Primul program de sustinere psiho-emotionala a parintilor cu copii nascuti prematur din Romania.

La nivel mondial, 1 din 10 copii este nascut prematur, fenomen in constanta crestere. In Romania,  rata mortalitatii infantile este de 9 la 1000 de copii nascuti vii, in 2012 (date preluate de la Institutul de Statistica). Cauza principala a mortalitatii infantile o reprezinta prematuritatea.

Marii prematurii au nevoie de ingrijiri speciale si petrec pana la 3 luni in terapie intensiva pana cand respira si se hranesc independent. Alaturi de ei, cu speranta, mamele ii asteapta sa prinda puteri. Desi se simt neputincioase, mamele prematurilor isi pot ajuta copilul aflat la terapie intensiva nu numai cu laptele matern ci si cu sustinere morala si emotionala

Fragilitatea copilului prematur, nesiguranta in ceea ce priveste starea lui de sanatate dar si diagnosticele copilului pot duce la afectarea echilibrului psihic al parintilor. Parintii pot dezvolta depresie, psihoza post partum, tulburari anxioase, tulburare de stress posttraumatic, coflicte in relatia de cuplu, toate acestea avand implicatii negative asupra grupului de suport primar al copilului.

Asociatia “Unu si Unu” si Micolino, cu sprijinul ISTT au derulat in perioada martie –iunie a.c. primul program de sustinere psiho-emotionala a parintilor cu copii nascuti prematur din Romania.

21

Proiectul a fost o initiativa a Asociatiei Unu ai Unu si a avut ca obiective realizarea unui pilot  in cadrul caruia parintii copiiilor nascuti prematur, spitalizati, sa primeasca suport moral si emotional din partea parintilor care au trecut prin aceasta experienta, dar si consiliere psihologica prin terapii de grup sustinute de psihologi de la Institutul pentru Studiul si Tratamentul Traumei.

Principalul beneficiar al programului a fost Mama a carui copil prematur a fost internata la terapie intensiva. In cadrul terapiilor de grup au fost invitati si tatal copilului, el reprezentand realul suport al Mamei care trece prin acesta perioada dificila. Parintii participanti la acest proiect pilot au fost internati ambulator sau stationar.

HELPING HANDS s-a desfasurat in 2 spitale cu maternitati de gradul III din Bucuresti in Spitalul Cantacuzino si Municipal si a avut un numar de aproximativ 60 de beneficiari pe parcursul celor 3 luni de derulare.

In cadrul terapiilor de grup au fost abordate subiecte precum intampinarea copilului prematur, comunicarea cu copilul prematur, ingrijirea prematurului acasa, dar si despre sentimentele pe care le traiesc parintii (frica de moarte, vina, neputinta) si despre impactul experientei asupra intregii familii.

Obiectivele proiectului sunt asigurarea continuitatii acestui demers, de imbunatatire a serviciilor de ingrijire in sistemul medical de stat, diminuarea impactului nasterii premature asupra mamei si a copilului.

Articol totuldespremame.

*Sursa Fotografiilor: www.asociatiaunusiunu.com