Gemenii tai plang in mod frecvent si aparent fara motiv? Ei bine, probabilitatea este mare ca ei sa sufere de colici. Medicii estimeaza ca aproximativ 20% dintre copilasi sufera in primele luni de viata de aceasta afectiune, momente in care se instaleaza stresul atat pentru parinti, cat si pentru micuti.
Ce stiti despre colici?
Colicii sunt identificati ca fiind dureri abdominale ce-i nelinistesc pe bebelusi care se exprima prin plans, genunchii indoiti aproape de abdomen, balonare, picioare reci, uneori refuza sa manance si nimic nu-i poate calma din plans.
Colicii apar in primele saptamani de viata si dispar dupa varsta de 3-4 luni.
Durata colicilor este de aproximativ 20 de minute si dispar dupa scaun sau eliminarea gazelor.
Cum ii calmezi pe bebelusi?
Se stie ca nu exista retete universal valabile, insa sunt indicatii care ii pot linisti pe gemeni. Ca mamica este util sa te inarmezi cu rabdare, perseverenta si exercitiu, pentru a ajunge la rezultatul dorit.
Iata cum ai putea actiona:
1. Infasa fiecare copilul intr-o patura moale si subtire (poti intreba medicul sau asistenta medicala cum sa faci corect lucrul acesta), pentru ca bebelusii sa se simta in siguranta.
2. Tine bebelusul in bratele tale, aseaza-i corpul pe partea lui stanga pentru a-l ajuta la digestie. Masati usor spatele de sus in jos, apoi burtica; aminti-va de fiecare data cand mergeti la culcare, sa-l asezati in patut intotdeauna in pozitia pe spate. In cazul gemenilor, aveti nevoie de inca o persoana care s ava ajute in acest proces:)
3. Folositi-va de sunete calde si calme. Aceste sunete le inspira copilasilor linistea din interiorul burticii mamei ( sunete precum bataile inimii, sunetul unui ventilator, melodii clasice etc.)
4. Daca nu este timpul pentru masa, ofera-le cate o suzeta, aceasta ii va calma cat de putin si ii va starni curiozitatea spre un nou obicei.
5. Limiteaza-le somnul, la nu mai mult de 3 ore pe zi; mentine-le calmul bebelusilor, mai ales in timpul noptii cand ii schimbi prin a nu aprinde lumini suparatoare ochiului, televizorul cu zgomot etc.
6. Incearca sa-ti pastrezi un jurnal al copilului, atunci cand doarme, mananca sau pur si simplu sta treaz. Ideea este sa notezi cat timp ii trebuie sa manance, sa doarma si sa observi cand plange cel mai mult: dupa ce mananca, dupa ce se trezeste din somn etc. Discutati apoi cu medicul pentru a afla Solutia.
7. In cazul in care bebelusii sunt sensibili la alimente, incercati sa faceti o schimbare in dieta dumneavoastra: renuntati la cofeina, bauturi carbogazoase, alimente picante, varza, ceapa, pentru ca acestea pot crea dezechilibre pentru bebelusi. Pentru sticla bebelusul, incercati sa alegeti o forma potrivita pentru el ( intrebati medicul) pentru a fi usor de manevrat si acceptata de micut.
8. Ajuta-l sa dea aerul afara dupa fiecare masa. Poti face acest lucru daca il tii drept (in picioare) si il bati usor pe spate, acelasi tratament si pentru cel de al doilea bebelus.
9. Verifica temperatura din camera – o temperatura prea mare sau prea mica le poate cauza suparari majore bebelusilor.
10. Plansul copilasului reprezinta intotdeauna un mesaj pentru cei din jur, fie cere atentie, fie ceva il deranjeaza; plansul copilului bolnav se distinge de plansul de foame sau frustrare.
Nu ezitati sa consultati medicul pentru orice simptom in plus fata de plansul normal.
11. Foloseste feonul la treapta cea mai mica atunci cand nici o solutie nu mai functioneaza. Acesta ii va incalzi mai repede burtica, iar zgomotul acestuia ii va distrage atentia. O sa ramaneti uimiti cat de repede se calmeaza si va redeveni linistit, macar unul dintre ei.
De retinut:
Daca te simti nervoasa si vrei sa tipi, mai bine lasa bebelusii intr-un loc sigur si ferit de zgomote pentru ca ii afecteaza. Este normal sa simti ca ai nevoie de spatiul tau si de timp pentru tine si mai bine ar fi sa lasi copiii in grija altcuiva in astfel de momente pentru ca altfel se agita si mai tare.
Fii o mamica linistita cu bebelusii tai agitati, incearca metoda care li se potriveste micutilor si dezvoltati-va armonios!
Voi ce metode mai folositi pentru a calma colicii bebelusilor?
Andra Birladeanu,
Editor coordonator Micolino.ro
Comenteaza