Articol publicat de : teo_logo

Laptele matern este considerat hrana perfecta si cea mai buna hrana pentru sugari, mai ales pentru cei nascuti inainte de termen. Acesta contine toate substantele nutritive, anticorpii si caloriile de care are nevoie un copil pentru a se dezvolta si pentru a creste sanatos. Cercetarile au aratat ca laptele matern este bogat in grasimi, calorii, proteine, imunoglobuline, calciu, fosfor, zinc, si celule albe din sange, de aceea minunile pe care le face laptele matern in evolutia prematurilor este absolut fantastica.

Avand un prematur, mamele evoca adesea sentimente de neajutorare, lipsa de putere si pierderea controlului. Exista o mare satisfacție in a sti ca poti sa-i oferi copilului tau cel mai bun ingredient care il ajute sa prospere, sa devina din ce in ce mai sanatos si sa evolueza intr-un ritm alert.

In cazul nasterilor premature, mamele se confrunta cu posibilitatea ca laptele sa nu existe in cantitati suficiente si atunci este recomandata mulgerea precoce. Medicii recomanda pomparea de 8 ori in 24 de ore, la fiecare 2-3 ore pe timpul zilei, si la 3-4 ore in timpul noptii. Acest ritual devine foarte obositor pe perioade lungi de timp, dar ce nu face o mama pentru bebelusul ei, mai ales cand intelegi ca laptele matern este cel mai bun aliment, remediu, tratament etc.

Stresul si epuizarea aceasta fizica determina de cele mai multe ori scaderea cantitatii de lapte matern, ceea ce nu este tocmai favorabil bebelusului nascut prematur. Repaus, odihna si tineti cont de sfaturile medicilor.

Laptele matern contine acel factor de crestere epidermica (FEG) care simuleaza cresterea celulelor pe linia de intestine, ceea ce le face mult mai eficient la digestia alimentelor. In cazul copilului prematur proteinele sunt absorbite rapid și complet. De asemenea, laptele matern contine enzima numita lipaza, care ajuta la descompunerea grasimilor in intestine, asa ca este mult mai usor de absorbit de bebelusi si contine totodata si lactaza care faciliteaza procesul de digestie.

Laptele matern contine peste 130 de oligozaharide care sunt specifice doar laptelui matern. Acestea ajuta la colonizarea intestinului copilului prematur cu celulele vii sanatoase si anticorpii care ajuta la cresterea de agenti patogeni, la protejarea impotriva inflamatiei intestinale severe si la infectie numita enterocolita necrotizanta (NEC), care poate fi devastatoare pentru un copil prematur.

In prima zi dupa nastere, colostrul este primul lapte produs. Colostrul este usor de digerat si stimuleaza sistemul digestiv sa se maturizeze. Colostrul contine concentratii mari de proteine, grasimi, vitamine, minerale etc.

Stiati ca cercetarile efectuate in aceasta sfera a alaptarii au demonstrat ca mamele care nasc prematur produc o cantitate mai mare de colostru in comparatie cu mamele care nasc la termen?
Se stie ca in momentul in care un bebelus vine mai devreme pe lume, sistemul lui digestiv nu este complet dezvoltat, este imatur fapt pentru care nu se poate hrani natural imediat dupa nastere. Asa se explica hranirea lor la neonatologie, cel mai adesea, prin intermediul unor tuburi.

De asemenea, bebelusii prematur nu se pot hrani direct de la sanul mamei, nu au forta necesara sau nu pot respira singuri. Pe masura ce copilul creste si este capabil de a lua hrana direct de la san, veti avea posibilitatea de a practica aceasta noua etapa de dezvoltare cu bebelusul vostru. Pregatiti-va pentru o progresie lenta, deoarece pot fi foarte dificile alaptarile prematurilor: rabdare, perseverenta si repetare.

Nu uitati: alaptarea naturala este cel mai bun lucru pe care il poti face pentru micutul tau.
Informatii oferite de Asociatia Unu si Unu.