Foarte multi parinti cred ca nu trebuie facut ceva anume pentru somnul copilului, ei cred ca trebuie sa ne incredem doar in instinctele copilului si ca doar trebuie sa fim atenti la ei si ei ne vor spune ce este de facut. Ce este bine sa stiti insa, ca acest lucru se intampla la unii copii, la cei care au un control intern foarte bun si asculta de semne si semnalele pe care le da corpul, insa sunt copii care nu asculta foarte mult de aceste semnale si care isi gasesc tot timpul altceva mai distractiv de facut decat sa doarma si atunci da, interveniti voi sa-i ajutati sa fie odihniti si sa beneficieze de avantajele odihnirii corpului si a mintii la maxim. Cand ai gemeni, cu atat mai mult trebuie sa intervii tu si sa ii ajuti sa-si creeze o baza sanatoasa care ajuta somnul atat pe termen scurt dar si pe termen lung.
Ce este o baza sanatoasa?
Baza sanatoasa, cea care ne ajuta pentru cresterea corpului si a creierului copilului asa cum ar trebui are 5 parti esentiale, conform Dr. Weissbluth si cand aceste elemente sunt in echilibru atunci copii au parte de odihna atat de necesara:
- Durata somnului: ziua si noaptea
- Somnurile de zi
- Somnul consolidate/neintrerupt
- Programul de somn si momentul in care dorm
- Regularitatea somnului
E bine sa nu ne asteptam odata ce am prins un ritm, sa ne bucuram, sperand ca, gata stim ce sa facem de acum incolo, pentru ca acest ritm se schimba o data cu varsta si schimbarile cele mai mari care sunt in primele 6 luni de viata, asa ca e bine sa fiti flexibili si sa invatati cum va puteti ajuta gemenii sa doarma mai bine, si implicit si voi parintii obositi de gemeni.
Sunt mai multe puncte de turnura pe care ar fi bine sa le luati in calcul si sa va pregatiti de schimbari (luati in considerare varsta corectata fata de 40 de saptamani):
a) 6-8 saptamani atunci cand noaptea incepe sa se consolideze, sa doarma mai multe ore legat, dar si momentul in care se formeaza asocieri
b) 12-16 saptamani somnul de zi incepe sa se regularizeze, pentru ca se maturizeaza ceasul biologic
c) 9 luni, cand trezitul de noapte pentru mancare dispare si de obicei dispare si al treilea somn (desi la unii copii se intampla si mai devreme undeva intre 6 si 9 luni)
d) 12-21 luni, cand somnul de dimineata dispare, insa atentie, poate sa dispara somnul de pranz si atunci trebuie sa ne cream o alta strategie de ajutor al copilului
e) 3-6 ani cand dispare somnul de pranz
Dezvoltarea biologica care creaza toate aceste schimbari tine de 2 mecanisme: mecanismul homeostatic (cel care regleaza nevoia de somn a corpului si mecanismul “sistemului circadian” , asa numitul ceas intern (care stabileste ciclurile de somn). Despre ritmurile circadiene puteti citi si aici: http://micolino.ro/blog/?p=814
In articolul de astazi o sa discutam despre durata somnului, urmand ca in articole urmatoare sa ne continuam calatoria cu celelalte 4 parti esentiale ale bazei sanatoase a somnului!
Durata de somn
Daca nu dormi suficient corpul se simte obosit. Pana la 3-4 luni durata somnului = durata nevoii de somn, fiind influentata de nevoia biologica de somn, dupa 3-4 luni, in unele cazuri chiar de la 6-8 saptamani atunci cand copiii devin persoane sociale, ceea ce faci tu ca parinte influenteaza durata somnului si in consecinta comportamentul bebelusului. In primele cateva zile noii nascuti dorm 16-18 ore si cea mai lunga perioada de somn nu este lunga si nu este influentat de alaptare sau hrana artificiala. Intre 1 saptamana si 4 luni durata somnului scade de la 16-17 ore la 15 ore, dar durata perioadei de somn neintrerupte creste orinde de la 4 la 9 ore.
Schimbarea din pespectiva duratei de somn consolidate noaptea apare dupa varsta corectata de 6-8 saptamani si tine de un punct de dezvoltare neurologica a copilului, nu de ceea ce mananca. Ceea ce e bine sa fiti atenti, daca aveti gemeni care au parte de colici si plang foarte mult si sunt agitati, ritmurile lor biologice nu ii ajuta sa-si indeplineasca nevoia de somn, ci au nevoie de ajutorul vostru pentru a-si indeplini aceasta nevoie. Daca insa nu te afli in aceasta categorie poti sa te bucuri pana la 3-4 luni, pentru ca copiii tai nu sunt inca deranjati foarte mult de ceea ce se intampla in mediu si cand corpul le cere sa doarma, ei dorm, nu conteaza daca sunt hraniti la cerere sau dupa ceas.
La 3-4 luni apare un factor care influenteaza foarte mult somnul si anume melatonina. Melatonina incepe sa se formeze la 3-4 luni atunci cand ceasul biologic se maturizeaza si este responsabila de starea de “somnolenta” si de relaxare musculara si de aceea tot atunci dispar si colicii; conform Dr. Weissbluth colicii sunt dati de o imaturitate a dezvoltarii copilului si un precursor al melatoninei numit serotonina care da crampe musculare, asa numitele colici. Este bine sa stiti ca la premuri dezvoltarea ceasului biologic nu se intampla mai devreme, ci pastreaza acelasi ritm ca si la copii nascuti la termen, de exemplu daca este nascut la 35 de saptamani, dupa 5 saptamani suplimentare la varsta de 3-4 luni apare si maturizarea acestui ritm de somn/veghe de care este responabila melatonina.
Stiti ce inseamna in teorie dormit toata noaptea? Ei bine inseamna ca, bebe uneste 5 ore de somn, si de obicei acest lucru se intampla dupa varsta de 6-8 saptami, nu este ceea ce va asteptati nu?
Va doresc sa dormiti bine!
Mona
Despre Mona:
Mona este mama a doi copilasi, aproape gemeni si primul specialist in somnul copilului de 0-4 ani din Romania. Gasiti detalii despre Mona si activitatea ei pe www.bebedoarme.ro
Comenteaza