Aceasta este o intrebare pe care multi dintre noi ne-o adresam in momentele in care un prieten se confrunta cu o asemenea situatie. Cand bebelusul vine mai repede pe lume, simti ca totul se transforma in ceva ireal si ca nu poti tine sub control situatia.
Cea mai buna forma prin care sa iti ajuti un prieten care se confrunta cu o astfel de situatie este sa fii cat mai bine informat pe aceasta tema.
Pentru a fi considerat un real suport pentru cineva iata 5 intrebari pe care sa ti le adresezi cand doresti sa acorzi ajutorul:
1.Bebelusul prietenului meu va supravietui?
Trebuie sa fie informata toata lumea ca la sectia de terapie intensiva bebelusii stau atata timp cat este nevoie ca ei sa poata respira singuri, manca singuri. Ei sunt ajutati la inceput de ventilatoare, tuburi si alte echipamente medicale tocmai din acest motiv, pentru a-i ajuta in dezvoltarea lor normala. O sarcina prematura inseamna ca bebelusul nu a stat suficient timp in burtica mamei astfel incat toate organele lui sa se dezvolte complet.
Asadar, acestea sunt informatiile pe care sa le transmiteti daca doriti sa ajutati un parinte al carui bebelus este la terapie intensiva. Mai trebuie mentionat ca o nastere prematura nu inseamna un handicap si nici posibilitatea ca bebelusul sa ramana cu sechele. In niciun caz, acum medicina a avansat, cazurile de bebelusi prematuri sunt finalizate cu succes iar copii sunt absolut normali cu o viata functionala.
2. Cand vine bebelusul acasa?
Intrebarea cu cel mai asteptat raspuns de departe. Toti parintii isi doresc sa afle cat mai repede cand isi pot lua copilul acasa, in mediul placut lor, in locul in care dragostea, suportul, linistea sunt la locul lor.
Mediul unui spital, chiar daca toata echipa medicala isi manifesta interesul fata de caz, nu este unul placut ci unul stresant.
In cazul in care bebelusul s-a nascut foarte devreme, la 23 de saptamani de exemplu, afla ca sederea bebelusul la terapie intensiva nu va fi mai scurta de 3 luni. Trebuie mentionat acest lucru, trebuie sa ii spuna acest aspect cineva prietenului/ prietenei dumneavoastra. In cazul in care bebelusul are o evolutie extraordinara si nu sunt semnalate probleme multiple, sederea va fi mult mai scurta. Totul depinde de evolutia bebelusului.
Stiind toate aceste lucruri este de prefereat ca intrebarea „ cand vine copilul meu acasa?’’ sa nu mai fie atat de des in mintea parintelui si mai ales adresata medicilor, deoarece un „ nu stiu” primit de multe ori poate sa va induca o stare de nemultumire si dezamagire.
3. Cum pot ajuta in momentele in care bebelusul este internat in spital?
De cele mai multe ori, parintii care se afla cu bebelusul la sectia de neonatologie simt nevoia unui telefon din partea unui prieten sau isi doresc sa primeasca o vizita de la cineva drag.
Multi prieteni reusesc sa iti redea sentimentul de normalitate in momentul in care ii vezi si porti scurte discutii cu ei, desi tu te consideri anormal in acele clipe. Ca prieten poti veni cu cateva sandvisuri, sucuri naturale la spital si te poti asigura astfel ca parintii isi pot pastra starea de bine pentru a-si creste copilasul.
Daca nu reusesti fizic sa fii alaturi de prietenul/a ta la spital, poti incerca sa ii trimiti un mesaj sau un simplu telefon si sa exprimi faptul ca le esti alaturi. Acest lucru ii va ajuta pe parinti sa se reconecteze la realitate si sa uite putin de atmosfera din spital.
Nu in ultimul rand sa nu uitati sa ii transmiteti la spital o felicitare, un gand si o atentie de bun venit pe lume a bebelusului. Chiar daca bebelusul s-a grabit sa vina mai repede pe lume, este considerat un miracol si merita sarbatorit.
4. Bebelusul vine curand acasa. Cum va pot ajuta?
Intrebati parintii prietenului/ei ce anume trebuie facut acasa, pana sa ajunga cu bebelusul. Exista retusuri de facut in camera bebelsului? Trebuie montat vreun echipament necesar bebelusului? Cu siguranta este ceva de facut si un ajutor este bine venit.
Implicati-va in astfel de lucruri si veti fi de mare ajutor.
5. Ce pot face pentru prietenul/a mea in momentul in care bebelusul este externat?
Daca sederea la terapie intensiva a fost lunga, s-ar putea ca noii parinti sa se confrunte cu sentimentul de singuratate, pentru ca s-au detasat de lumea externa si si-au canalizat toata atentia catre spatiul spitalicesc. Mergeti ca prieten la spital si fiti alaturi in momentul in care se face exterrnarea. Conteaza foarte mult prezenta voastra acolo.
Nu uita sa le oferi spatiul necesar, nu trebuie sa ii sufocati cu vizite si telefoane. Respectati-le intimitatea dar trebuie sa le dai de inteles ca daca au nevoie de orice, esti alaturi de ei si ii poti ajuta.
Odata ce parintii au ajuns acasa cu bebelusul lor, toata atentia se centreaza pe cresterea si ingijirea celui mic astfel incat pregatitul mesei si aranjatul mesei, raman de domeniul trecutului. Ce puteti face? Din cand in cand sa le trimiteti ceva pregatit de voi, atentiile culinare fac bine oricui, mai ales parintilor aflati la inceput de drum.
Puteti citi mai multe informatii despre acest subiect pe : http://www.peekabooicu.net/
Andra Birladeanu,
Editor coordonator Micolino.ro
Comenteaza