Subiectul prematuritatii impune evidentierea unei statistici realizata la nivelul Statelor Unite ale Americii, unde nasterea prematura apare intre 13-16% din nasteri  iar intr-un procent de 60 la nivelul nasterilor de gemeni si multipleti. Specialistii incadreaza nasterea ca fiind de ordin prematur atunci cand un copil este nascut inainte de 37 de saptamani de sarcina, dar mai sunt incluse si alte categorii de nastere prematura :

-tarzie – cand copilul se naste la 34-36 de saptamani,

-moderata – cand copilul se naste la 36-38 de saptamani,

-nasterea foarte prematura – cand copilul se naste mai devreme de 32 de saptamani.

Un bebelus nascut inainte de termen nu poata arata si nici nu se poate comporta la fel ca un copil nascut la termen. Daca un copil nascut la termen cantareste in mod normal, la nastere in jur de 3 kg, cel prematur poate cantari chiar mai putin de 2 kg. In prezent, datorita progreselor medicale bebelusii nascuti dupa 30 de saptamani care cantaresc mai mult de 1kg au o sansa in plus spre supravietuire in  saloanele de terapie intensiva, care sunt dotate cu aparatura performanta si cadre medicale specializate.

Oricat de mic ar parea, cu pielea atat de sensibila incat se pot observa vasele de sange, cu firicele de par pe corp, sensibilitate crescuta la nivel respirator si toate complicatiile care apar, bebelusul prematur este considerat o minune.

Ca parinti, trebuie sa cunoasteti o serie de informatii utile atunci cand tabloul familiei este astfel conturat.

Este posibil ca bebelusul nascut prematur sa planga foarte incet sau aproape deloc, sustin medicii specialisti. Acest lucru se intampla datorita faptului ca plamanii micutului nu sunt dezvoltati complet, de unde si sursa problemelor de respiratie. Echipele medicale il vor tine sub supraveghere atata timp cat acesta va deveni independent, cand nu va mai fi dependent de aparatele din salonul de terapie intensiva. In topul tuturor problemelor, cea mai trista situatie este legata de faptul ca nu-ti poti tine in brate micutul, nu-l poti tine cu tine in camera din cauza problemelor de sanatate cu care se confrunta. Mangaierile, tinerea de manute si privirea mult tintita asupra celui mic, tin loc de bratele parintilor dornice de a-si invalui copilul, dar si acestea sunt conditionate de timp.

Pentru a face fata acestei situatii stresante, cere permisiunea medicilor sa-ti vezi copilul si sa te implici pe cat se poate in ingrijirea sa. Incearca sa profiti cat poti de timpul alocat petrecerii cu cel mic in salonul de terapie intensiva, chiar daca nu-l poti lua inca in brate incerca sa-l mangai de multe ori si sa-i vorbesti. Prezenta mamei este simtita cu siguranta de cei mici.

Implicarea voastra la salonul de terapie intensiva consta si in permisiunea medicilor de a-l hrani pe micut. Luati aminte la sfaturile oferite de cadrele specializate, de utilizarea unor tehnici speciale ce tin cont de nevoile bebelusului si ale tale, ca mama. Unii prematuri pot avea inițial nevoie de fluide administrate intravenos sau printr-un tub de alimentare care trece prin gura, nas sau stomac. Laptele matern este cea mai bună nutriție, și oferă anticorpii și alte substanțe care sporesc răspunsul imunitar și ii ajuta sa reziste la infectii. În unele cazuri este prea dificil pentru copilul tau prematur pentru alaptarea la sân, astfel incat vă vor pompa laptele matern pentru alimentarea micutului printr-un tub sau sticla.

Poti fi doborata de sentimentul de a nu pleca de langa copilasul tau, mai ales sa pleci acasa fara el. Gandeste-te ca este lasat pe maini bune si ca doar asta este sansa lui spre supravietuire. Nu uita ca iti poti vizita foarte des copilasul, esti tinut la curent cu tot ce se intampla cu starea lui de sanatate astfel incat sa nu simti plecarea ta acasa ca pe o despartire de micut. Incearca sa profiti de timpul din afara spitalului pentru odihna ta, ai nevoie de asta pentru a face fata stresului, pregateste casa pentru venirea acasa a noului membru din familia ta, documenteaza-te cu privire la subiectul prematuritatii (cum sa cresti un copil nascut prematur, ce nevoi are acesta, cum trebuie ingrijit, ce aspecte nu pot fi trecute cu vederea etc.).

Daca in spital ai fost activa si te-ai implicat in ingrijirea bebelusului, acasa vei fi deja familiarizata cu toate tehnicile de ingrijire si nu vei mai avea nevoie de sprijinul asistentelor. Nu ignora insa, ajutorul medicului pediatru si cere-i ajutorul, sfatul ori de cate ori simti nevoia.

Un nou capitol din viata ta incepe cu acest copil, completeaza paginile povestii tale cu bucurie, optimism, perseverenta, speranta si motivatie.

Bebelusii prematuri sunt niste eroi care ne ofera lectii de viata nemaipomenite!

 

Sursa: http://www.healthychildren.org/English/ages-stages/baby/preemie/Pages/Caring-For-A-Premature-Baby.aspx

Andra Birladeanu,

Editor coordonator Micolino.ro