Astazi, 29 iunie am onorat invitatia celor de la Asociatia Unu si Unu – prima asociatie de parinti din Romania care apara drepturile parintilor cu copii din sarcini multiple si prematuri, la conferinta de lansare a primului volum Ghidul Prematurilor.

Astfel, acest ONG a reusit sa creeze cel ma util instrument din Romania in materie de prematuritate. Un proiect unic în tara noastra, realizat cu sprijinul specialiștilor în domeniu și destinat părinților a fost lansat oficial la Ministerul Sanatatii alaturi de numerosi reprezentanti din presa, doctori, psihologi, companii și alte ONG-uri.

20150729_112221

Ce contine Ghidul Prematurului?

Ghidul Prematurului a fost elaborat de un grup de specialiști – ginecologi, neonatologi, psihologi etc- și conține informații despre cauzele posibile ale prematurității, investigații, afecţiuni ale prematurului, alimentaţie, recomandări pentru părinți de copii prematuri, dar şi informaţii utile legate de drepturile copilului prematur, tipuri de concedii sau monitorizarea prematurului până la 2 ani.

Acest ghid reprezintă un mijloc de informare esențial pentru familiile bebelușilor prematuri. Acesta mai conține si detalii despre rolul mamei în terapia neonatală, precum și despre relația prematur – mamă și modul în care evoluția unui bebeluș este influențată de starea mamei. In acelasi timp ofera si o perspectiva interesanta despre cum este pentru un cadru medical sa lucreze in terapie intensiva neonatala.

20150729_140004

Unde vor fi distribuite?

Ghidul va fi distribuit la nivel național în peste 19.000 de exemplare, în maternitățile de gradul II și III din țară.

Ne dorim ca acest ghid să ajungă la cât mai multe familii care au nevoie de ajutor și în cât mai multe maternități unde sunt aduși pe lume bebeluși înainte de termen. Sunt obiective ambițioase prin care ne dorim să dezvoltăm un proiect menit să construiască o lume mai bună pentru fragilii prematuri și părinții acestora.  Astfel, Ghidul Prematurului poate deveni o unealtă de comunicare a doctorilor și părinților în toate maternitățile de gradul II și III din țară. Mulțumim Ministerului Sănătății pentru tot sprijinul acordat”, a declarat Diana Gămulescu, Vicepreședinte Asociația Unu și Unu.

20150729_135932

Ce spune Ministerul Sanatatii?

Ministerul Sanatatii considera oportuna lansarea Ghidului Prematurului, un proiect destinat parintilor cu copii prematuri. Ministerul Sanatatii derulează inca din anul 2001, PROGRAMUL NAŢIONAL  DE SĂNĂTATE A FEMEII ŞI COPILULUI in cadrul caruia copiii prematuri beneficiază de alimentaţie cu destinaţie medicală specială definitorie pentru recuperarea nutriţională şi prevenirea malnutriţiei proteincalorice, factor de risc primordial în mortalitatea infantilă. Mai mult, anul acesta am alocat peste 4,1 milioane de lei pentru sectiile de neonatologie si vom suplimenta aceste fonduri in perioada urmatoare la rectificarea bugetara “, a declarat prof dr. Dorel Sandesc.

20150729_114702

Mai multe despre Asociatia Unu si Unu si proiectele sale le puteti gasi aici!