De mai bine de 4 ani viata mea s-a schimbat.

De fix 2 ani fac parte din Asociatia Unu si Unu si derulam proiecte pentru a sprijini prematurii si parintii lor.  Si mergem prin spitale si discutam cu medicii, cu parintii, lansam proiecte care sa ii ajute in aceasta perioada.

Recent am fost la Bruxelles. Nu in vacanta, ci pentru ca Asociatia Unu si Unu a fost invitata sa se alature unei echipe de lucru la o reuniune in Palatul Parlamentului cu tematica „Sănătatea mamei și a nou-născutului – schimba viitorul Europei” condusa de europarlamentarul Dr. Angelika Niebler și Dr. Peter Liese, deputat în Parlamentul European, în strânsă colaborare cu Fundația Europeană pentru ȋngrijirea copiilor nou-nascuti (EFCNI). Nici nu am ezitat.

Asociatia Unu si Unu, fiind singura asociatie de parinti din Romania, reprezenta pentru prima data nou-nascutii inainte de termen si familiile acestora. Asa ca mi-am pregatit mapa cu datele pe care le avem despre prematuritate in Romania, un document cu masurile pe care le propunem pentru a egaliza standardul de ingrijire a nou-nascutului la nivel European. Am incercat sa privim din mai multe perspective: sistemul de sanatate si modul cum acesta se rasfrange asupra viitoarelor familii si alea bebelusilor, dar si cum acest mod de ingrijire se reflecta mai tarziu in sanatatea intregii societatii.

De altfel, masurile propuse sunt de bun simt si tin de:

  • salarizarea corespunzatoare a cadrelor medicale din neonatologie (doctori si asistente),
  • extinderea, suplimentarea posturilor cadrelor medicale din terapie intensiva neonatala care sunt supra-incarcate,
  • marirea bugetelor alocate neonatologiilor (medicatie, consumabile medicale etc.),
  • modernizarea si extinderea spatiilor care deservesc terapia (lactarium, camera sterilizare, saloane, infiintarea unor zone destinate vizitatorilor),
  • crearea de posturi pentru consilierea psihologica in toate sectiile de neonatologie de grad II si III pentru prevenirea si depistarea depresiei post-partum,
  • imbunatatirea calitatii serviciilor medicale (schimb de experienta cu alte tari, formarea medicilor de familie, introducerea Kangaroo Care),
  • crearea de echipe multidisciplinare care sa monitorizeze copilul pana la varsta de 2 ani etc.

Asadar, mapa era gata. Dar daca tot mergeam in Parlamentul European, chiar daca era foarte din scurt, mi-am zis ca este pacat sa nu incerc sa contactez si reprezentanti ai Romaniei. Asa ca m-am apucat sa dau mailuri care europarlamentari. Si am primit un singur raspuns. Prompt. Din partea doamnei Claudia Tapardel. Am apreciat mult si m-am bucurat ca aveam o sansa in plus sa fac cunoscuta prematuritatea care afecteaza zeci de mii de familii din Romania, precum si solutiile pe care le consideram urgente si necesare.

Claudia Țapardel - Europarlamentar si Diana Gamulescu

Claudia Țapardel – Europarlamentar si Diana Gamulescu

Am ajuns acolo si am intalnit 40 de reprezentanți din Berlin, Paris, Portugalia, Copenhaga, Budapesta, Munich, București etc., din cele mai importante instituții precum: Societatea Națională de Neonatologie, Organizația Mondială a Sănătății, Ministere, Medicina Neonatală, Cercetători ai fenomenului de prematuritate, Organizaţii Internaţionale ale mamei şi copilului, reprezentanţi de seamă ai Parlamentului European și EFCNI au fost prezenți și au facut  propuneri în ceea ce privește sănătatea nou-născutului în condițiile unei crize financiare, inegalitățile existente în maternități și importanța sănătății nou-născutului etc.

15_2015_11_10_Workshop_European_Parliament_Maternal_and_newborn_health_(c)_EFCNI

La finalul workshop-lui am discutat cu Silke Mader, președinta și co-fondator al Fundației Europene pentru ingrijirea nou-născuți din Germania(EFCNI).

Am plecat de acolo plina de sperenta si incredere ca prin eforturi cumulate, prin multa munca, rabdare, profesionalism si perseverenta vom putea atinge obiectivele propuse.