Daca aveti gemeni, tripleti sau multipleti inseamna ca deja sunteti inclusi intr-o clasa speciala a parintilor. Cu toate ca nimeni nu v-a intrebat inainte daca vreti sa faceti parte din acest tablou, multi dintre voi nu puteti renunta pentru nimic  la acest statut. Daca inainte de a fi parinte doar ati visat la cum ar fi daca ati avea tripleti sau multipleti, acum totul este cat se poate de real.  Din momentul acesta va  sunt cunoscute expresii precum: wow, ce norocosi sunteti, e minunat, e fascinant, e extraordinar, sunt niste minuni etc. Uimire este cuvantul potrivit pentru a descrie atitudinea celor din jur in momentul in care au in fata lor parinti cu multipleti.

Ce este atat de diferit in a avea multipleti? ar putea intreba cineva. Unii parinti au mai multi copii insa din nasteri diferite, altii au cate doua perechi de gemeni si asa mai departe. Ei bine, in meseria de parinte de multipleti viata capata un alt contur.

Iata cateva aspecte ce nu se pot ignora si care fac diferenta:

  1. Timpul de acomodare! In cazul famiilor in care exista mai multi copii din nasteri consecutive, de punctat ar fi ca acei parinti au avut cel putin 9 luni la dispozitie pentru a se acomoda cu ideea venirii viitorului copil pe lume, pe cand in familiile cu multipleti timpul este acelasi nu pentru unul ci cel putin pentru 3-4 bebelusi.
  2. Totul se intampla in acelasi timp! De exemplu in cazul unei viroze, daca primul micut este racit imediat se va transmite si la restul copilasilor iar bataia de cap cu tratarea simptomelor va fi o adevarata aventura.
  3. Impactul nasterii! Nasterea multipletilor are un impact major in modificarea structurii unei familii. Cum contribuie familia la dezvoltarea personalitatii fiecarui copil in parte, cum sa nu ajungi la situatii de inegalitate? Acestea sunt putinele din intrebarile ale caror raspunsuri sunt greu de definit iar experienta isi spune cuvantul. Egalitatea dintre multipleti pe care trebuie sa o mentineti este o provocare pentru ca trebuie sa fiti arbitrii in asemenea situatii si sa va asigurati ca fiecare isi primeste portia lui de afectiune, de mancare, de atentie etc.

  1. Sa nu uitam de copiii mai mari ce exista in familia cu proaspeti multipleti. Acestia au mai multa libertate acum dar si mai multa responsabilitate. Varsta lor mai mare ii obliga sa se debarasze putin de bratele parintilor si sa fie capabili sa aibe grija mai mult singuri de ei, sa accepte ca atentia cade intr-o mare parte pe cresterea celor mici si ca este nevoie si de o implicare a lor in acest proces. Teoretic pare simplu insa este necesar sa le acoperiti si nevoile lor de afectiune, de comunicare etc altfel se vor simti ignorati, apare sentimentul de gelozie pe cei mici si se vor dezvolta disfunctionalitati la nivelul relatiilor cu ei.
  2. Copiii mai mici se bucura de interactiunea cu fratii lor mai mari, de mai multa atentie si mai multa afectiune din partea celorlati. Atentie insa la individualitatea multipletilor, ii tratam egal dar sa nu uitam ca ei sunt diferiti.
  3. Parintii de multipleti cauta ajutorul pentru ca au nevoie de el. Fie ca vorbim de un ajutor informational fie ca ne referim la un ajutor efectiv in cresterea lor. A fi parinte nu te invata nimeni, cu atat mai mult pentru multipleti.   Este o arie in care informatia nu este foarte usor de gasit si din acest motiv este util sa va dezvoltati o serie de relatii sociale si cu alti parinti de multipleti pentru a face schimb de experienta, sfaturi, situatii etc.
  4. Ca parinti este absolut obligatoriu sa va gasiti timp pentru o mica relaxare,un timp de respiro pentru ca puteti fi condusi usor spre epuizare. Cereti ajutorul mamei, soacrei sau bonei si mergeti sa va odihniti o ora in plus sau mergeti sa faceti o plimbare in aer liber pentru a va incarca bateriile.

O viata complexa si frumos colorata cu multipleti va aduce satisfactii personale incredibile. Nimeni nu contesta efortul pe care il depuneti in cresterea lor insa rezultatele nu pot fi masurate cu nici un instrument. Cu toate acestea, bine ati venit in lumea multipletilor; o lume presarata de fericire, extaz dar si de frustrari si nervozitate in  unele situatii.

Drgai mamici, ce alte sugestii ne mai puteti oferi din experienta voastra?

 

Andra Birladeanu,

Editor coordonator Micolino.ro