Da, tatii sunt importanti si da ii laudam si le dam credit, insa in familia de gemenii este mai mult decat esential. Daca tatal nu se implica, mama se poate simti repede si mult depasita de situatie si este foarte aproape de o depresie postpartum si de ce nu si problemele de somn sunt incurajate.
In articolul de azi nu o sa vorbesc de importanta implicarii tatalui in viata copiilor, la modul general atat pentru binele lui, pentru binele copiilor si pentru binele mamei, ci o sa vorbesc mai degraba despre implicarea tatalui in procesul de invatare a copiilor sa adoarma singuri.
Un studiu facut de Marc Weissbluth arata ca procesul de invatare a abilitatii de linistire a copiilor gemeni a fost mult mai usor si copii au invatat mai repede aceasta abilitate atunci cand tatal a luat sau i-a fost dat un loc specific si anume punerea copiilor la culcare de seara. Sunt mai multe motive care sustin aceasta concluzie: tatii erau mai consecventi si vor avea mai multa energie sa se dedice acestei sarcini, tinand cont ca nu sunt ziua implicati in ingrijirea copilului.
Acelasi lucru se intampla si in cazul zilei, tatal are mai mult succes decat mama. Si toate cuplurile participante la studiu au fost de acord ca atunci cand si tatal era implicat in proces, scadea riscul ca gemenii sa asocieze adormitul doar cu sanul mamei sau bratele ei. Aceasta legatura stransa intre alaptatul mamei si linistire si adormit face procesul de invatare al gemenilor pentru adormire mult mai greu si mai ales creste in importanta atunci cand mama este prea obosita sa faca doar ea acest lucru.
Tatal poate sa aiba mai mult succes cand pune copii seara la culcare atunci cand mama pleaca de acasa putin, doar pe perioada ritualului. Multi parinti cred ca gemenii pot simti mirosul mamei sau simti prezenta acesteia si accepta mai greu ca linistirea lor sa fie “adusa” de altcineva.
Daca te hotarasti ca si altcineva in afara de tine, de preferat tati sa fie responsabil de rutina de somn a piticilor e bine sa integrezi acest lucru din primele zile/saptamani atunci cand copii pot fi pusi usor la somn “semiadormiti” si cand le este mult mai usor sa adoarma singuri. Ce poti sa faci dupa ce alaptezi puiutii pe rand ii “predai” tatalui pentru a realiza rutina dinaintea somnului. Daca cumva nu mai alaptezi, din diverse motive, tatal poate sa le dea biberonul de seara, linisteste si face ritualul de culcare fiecarui copil si apoi ii pune la culcare.
Este de preferat ca tatal sa faca asta din primele zile/saptamani pentru ca pe masura ce copii au un grad de alerta mai mare tatal nu va mai fi la fel de increzator si “inzestrat” in a duce sarcina pana la capat si a “ceda” in fata mamei, adica a ta. Asa ca, incurajeaza-l de la inceput sa se implice in aceasta sarcina.
Partenerul tau nu va vrea neaparat sa se implice in aceasta parte de somn a copiilor vostri pentru ca nu intelege beneficiile, insa pe masura ce vede ca pruncii dorm mai bine, devini mai increzatori.
Asa ca desi, vi se pare ca tatal nu face treaba la fel de bine ca voi, va recomand sa treceti peste asta si sa va ganditi pe termen lung si sa-l incurajati in preluarea acestui rol, pentru ca ajuta atat in relatia lui viitoare cu copii, ajuta si la deprinderea cat mai devreme a abilitatii de linistire si ajuta si in relatia de cuplu.
Pana data viitoare cand voi vorbi despre rutina de somn la gemeni va urez sa aveti: Sarbatori fericite, fara prea multe treziri nocturne si zile pline de dragalasenia celor mici si nu numai.
Mona
Despre Mona:
Mona este mama a doi copilasi, aproape gemeni si primul specialist in somnul copilului de 0-4 ani din Romania. Gasiti detalii despre Mona si activitatea ei pe www.bebedoarme.ro
Comenteaza