Nasterea unui bebelus inainte de termen presupune o escala mai lunga sau mai scurta pentru fiecare in sectia de terapie intensiva. Aceste momente nu pot fi descrise in prea multe cuvinte de catre parintii ce trec prin aceasta experienta, dar cu siguranta sunt cele mai convingatoare trairi.

Iata care sunt principiile dupa care actioneaza majoritatea parintilor ce sunt prinsi in aceasta poveste a prematuritatii, un decalog destinat personalului medical:

1.       Trebuie sa fiu prezent! Te rog, nu-mi cere sa plec de langa bebelusul meu. Daca afirm ca vreau sa fiu aici, inseamna ca am nevoie sa fiu aici. Nu-mi spuneti sa merg acasa si sa ma odihnesc pentru ca asta nu ma ajuta cu nimic. Inima mea doarme in acel incubator, mainile imi sunt neputiincioase iar creierul meu nu functioneaza decat daca sunt langa bebelusul meu.

2.       Ma simt de parca as fi in doliu! Nu mi-am planificat si nici nu mi-am dorit acest lucru. Sperantele noastre, visele noastre s-au spulberat odata cu venirea timpurie pe lume a bebelusului. Va rugam sa ne intelegeti disperarea, ne dorim sa fim fericiti insa mai avem de asteptat, aveti rabdare cu noi si nu ne mai alungati de langa copilul nostru.

3.       Ne simtim pierduti! Acest loc de terapie intensiva nu  este locul unde ne-am fi dorit sa fim si e cel mai greu lucru de suportat in momentul de fata! Nu stim ce se intampla, nu stim ce se va intampla….etc. Garantati-mi ca ma pot baza pe sprijinul dumneavoastra, ca bebelusul meu este pe maini bune si ca viata lui merge spre directia in care trebuie!

4.       Trebuie sa facem si noi parte din echipa care are grija de copilul nostru! Nu suntem cei mai buni medici, evident ca nu avem pregatirea necesara dar pentru bebelusul nostru trebuie sa facem orice. Stim ca daca ne unim fortele, vom reusi.

5.       Vom invata! Suntem deschisi spre orice pas inainte, spre orice evolutie numai sa stim ca bebelusul nostru se va face bine. Va rugam sa va faceti timp pentru a intelege starea in care ne aflam ca si parinti. Vrem sa fim siguri ca toate nevoile bebelusului nostru ii sunt asigurate aici si ca noi putem contribui cumva la asta.

6.       Permiteti-mi sa fiu parinte! Stiu ca poate dura mai mult timp pentru a face lucruri mici, cum ar fi sa schimb un scutec sau sa iau o temperatura, dar daca imi  permiteti sa fac aceste sarcini pentru copilul meu, ma voi simti mai aproape de el si poate asa se va simti si el.

Aceste lucruri pot parea minime pentru voi, ca si personal medical, insa pentru mine au o importanta majora si vor fi amintiri pretioase din viata mea.

7.       Va rugam sa va pastrati continuitatea in supravegherea copilului nostru!Avem toata increderea in voi, ca si studii, calificari, experiente dar va rog sa ramaneti alaturi de noi si dupa ce plecam de aici.

8.       Trebuie sa am incredere in voi! V-am lasat pe maini tot ce aveam mai pretios -copilul nostru-. Stiu ca pentru voi e doar un prematur cu probleme, alaturi de celelalte cazuri pe care le aveti de rezolvat, insa vrem sa facem impreuna pasii necesari pentru a iesi de aici si pentru a creste sanatos. Suntem mandrii cand vedem ca uneori ii tratati ca pe proprii copii si ca le oferiti caldura unui parinte. Asa trebuie sa se intample cu fiecare dintre acesti bebelusi nascuti inainte de termen.

9.       Avem sperante! Nu ne pierdem speranta ca totul va fi bine. Nu vrem sa luam in consideratie toate statisticile, pentru ca astea ne-au speriat. Cu al nostru va fi altfel, pentru ca suntem increzatori. Noi ne dorim sa ramanem conectati la visele si sperantele noastre. Asta nu inseamna ca nu trebuie sa fim anuntati cand e ceva in neregula. Va rugam sa nu ne protejati de vestile rele, trebuie sa fim la curent cu tot ce se intampla acolo, in camera unde nu avem acces tot timpul.

10.   Va multumim! Pentru fiecare secunda in care sunteti acolo, langa bebelusul nostru, pentru fiecare efort pe care il depuneti in evolutia lucrurilor. Sunteti niste minuni alaturi de celelalte minuni care au venit mai repede pe lume!

Mai multe informatii puteti afla accesand: http://www.peekabooicu.net/2013/07/a-preemie-parents-guide-for-nicu-staff/?fb_ref=recommendations-bar

Andra Birladeanu

Editor coordonator Micolino.ro