Comunicarea este procesul care sta la baza oricarei relatii interpersonale. Intrebarile des intalnite printre mamici ar fi: Cum as putea comunica cu bebelusii mei care nu stiu inca sa vorbeasca? Cum sa imbunatatesc aceasta latura a comunicarii ? Cum sa vorbesc pe limba bebelusilor?
Ei bine, este necesar sa stiti ca a comunica nu implica neaparat cuvinte. Chiar daca micutii vostri nu detin inca arta limbajului, va puteti folosi de non-verbal (gesturi, mimica etc.).
Mama comunica incepand cu perioada intrauterina cu bebelusii ei. Isi mangaie burtica, vorbeste cu ei, le canta, le spune povesti etc. Si acestea alcatuiesc doar o parte din tabloul comunicarii la aceasta varsta a micutilor. Bebelusii au construit un sistem al non-verbalului la nivelul comunicarii; ei transmit o sumedenie de lucruri prin privire, plans, ras, gangureli si sunete de tot felul. Aici intra in vizor aptitudinile fiecarui parinte in a descifra fiecare mesaj.
Luand in calcul dezvoltarea fireasca a bebelusilor, incepand cu luna a 6 a, acestia incep sa comunice mai mult folosindu-se de gesturi ( intind manuta, bratele, gesturi faciale etc.) astfel incat parintele sa poata identifica care ii sunt nevoile copilului sau.
Cele mai intalnite gesturi ale bebelusilor sunt intinsul bratelor si datul din picioare. Toate mamicile stiu ca in momentul in care micutul intinde bratele acesta doreste a fi luat in brate; puteti sa-l pacaliti printr-un alint, o mangaiere, un pupic etc. In momentul in care bebelusul da din picioare, nu neaparat ca se va face fotbalist, cum spun unii. Este o maniera prin care cel mic isi manifesta placerea in legatura cu o situatie, in timpul baitei de exemplu. Atentie ca nu cumva acest gest sa fie confundat cu cel de impunere si moft al bebelusului. Atunci cand da dintr-un singur picior este un semn de protest pentru o circumstanta ce nu este pe placul lui.
Iata cateva sugestii sustinute de cei mai multi psihologi in comunicarea cu bebelusul tau:
1. Incearca sa imiti orice sunet pe care il scoate micutul tau pentru ca asta il va amuza si motiva sa mai spuna si altceva;
2. Foloseste-te de orice jucarie care imita sunete, zgomote placute si care sa-i atraga atentia bebelusului. Cei mici sunt receptivi la nou, fapt pentru care ori de cate ori va observa ceva nou in sfera lui isi va manifesta bucuria si interesul pentru respectivul obiect.
3. Cuvintele ar trebui sa apara in relatia voastra de comunicare incepand cu varsta de 9 luni, atunci este momentul sa-l stimulati pentru a rosti primele cuvinte. Cum faceti asa? Oferta este variata si puteti incepe cu diverse carti care sa cuprinda imagini cu animale, pasari, culori si forme variate. Ii aratati de exemplu pisica si ii spune-ti:”Mami, pisica, pis-pis” s.a.m.d pentru a retine cea mai simpla parte din fraza rostita de voi.
4. Relatia dintre tine si micut este puternic legata de contactul vizual. Nu uita, de cate ori te afli in prejma lui si vrei sa-i comunici ceva este necesar sa-l privesti ni ochi.
5. Nu lasati bebelusul sa se plictiseasca. Daca aveti treaba, nu uitati sa-i lasati niste jucarii la indemana care sa se descompuna in diverse parti ( nu foarte mici pentru a nu le inghiti) si pe care sa le analizeze si sa-si ocupe timpul util.
Bineinteles ca aceasta este doar o mica lista de trucuri pe ca sa le utilizati in relatia cu bebelusii vostri. Experienta va ofera mult mai multe situatii in care sunteti liberi sa inventati si sa va folositi de partea creativa din voi.
Voi ce alte tehnici mai folositi in comunicarea cu micutii vostri?
Andra Birladeanu,
Editor coordonator Micolino.ro
Comenteaza