V-am promis saptamana trecuta ca revin cu un material despre somnul bebelusilor care se nasc inainte de termen in conditiile in care am ajuns acasa, ne-am externat si trebuie sa fim atenti la rutina de somn acestuia.

După ce ajungeți acasă, prematurul are nevoie de timp pentru a se acomoda cu noul mediu.

Academia Americană de Pediatrie recomandă ca bebelușii, inclusiv cei prematuri, sa doarmă pe spate. Acest lucru reduce riscul apariției Sindromului Morții Subite a Sugarului. De asemnea, bebelușul trebuie să doarmă pe o saltea fermă, fără pături, perne sau animale de pluș în jur care l-ar putea împiedica să respire normal.

838KMHXY7F

Crearea unui ritual înainte de somn poate ajuta prematurul să își creeze o rutină de somn. Puteți include în ritual o poveste, sau cântatul unei melodii lente care să-i producă o stare de calm, diminuarea intensității luminii din încăpere… Starea de spirit de dinaintea somnului este foarte importantă și este bine să descoperim care sunt acele lucruri care îl calmează și să eliminăm lucrurile care l-ar putea deranja, cum ar fi ticăitul unui ceas sau anumite obiecte care îl neliniștesc sau îi distrag atenția. Toate acestea îl ajută să recunoască momentul somnului.

În timpul zilei, când este treaz, te poți juca cu el; astfel bebelușul va înțelege mult mai clar diferențele dintre noapte și zi. Cu toate acestea, nu este recomandat să țineți bebelușii trezi în timpul zilei în speranța că vor dormi noaptea. Noaptea, când bebelușul se trezește să mănânce, trebuie să-i asigurăm starea de calm prin a face liniște, a păstra lumina la o intensitate minimă și a vorbi cât mai încet posibil.

De asemenea, copilul are nevoie de timp să se auto-seteze și poate dura câteva săptămâni sau chiar luni până să înceapă să diferențieze noaptea de zi. Cu mult calm, răbdare, afecțiune, dragoste și multă blândețe dinb partea părinților, copilul se va dezvolta normal, în propriul lui ritm.

În concluzie, reduceți zgomotul și luminozitatea înainte de somn, creați o rutină, în măsura în care bebelușul permite acest lucru, fără a forța lucrurile; ajutați-l să se relaxeze și să obțină starea de calm necesară; desfășurați activități și creați mediul necesar ca el să poată să se auto-seteze pentru perioadele de somn, iar lucrurile vor evolua în mod natural.

Conectează-te cu alți părinți, pune întrebări și împărtășește experiența ta pe blog sau pe pagina de Facebook Asociația Prematurilor