Micolino.ro vine in ajutorul tuturor parintilor cu bebelusi prezentandu-va materiale legate de somnul micutilor.
Cu aceasta ocazie anuntam si noul parteneriat cu http://www.bebedoarme.ro/index.php reprezentat de Mona Ciurezu, Consultant Specialist in somnul copiilor, dornica sa le invete pe viitoarele mamici si pe mamicile din Romania cum sa reuseasca sa le daruiasca copiilor lor un somn odihnitor, cheia fericirii si dezvoltarii perfecte. Asadar, incepem astazi cu un material imbogatit cu informatii practice oferite de specialist.
Sa fii mama de copil este, in ochii unora, echivalentul statutului de eroina. Sa fii insa mama de gemeni sau tripleti, deja ajungi la super-mama, din generatia de eroi de la Marvel, vezi Spiderman, sau Superman. Nu exagerez cand zic ca esti investita cu puteri magice. Desi copiii mei sunt nascuti in aceeasi zi, nu sunt gemeni ca ai vostri, impartasec doar ziua de nastere, la 3 ani distanta. Nu radeti, caci nu a fost ceva premeditat:)
Recunosc ca mie mi-a fost greu in primele 4-5 luni de viata ale fiecarui copil in parte cu somnul. Ma gandesc ca, daca ai doi bebelusi, iti trebuie o noapte de 24 de ore si o zi de 48, ca sa poti dormi si tu ceva. De aceea mi se pare foarte important pentru parintii de gemeni sa foloseasca toate cunostintele si “uneltele” disponibile pentru a creste durata somnului copiilor, doar-doar or dormi si ei ceva.
Voi scriu o serie de articole despre somnul gemenilor si tripletilor. In acest articol va voi vorbi despre:
– cum sa calculati varsta reala a bebelusului prin prisma somnului,
– cum se cresteti perioadele de somn, atat ale voastre cat si ale copilasilor, in primele 6-10 saptamani,
– cum sa faceti voi fata primelor saptamani.
Cum sa calculati varsta reala a bebelusului prin prisma somnului?
Ideea este ca, din perspectiva somnului, toate calculele se fac de la data probabila a nasterii, respectiv de la 40 de saptamani. Prin urmare, daca nasti la 36 de saptamani, poti sa spui ca ai un copil de -4 saptamani din perspectiva somnului si ca acesta va ajunge la prima piatra de temelie a somnului, cand se formeaza asocierile de somn, la 6 saptamani (cand, de fapt, are 10 saptamani).
Cauza: creierul bebelusilor tai mai are de lucru. Prin urmare si cantitatea mare de somn REM, cel superficial, va fi mai mare, pentru ca in aceasta perioada se dezvolta creierul.
Cum se cresteti perioadele de somn?
Ok, s-au nascut mai devreme, cum sa-i ajutati insa sa doarma mai bine? Iata ce trebuie sa faceti voi pana cand copii ajung la 6 saptamani:
- sa-i tineti ziua mai mult in brate (eventual skin to skin) si sa-i expuneti la stimuli (lumina, zgomot, mancare) intre somnuri. Acest lucru ii ajuta sa-si regleze mai bine si mai repede ceasul biologic,
- pentru ca nu fac diferenta intre zi si noapte, e bine ca noaptea sa intrati pe modul “off”: nu aprindem lumina, nu vorbim tare, nu ne jucam,
- va recomand infasatul (insa nu acela clasic, cu copilul strans la picioare). Scopul acestuia este de a-i ajuta pe copii sa aiba un somn mai lung si sa nu se stimuleze cu propriile manute. Eventual nici sa nu se trezeasca si de aceea manutele trebuie infasate. Va recomand sa-i infasati cu un material gen” bumbac jersey”, si nu “finet”, care sa le ofera o anumita libertate de miscare,
- tinand cont ca sunt in aceeasi camera si nu vreti sa se trezeasca unul pe altul, folositi zgomote albe (intensitatea: ca cel al apei de la dus; tip de zgomote: apa curgand, foen, hota sau zgomot alb de calculator). Nu e nevoie sa le bagati pe toate in priza, caci exista CD-uri sau exista aplicatii pe iPad/telefon care redau aceste zgomote. Zgomotul alb ii ajuta sa readoarma daca au o trezire intermediara si reduce zgomotele in camera sau din afara lor,
- tinand cont ca bebelusii nu stau treji mai mult de 45 min – 1 ora si jumatate, e bine sa le sincronizati si somnul, si mesele ,astfel incat sa doarma mai bine impreuna. E bine sa-i puneti la culcare cand apar semne de somn (cascat, li se fac ochii mici, li se reduce nivelul de activitate), decat cand dau semne de oboseala (sunt maraiti, se agita, se freaca la ochi nervosi),
- pentru inceput, ii puteti pune in acelasi pat, insa cel mai bine este pentru ei este ca unul sa fie la un cap al patutului si celalalt la celalt capat. Daca gemenii sunt identici, sincronizarea somnurilor si programelor se poate face mai usor, pentru ca, la inceput, impactul genetic este mare. In cazul gemenilor bizigoti este posibil ca sincronizarea sa fie mai dificila si sa fie nevoie de o perioada de separare, pana cand veti reusi sa-i ajutati sa se sincronizeze. Si asta se intampla dupa 6-10 saptamani.
Cum sa faceti voi fata primelor saptamani 6-10 saptamani?
- Pana la 10 saptamani, trebuie sa-i faceti sa doarma, asa ca important este ca, indiferent cum, acest lucru sa aiba loc. Pentru ca, in somn, se produce hormonul de somn si, cu cat cresc, cu atat va va fi mai usor.
- Aduceti ce ajutoare puteti sa va recuperati somnul, fie ca este vorba de sot, mama, bunica. Dormi ziua sa te refaci si sa poti sa ai acele puteri magice care pun umarul la cresterea concomitenta a doi (trei?) copii.
- Folositi “uneltele pe care le aveti”: zgomot alb, infasat, sincronizarea programelor lor (cum am sus mai sus).
Pana data viitoare, va doresc sa dormiti bine!
Mona
Despre Mona:
Mona este mama a doi copilasi, aproape gemeni si primul specialist in somnul copilului de 0-4 ani din Romania. Gasiti detalii despre Mona si activitatea ei pe www.bebedoarme.ro
Comenteaza