Asociația Unu și Unu participă și anul acesta la evenimentul de strângere de fonduri prin ȋnot, Swimathon. Astfel, ONG-ul a înscris în competiție proiectul Alo, Prematuritatea – Primul sprijin telefonic din România ȋn prematuritate.

Pentru cauza înscrisă de Asociație s-au alăturat voluntari inimoși și entuziaști, de la bloggeri precum Ana Maria Mitrus, Bogdana Dobre, la persoane publice precum Tily Niculae, Dana Rogoz, Kamara, la înotători profesioniști, jucători de polo si navigatori pe yachturi cu vele Silviu Alecu, Lucian Badescu, Drugan Ovidiu, Fulicea Iulia, Mureșan Anca, Negoescu Paul, Cobianu Drugan Corina

Aceștia vor forma două echipe sub denumirile de Toți pentru Unu și Unu și Toate pânzele sus și vor face valuri până pe 4 iulie,  inclusiv, și fundraising pentru proiectul înscris de Asociație în competiție.

Alo, Prematuritatea este un serviciu cu acoperire naţională, oferit gratuit ce va asigura consiliere, suport şi prevenţie prin informare, iar părinții și viitorii părinți vor beneficia de experienţa medicilor din ariile: ginecologie, neonatologie, medicină de familie, psihologie, dar și de experiența unui părinte care a trecut prin această experiența a prematuritatii.

Alo, Prematuritatea este o contribuție la schimbarea sănătății publice atât pentru mama, copil, dar și pentru familie prin  ȋndrumarea corectă şi la timp a gravidei de la primele semne ȋngrijorătoare, poate salva vieți.

Costurile estimate pentru demararea acest proiect pilot se ridică la aproximtaiv 5ooo euro/ lună, sumă ce poate fi obținută parțial de echipele înscrise la Swimathon.

Peste 20.000 de nașteri premature. Nou-născutul prematur este expus riscurilor de a dezvolta probleme severe de: surditate, orbire, paralizie cerebrală, retard mintal etc. A da naștere unui copil este o adevărată bucurie dar a naște prematur este o adevărată traumă pentru copii și familiile acestora, ceea ce duce la creșterea abandonului noului născut în maternități, crește rata divorțurilor si a starilor de anxietate/ depresie post-partum.

Spitalizarea prelungită (uneori și luni de zile) pentru recuperarea bebelușului prematur impune accesul limitat al părinţilor la el (câteva minute/zi) ceea ce ȋngreunează şi mai tare starea lor de nelinişte şi teama privind situaţia ȋn care se află. Părinții nu beneficiază de consiliere psihologică, nu există un centru de monitorizare după externarea prematurilor și nici îndrumare specializată care să prevină dizabilitățile.

Despre Asociația Unu și Unu

Este prima și singura Asociație de părinți care apăra drepturile copiilor din sarcini multiple și/sau prematuri și ale familiei acestora și oferă suport pe perioada spitalizării și după externare. AsociațiaUnu și Unu este membră a EFCNI  (European Foundation for the Care of Newborn Infants), organizație cu reprezentanți din peste 50 de țări. EFCNI, cu sediul în Germania, este prima organizație pan-europeană care reprezintă interesele prematurilor și a nou-născuților, dar și ale părinților acestora. Misiunea Unu și Unu este de a îmbunătății sănătatea bebelușilor prin proiecte de prevenție privind nașterea prematură, informare și educare societății civile privind nașterea înainte de termen, oferirea de suport părinților cu copii născuți înainte de termen și derularea de proiecte privind urmărirea, monitorizarea copiilor după externare până la vârsta de 2 ani.

Viziunea Asociației Unu și Unu  este să devină vocea prematurilor, a multipletilor și a părinților lor din România.