sa fie mai odihniti in ziua urmatoare. Aceasta ora 4-5 poate sa varieze de la gemeni la gemeni, in functie de ora de trezire. Ea este luata in calcul pentru programul ideal, cu trezire la 6-7 dimineata. Atentie: daca ora este mai tarzie, “ora vrajita” trebuie recalculata.

Pana data viitoare va doresc sa dormiti bine si sa treceti fluierand peste tranzitia de la 2 somnuri la 1.

Mona

Despre Mona:

Mona este mama a doi copilasi, aproape gemeni si primul specialist in somnul copilului de 0-4 ani din Romania. Gasiti detalii despre Mona si activitatea ei pe www.bebedoarme.ro