Statutul de parinte si viata de cuplu
Daca cineva conteaza pe copii pentru a le aduce linistea sufleteasca sau un sentiment constant de fericire, acesta va avea un soc teribil. Ceea ce fac copiii este complicat, amestecat, ofera intriga povestii, culoare imaginii, provoaca o teama fara precedent, sugereaza perfectiunea. Nu mai exista plictiseala cu copiii in casa. Riscurile sunt mari. Tensiunea creste. – Esther Perel Trecerea de la 2 la 3 sau 4 este o adevarata provocare pentru relatiiile de cuplu. Nasterea copiilor este o adevarata revolutie psihologica, care ne schimba relatia cu toti si toate. Corpurile noastre se schimba. Veniturile si cariera. Prioritatile se schimba, rolurile sunt redefinite. Ne indragostim de copiii nostri, are loc o redistribuire a resurselor iar relatia de cuplu ajunge de cele mai multe ori pe ultimul loc. Parintii stiu de ceJ Cum se schimba lucrurile in cuplu? Pai la o prima vedere avem asa:
- Mai putin timp
- Mai putina comunicare
- Mai putin somn
- Mai putini bani
- Mai putina libertate
- Mai putine atingeri
- Mai putina intimitate
- Certuri mai dese etc.
Toate ingredientele care nu definesc o relatie de cuplu perfecta, nu-i asa? Este usor sa uitam ca, inainte sa fim parinti, am fost iubiti. Recuperarea intimitatii nu este intotdeauna un lucru usor. Sunteti de aceeasi parere cu mine? Specialistii sustin ca toate aceste „ probleme” dispar odata cu cresterea copiilor si ca este doar o problema de programare. Cum o rezolvam? Printr-o stabilire mai buna a prioritatilor si prin abilitatile noastre organizatorice si printr-o comunicare mai buna. Este important sa fim constienti ca aceste lucruri se intampla in cele mai multe familii si ca nu suntem izolatiJ Daca ne constientizam problemele temporare, daca ne dorim sa revenim la viata de dinaintea copiilor, atunci totul e ca si rezolvat. Trebuie doar sa iti doresti. Daca nu-ti gasesti singura resursele, pentru ca vorbesc acum cu mamele de pre frecventa, afla ca nu e o rusine sa apelezi la serviciile unui specialist in relatiile de cuplu: psiholog, psihoterapeut. Ce puteti face pentru a va remedia situatia?
- Rezervati-va cateva ore intr-o zi pe saptamana numai pentru voi doi. Voi decideti ce sa faceti in acest timp, insa fara copii, fara probleme de rezolvat, fara nimeni altcineva in jurul vostru. Doar voi.
- Impartiti-va sarcinile cu copiii, cereti ajutor celor din familie asa incat sa nu deveniti extenuati si irascibili.
- Ramaneti atenti la nevoiele celuilalt: sotul trebuie sa fie interesat de cum se simte mamica/sotia, daca are nevoie de ajutor, daca se simte bine, daca are nevoie de ceva etc. Si invers. Noi, sotiile si mamele copiilor sa nu ne pierdem obiceiul de a-i face o cafea dimineata, de a-i intreba cum a fost ziua la birou etc.
- Sa constientizati impreuna cat de frumoasa este viata in 3 sau 4..si sa aveti activitati impreuna.
- Sa ramaneti conectati, in ciuda timpului scurt si ocupat.
La voi cum s-au echilibrat lucrurile? Vreo reteta de succes si pentru noi, toate de aici? Sursa materialului: Esther Perel -” Intelgenta Erotica”
Comenteaza