In luna noiembrie, luna dedicata prematuritatii la nivel mondial Micolino.ro s-a gandit ca este foarte eficient sa avem si un suport scris in ingrijirea bebelusilor nascuti prematur. Parintii acestor copii au nevoie nu doar de suport emotional dar si bibliografic,

Iata care sunt pasii pe care ar trebui sa ii urmati :

  1. Discuta mai des cu medicul copilului tau!

Ce este un copil prematur?

1 din 8 copii nascuti in Romania are nevoie de ingrijire speciala dupa nastere, majoritatea pentru ca se nasc prematur (inaintea varstei gestationale de 37 de saptamani). Progresul pe care l-a inregistrat medicina in ultimii ani in ceea ce priveste ingrijirea nou-nascutilor ii ajuta pe cei mici sa supravietuiasca unei nasteri premature si sa se pregateasca pentru o viata sanatoasa si fericita.

Parintii unui copil nascut prematur trebuie sa stie ca ii asteapta un drum lung si greu care ii poate speria chiar si pe cei mai curajosi. Putini sunt cei care inteleg cu adevarat problemele cu care se confrunta parintele unui copil prematur: vinovatie, tristete, neajutorare.

Nimic nu-i ajuta in viata sa se pregateasca pentru sentimentul de neputinta care ii cuprinde atunci cand isi vad nou-nascutul in timp ce este ingrijit in spital.

  1. Cum ne informam despre problemele si despre progresele pe care le face copilul prematur?

Personalul medical care ingrijeste copilul tau este singurul care poate emite o parere avizata si caruia ii poti adresa intrebarile pe care le ai si cu care poti discuta nelamuririle in ceea ce priveste ingrijirea si evolutia copilului. Colaborarea dintre parinte si medicul care are grija de copil esre foarte importanta pentru buna evolutie a micutului.

Desigur ca exista si alte surse de informare, poti consulta site-uri specializate, forumuri de discutii dar numai medicul copilului te poate ajuta cu adevarat sa intelegi situatia in care se afla micutul tau. Nu te ingrijora cu privire la ceea ce vei citi pe forumuri! Acolo sunt pareri neavizate si nu tot ceea ce scrie pe internet este adevarat! Fiecare isi descrie experienta proprie, care, de cele mai multe ori, poate fi exagerata si deformata.

10417660_556343731164665_3144292065366156407_n

  1. La ce ne asteptam de la un copil prematur?

Prematurul se adapteaza mai greu vietii extrauterine din cauza imaturitatii organelor si, cu cat varsta gestationala a copilului este mai mica, cu atat procesul de adaptare dureaza mai mult.

  1. Ce probleme pot sa apara in cazul unui prematur, la scurt timp dupa nastere?

Cele mai frecvente cauze pentru care prematurul are nevoie de spitalizare prelungita sunt afectiunile respiratorii. Acestea apar din cauza imaturitatii plamanului, dar si a centrului respirator din creier, care coordoneaza respiratia. Aparatura moderna preia functia respiratorie pana cand plamanul se dezvolta si copilul poate respira singur. Procesul este de durata si, in cazuri exceptionale, poate dura chiar si doua, trei luni.

Prematurii isi pot adapta temperatura corpului la mediul inconjurator si, pentru a compensa acest lucru, majoritatea prematurilor sunt tinuti in incubatoare aproape pe tot parcursul spitalizarii. Incubatorul le permite copiilor nascuti prematur sa se dezvolte rapid, fara a pierde energie cu reglarea temperaturii corpului. In astfel de cazuri, evolutia copilului este rapida, iar timpul de spitalizare este redus.

O alta cauza a spitalizarii prelungite in randul prematurilor este aparitia infectiilor. Microbii pot fi transmisi de la mama si pot fi cauza nasterii premature, dar infectiile pot fi contactate si ulterior din cauza incapacitatii organismului de a se autoapara corespunzator.

In astfel de cazuri, copilul este atent supravegheat in sectia de terapie intensiva, timp in care se administreaza tratamente ce au ca rol eliminarea surselor de infectii.

Majoritatea copiilor prematuri stau in spital pana in jurul datei la care ar fi trebuit sa se nasca pe cale naturala. Daca doresti sa iti alaptezi copilul, trebuie sa incepi imediat dupa nastere. Acesta este ultimul lucru la care se gandesc multe mame, dar laptele matern este cel mai pretios cadou pe care numai ele il pot oferi copilului. Laptele matern este adecvat si pentru copilul prematur si il ajuta cu atat mai mult sa isi dezvolte si sa isi fortifice sistemul imunitar.

Exista si sunt exceptionale cazurile in care nou-nascutul prematur are nevoie de medicamentatie, in primele zile dupa nastere, care sa il ajute sa isi mentina tensiunea arteriala la valori normale si pentru buna oxigenare si functionare a organelor interne si a creierului.

In sectia de neonatologie, se fac ecografii pentru depistarea, tratarea sau corecatrea din timp a cazurilor exceptionale in care canalul arterial al copiilor prematuri este deschis si, drept consecinta, apare insuficienta cardiaca.

images (7)

Ecografii se mai fac si la nivelul transfontanelor pentru evidentierea precoce a hemoragiilor cerebrale produse din cauza fragilitatii vaselor de sange din creierul nou-nascutului. Nou-nascutul sub 34 de saptamani nu isi coordoneaza foarte bine mecanismul supt-inghitit-respiratie sau nu are inca reflex de supt, de aceea e nevoie de alimentatie prin gavaj (laptele se introduce printr-o sonda direct in stomac). Hranirea se face cu lapte de mama sau formule speciale.

In cazurile in care nou-nascutul prematur este afectat de anemie, hipoglicemie, hipocalcemie sau icter intens se impune efectuarea de transfuzii ( transfuzia este o metoda sigura si controlata, corecteaza deficitul de celule rosii), sustinerea cu perfuzii cu glucoza si calciu, respectiv, fototerapie.

In medicina moderna practicata in sectia de terapie intensiva, astfel de cazuri sunt usor de controlat de catre echipa de specialisti neonatologi, da, ca in orice tratament, este nevoie de timp pentru a trata aceste afectiuni.

Din cauza retinei imature, prematurii dezvolta retinopatie de prematuritate, care necesita controale oftalmologice repetate si, daca medicul oftalmolog decide, operatie pentru a se evita riscul pierderii vederii.

Din fericire, acest lucru este cunoscut si, chiar daca nu exista astfel de competente in cadrul spitalului, exista parteneriate cu medici oftalmologi specialisti, care sunt anuntati din timp si care se deplaseaza la spital pentru a controla micutul nou-nascut. Depistarea precoce a formelor severe de retinopatie (care duc la orbire) se poate corecta prin tratament cu fotocoagulare laser, evitand astfel orbirea copilului.

2

Desi cordonul ombilical numai exista, legatura stabilita inca din viata uterina intre mama si copil, exista si chiar se intensifica dupa nastere. Nimic nu poate inlocui dragostea unei mame, iar copilul are extrem de multa nevoie in prezenta ei.

Chiar daca bebelusul este in incubator in sectia de terapie intensiva, incearca sa fii prezenta zilnic alaturi de el, pentru ca vocea mamei si mangaierile au efecte spectaculoase in vindecarea copilului.

Vei vedea ca prematurului ii place sa fie atins si mangaiat, iar raspunsul la tratament o sa fie mult mai rapid.

Pe tot timpul spitalizarii, participa la ingrijirea copilului tau pe cat posibil. Chiar daca bebelusul pare fragil este momentul sa inveti cum sa ii faci baie si sa il schimbi, sa ii ingrijesti pielea uscata. In tot acest proces vei incepe sa recunosti expresii pe fata copilului tau si vei deveni tot mai increzatare in dezvoltarea si progresele pe care le face.

  1. La ce ne asteptam pe termen lung de la un copil nascut prematur?

In timpul petrecut in spital de micutul prematur, dupa ce ajunge la o greutate adecvata, mama este invatat sa participe activ la ingrijirea copilului. Ea este consiliata de catre personalul medical, medici si asistente, despre nevoile micutului si despre cum anume trebuie ele indeplinite. In aceasta perioada, mama este lasata sa preia unele sarcini, cum ar fi pregatirea copilului pentru masa sau schimbarea regulata a scutecului.

long-term-problems-for-premature-babies

Chiar daca pare fragil, mama trebuie sa invete sa aiba grija de copil, pentru ca, odata ajunsi acasa, ea va fi singura responsabila de ingrijirea micutului. Dupa iesirea din spital a copilului nascut prematur, trebuie inteles faptul ca un astfel de copil are un ritm de dezvoltare diferit fata de un copil nascut la termen. Prematurul are nevoie de o ingrijire speciala, pentru ca si dezvoltarea lui este atipica. Poate un pic mai greoie la inceput si mai accelerata dupa, astfel incat sa recupereze si sa ajunga in interval de 1-1,5 ani la nivelul unui copil de varsta lui.

Un copil nascut prematur nu are inca un sistem imunitar bine pus la punct, asa incat, parintii si familia trebuie sa fie foarte atenti cu ingrijirea copilului, odata ajunsi acasa. Asadar, o mare atentie trebuie acordata procesului de sterilizare a biberoanelor, tetinelor si lucrurilor care ajung in preajma micutului. O igiena atenta a copilului si a mediului in care traieste vor ajuta copilul sa stea departe de orice infectie, raceala pe care o poate lua foarte usor, neavand un sistem imunitar inca bine pus la punct. Deasemenea, mama trebuie sa fie atenta si la alte aspecte, la fel de importante: spalarea pe maini inainte de manevrarea copilului si prepararea laptelui, purtarea de masca in cazul infectiilor respiratorii, evitarea zonelor aglomerate (magazine, locuri de joaca).

La externare, familia primeste din partea medicului specialist o lista cu recomandari si examene medicale ce trebuie facute. Este important sa fie urmata schema de investigatii pe termen lung, pe care o recomanda medicul neonatolog la externarea prematurului, pentru a descoperi la timp si a trata orice eventuala problema.

Ii dorim multa sanatate copilului tau si mult succes pe drumul pe care il incepi. Si nu uita, suntem aici ca sa te ajutam.

Ghid de ingrijire a copiilor prematuri oferit de Spitalul Sf. Pantelimon din Bucuresti sub indrumarea: dr. Gheorghita Sardescu (Sef sectie neonatologie, Spitalul Pantelimon)