Tuturor proaspetilor parinti cu bebelusi mai mici de 4 luni de viata le explic despre ceasul biologic al copilului lor, dar si despre ritmurile circadiene. Toti ati auzit asta de la mine, asa-i? ”Ceasul lor biologic nu s-a maturizat inca, deci…” Asa ca am crezut ca va fi o idee buna sa explic cum sta treaba mai in detaliu, caci vorbim despre o componenta importanta in somnul copilului, o etapa esentiala a somnului nou-nascutilor, fara sa mai mentionam si faptul ca reprezinta fundamentul unui somn sanatos. Vom trece in revista si cateva date stiintifice ce s-ar putea sa fie un pic plictisitoare, dar cred ca, pentru a intelege pe deplin ce vreau sa spun cu ceasul biologic si ritmurile naturale de somn, trebuie sa stiti ce sunt ele!

Ora la care se culca copilul este, daca nu mai importanta, cel putin la fel de importanta ca durata somnului. Nu uitati ca un somn sanatos inseamna un somn in cantitate corecta, la ora corecta si pe o durata inchegata. Vrem sa ne sincronizam somnul cu ritmurile noastre circadiene naturale, pentru a avea cel mai bun somn fortifiant posibil. Ceasurile noastre bologice sau ceasurile interne de 24 de ore, cum le mai spun eu, sunt controlate genetic. Aceste ceasuri coordoneaza ritmurile circadiene si ii spun corpului nostru cand trebuie sa dormim.

Ritm circa…cum ai zis? Sa vorbim un pic despre ce sunt ritmurile circadiene. Nu va lasati pagubasi, ramaneti alaturi de mine.

b0d3cee498118f7ff4bd8f0d3f25d76f

Ritmurile noastre circadiene respecta un orar de 24 de ore si ne controleaza schimbarile fizice, mentale si comportamentale. Primesc indicii de la mediul exterior, principalul indiciu fiind intunericul (noapte) si lumina (zi). Aceste indicii ne influenteaza ritmurile circadiene care coordoneaza ceasurile interne (dorinta de somn). Cand este intuneric afara, suntem mai obositi, adica dorinta de somn este mai mare. Ciclurile de somn-trezie, eliberarea de hormoni, temperatura corpului si alte functii organice importante pot fi toate afectate de ritmurile circadiene. Tiparele noastre de somn si cele ale copiilor nostri sunt determinate de ritmurile circadiene.

Aceste ceasuri biologice setate pe 24 de ore sunt subordonate unui “ceas suprem”, un grup de celule nervoase din creier (cu un nume lung cu care nu va mai plictisesc). Ceasul suprem este localizat intr-o zona a creierului care se afla fix deasupra nervilor optici si coordoneaza toate ceasurile corpului pentru ca acestea sa fie sincronizate. Din aceasta cauza lumina si intunericul unei zile reprezinta indiciul de baza. Cand ochii vad intuneric, trimit mesaje catre creier sa secrete melatonina, un hormon natural al somnului care ne face somnolenti. De aceea este importanta o rutina de somn consecventa! Dati lumina mai mica, faceti intuneric in camera, pentru a stimula secretia de melatonina si a adormi!

De aceea este vital ca parintii sa fie informati in privinta ceasului biologic al copilului lor si a fluxurilor (ritmurilor) naturale de somn.

3a9d52747f1f18d3760b042d72f58152

Cand copilul doarme in sincronie cu ritmurile sale circadiene, este capabil sa obtina cel mai fortifiant si mai inalt calitativ somn. Iata cum le explic eu parintilor. Trebuie (desi, pe cine pacalim, asta nu se intampla niciodata) sa dormim 8 ore pe noapte. Cel putin. Asa ca 8 ore reprezinta “cantitatea corecta de somn la o durata inchegata adecvata”. Numai ca, daca dormim intre 3 pm si 11 pm seara, primim cantitatea corecta de somn la durata inchegata adecvata, nu? Numai ca, ziua urmatoare, daca se nimereste sa fiu treaza intre 11pm si 3 dupa-amiaza, eu m-as simti ca o epava. De ce? Pentru ca, desi primesc 8 ore de somn, nu le dorm atunci cand trebuie. Somnul nu imi este sincronizat cu fluxul de somn natural sau cu ritmurile circadiene. Similar cu experienta schimbarii de fus orar sau a luptei cu schimbul de noapte la serviciu. Asa ca, desi dorm, as putea sa acumulez o datorie fata de somn.

Asa ca daca asociati somnul sincronizat cu fluxul natural al somnului copilului vostru si un somn continuu (inchegat), copilul va avea parte de cel mai bun somn fortifiant posibil. Cand construiesc o rutina si un program pentru parintii mei, acestea sunt bazate pe fluxul natural de somn al copiilor lor pentru varsta lor biologica.

b35ff0ace1bc919bbe0fb6ebf90114c2

Este dificil sa incepeti sleep training-ul cu un copil mai mic de 4 luni de viata, pentru ca ceasul lor biologic nu este maturizat. Dureaza pana cand un bebelus isi dezvolta propriul ritm circadian natural. Trebuie sa tineti minte ca tocmai ce a iesit din uter unde a fost tot timpul intuneric. Tiparele de somn se dezvolta in timp, pe masura ce bebe creste, ceasul biologic si sistemul nervos se maturizeaza, ceea ce il ajuta sa accepte o rutina si sa invete mai usor sa se autolinisteasca.

Exista cativa pasi pe care ii puteti face in primele luni pentru a asigura stabilirea mai lina a ceasului biologic:

  • lasati lumina soarelui sa inunde camera dimineata pentru a ajuta bebelusul sa invete sa se trezeasca la ora potrivita;
  • faceti lumina mai mica seara;

Prima componenta a unui somn sanatos este sa invatam sa respectam ritmurile circadiene ale copilului si, pentru a face asta, trebuie sa identificam etapa biologica de dezvoltare a lui. In aceasta ordine de idei, incepeti sa calculati orarul de somn de la data estimata a nasterii copilului. Atunci incepe varsta biologica, chiar daca a fost nascut inainte de termen. De exemplu, daca bebelusul a venit pe lume cu o luna mai devreme, incepeti cu data probabila a nasterii, nu cu ziua in care s-a nascut. In loc sa aiba 2 luni de viata, biologic, el este doar la 1 luna de viata. Este important de stiut cand trebuie sa incepeti sa vedeti semnele ritmurilor de somn si intrarea in functionare a ceasurilor interne.

Parinti, bucurati-va de pruncul vostru! Perioada aceasta de inceput este scurta in viata voastra, asa ca cel mai util, pentru voi, este sa renuntati la asteptari nerealiste!

Referinte: http://goodnightsleepsite.com/blog/2014/01/13/circadian-rhythms-and-the-tick-tock-of-your-babys-biological-clock/

Mona

Despre Mona:

Mona este mama a doi copilasi, aproape gemeni si primul specialist in somnul copilului de 0-4 ani din Romania. Gasiti detalii despre Mona si activitatea ei pe www.bebedoarme.ro